Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Вірусні хвороби тюльпанів

Пестролепестность – Tulipa virus L. Найпоширеніша серед захворювань цієї своєрідної. Воно як змінює забарвлення квітки, а й негативно впливає інші декоративні й біологічні ознаки: інфіковані рослини менш міцні, квітковий стебло вони коротше, зменшується і середня вага цибулин. Сорт поступово вироджується, хоча може існувати десятилетиями.

Викликає хвороба вірус мозаїки, чи пестрения. Він уражає більшість культурних і пояснюються деякі дикорослі види й є вузько специализированным.

У хворих рослин порушується процес утворення барвного пігменту – антоциану.

На однотонно забарвлених частках оцвітини з'являються темно- і светлоокрашенные штрихи, смуги і цілком плями; на листі слабко виражені смуги ясно-зеленого цвета.

Оскільки тюльпани зазвичай розмножуються вегетативним шляхом, то, заразивши одного разу, цибулини і дітки передають вірус наступним поколениям.

Переносять вірус пестролепестности під час вегетації різні види попелиці. Масове поява комах спостерігається у другій половині травня, найбільше уражаються сорти середніх і пізніх термінів цветения.

Зараження може й внаслідок механічних ушкоджень, а також через ріжучі інструменти з соком хворих рослин при срезке квітів. Тому треба старанно дезінфікувати ножі і секатори після роботи з запестревшими тюльпанами. І тому можна використовувати марганцевокислий калій, розчин соди, спирт чи формалин.

З метою запобігання захворювання поруч з тюльпанами не висаджують лілії, у яких вірус мозаїки іноді може жити без прояви видимих симптомов.

Єдина міра боротьби із недугою – видалення і знищення уражених рослин разом із цибулиною. Їх закопують в глибокі ями і поливають паленої известью.

Серпнева хвороба – уперше було виявлено в 1931 року на сорт тюльпана Август у Голландії. Збудник його – вірус некрозу табака.

Хворі рослини сильно відстають у кар'єрному зростанні, а при ранньому зараження дуже швидко гинуть. На листі і стеблах з'являються коричневі некротические штрихи, розташовані поздовжніми рядами. Якщо в молодих рослин вражена вся поверхню, то листя скручуються і всихають. Некрози може бути на стеблах і цветках. На луковицах видно утиснені тьмяні плями, що з віком стають коричневыми.

Вірус некрозу тютюну передається у вигляді гриба Olpidium brassicae Sp, яка сама не вражає тюльпан. Міцелій гриба живе на коренях низки бур'янів і культурних рослин (тютюн, картопля, салат, бобові, пшениця) і утворить величезну кількість зооспор, поширених у грунті при допомоги жгутиков. Ось і передають тюльпану вірус, що проникає в коріння через невеликі ранения.

Оскільки міцелій гриба не розмножується в коренях тюльпана, то зараження здорових цибулин від сусідства з хворими немає. Штучно вірус передається під час соку зараженого рослини на листя здорового, а також від тюльпана до рослин, у яких здійснюється розвиток гриба.

Заходи боротьби з захворюванням зводяться до видалення з посадок заражених рослин, і навіть видалення бур'янів, що є джерелом інфекції. Рекомендується дезінфікувати грунт, а выгонки використовувати землю тільки після пропаривания.