Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агротехніка вирощування тюльпанів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

Агротехніка вирощування

Взагалі, тюльпан – рослина досить неприхотлива і може пристосуватися до будь-якого садого грунту та місцерозположення але тоді не варто розраховувати на високий єфект під час цвітіння.

Тому підчас вирощуваня тюльпанів варто звернути увагу на агротехніку:

  • Вибір місця посадки;

  • Підготовка площі;

  • Добрива;

  • Посадка;

  • Догляд;

  • Викопування;

  • Збереження.

Д ілянка для вирощування тюльпанів повинна бути сонячною, захищеною від холодних вітрів. Необхідно щоб вона була рівною, без впадин або з невеликим нахилом для стоку води. Спостереження англійських спеціалістів показали, що на міцних грунтах тюльпани мають гарне забарвлення квітки і більш важкі цибулини, ніж на легких грунтах. Вирощування тюльпанів на суглинистому підзолистому грунті, який бідний основними елементами харчування, не дає гарних результатів;: вага цибулини майже не збільшується. В середній полосі Росії тюльпани гарно ростуть на дерново-підзолистих грунтах, рихлих та водопроникних. Застій грунтових та паводкових вод при вирощуванні тюльпанів є недопустимим.

Добре підходять для вирощування тюльпанів нейтральні або слабко лугові грунти з рН 6,5-7,5, а кислі грунти є неблагоприємними для них. Для зниження кислотності досвідчені спеціалісти рекомендують використовувати вапно, золу за 1-2 роки до висадження тюльпанів.

Ділянку для вирощування тюльпанів потрібно змінювати кожного року. Поветати тюльпани на це місце можна не раніше 3-4 років. Квітникарі не рекомендують висаджувати тюльпани після гладіолусів, айстр, цибулі та огурців.

Грунт на ділянці готують за 1-2 місяці до висадження цибулин, щоб вона встигла осісти. Перекопку проводять на глибину 30 см. Під час перекопування потрібно видаляти коріння бур’янів та шкідників, таких як слизні, медведки та личинки майського жука. На 1 м2 вносять наступні дози органічних та мінеральних добрив:

  • перепрілий навоз або компост 2 відра

  • гранульований курячий навоз 200 г

  • зола 200г

  • доломітова мука 500 г

  • повійний суперфосфат 50 г

  • сульфат калію 30 г

  • аміачна селітра 25 г/м2 (вносять під час посадки)

Якщо мінеральні добрива не вносили під час перекопки, то перед посадкою краще використати комплексне мінеральне добриво із розрахунку 100 г/м2. Нів’якому разі не можна використовувати для внесення під тюльпани свіжий навоз: він може викликати спалах грибкових хвороб та загибель цибулин.

Для утворення гарної кореневої системи рослині потрібно 30-40 днів. При посадці тюльпанів в наших умовах в другій половині вересня вони встигають гарно вкорінитися до настання стійкого похолодання. Квітникарі радять проводити висадку луковиць коли температура грунту на глибині 10 см знизиться до +10°С: це є необхідною умовою для утворення коріння.

Перед посадкою цибулини тюльпанів уважно оглядають. Здорові цибулини протруюють в 0,5% - ном розчині марганцевого калію на протязі 30-60 хвилин. Оскільки вони швидко впитують вологу, їх висаджують одразу після протруєння.

На дно лунки насипають пісок шаром 2-3 см. Цибулини розміщують дінцем вниз. При посадці їх вдавлюють в дно,але не сильно,і не здійснюють кругових обертів, щоб не пошкодити початки корінців. Потім цибулини оппудрюють золою, присипаючи з усіх боків піском і засипають зверху грунтом. Глибина посадки цибулин тюльпану залежить від їх розміру та від грунту ділянки: цибулини дного і того ж розміру на легких грунтах слід висаджувати глибше, ана важких - більш мілко.

Розбір цибулин тюльпанів

Раєбор

Діаметр цибулин (мм)

Дарвінові гібриди

Інші класи

Єкстра  I II III  Детка I категорії (кількісна)  Детка II категорії (вагова)

Більше 40  35-40  30-35  25-30  15-25

менше 15

Більше 35 30-35  25-30  20-25  15-20

менше 15

Залежність глибини посадки від розбору цибулин та міцності грунту

Розбір цибулин

Глибина посадки

Легкі грунти

Важкі грунти

Єкстра

18

15

I

15

12

II

12

10

III

10

8

Детка I категорії (кількісна)

7

5

Детка 11 категорії (вагова)

5

4

  Всі досвідчені квітникарі радять висаджувати цибулини тюльпанів таким чином, щоб товща шару грунту над ними на важких грунтах відповідала п одвійній, а на легких – потрійній їх висоті відповідно до розбору. При заглибленій посадці розвивається велика замінюючи цибулина, а утворення столонів та діток стримується.

При оформленні квітників тюльпанів можливо висаджувати групами або радями на ділянках шириною 1-1,2 м з відстанню між рядками 20 см. Цибулини екстра та І розбору розміщують в рядку через 10 см. Вагову детку висаджують плотно одну до одної подвійно стрічковими рядами з відстанню між строчками 5 см, а між рядами 15 см. Цибулини тюльпанів розміщують при посадці відповідно до розборів, що дозволяє контролювати процес росту рослини та полегшує сортування після викопування. Кожному сорту бажано відводити окрему ділянку. Якщо посадкового матеріалу небагато, краще висадити декілька сортів підряд і розділити їх за допомогою часнику.

Піздно восени при промерзанні грунту на глибину 2 см, в кінці жовтня – на початку листопада висадки тюльпанів мульчують шаром торфа товщиною 3-4 см. Таке мульчування попередить розтріскування грунту, пошкодженню кореневої системи, а також сприяє розвитку міцних квітконосів та великих квіток. Навесні завдяки мульчуванню в грунті краще зберігається волога та замідлюється розвиток бур’янів.

Рано навесні коли поверхневий шар грунту прогріється до +4°С, тюльпани торгаються в ріст і часто зявляють прямо із-під снігу.

При догляді за ними потрібно утримувати посадки чистими від бур’янів. Бур’яни варто виполювати, щоб в них не розводилися шкідники, які є переносниками хвороб. Дуже важливо після кожного поливу або дощу проводити рихлення та прополку. Підчас цвітіння необхідно уважно спостерігати за сортовою чистотою тюльпанів, відмічаючи етикетками випадкові цибулини інших сортів та вибраковуючи рослини, вражені вірусом пестроліпестності.

Підкормлювати рослину потрібно 3 рази при вирощуванні великих цибулин і 2 рази для мілких та діток. Перше внесення мінеральних добрив з мікроелементами проводять в сухому вигляді по снігу при появі ростків. В першій підкормці збільшена доза азоту способствує активному росту листя. Другу підкормку повним мінеральним добривом проводять у вигляді розчину в період бутонізації. Третю проводять також в вигляді розчину під час цвітіння або відразу після опадання квітів та значноо зменшують дозу азоту.

Дози для підкормки в г/м2

 

I  підкормка

II  підкормка

III  підкормка

Азот

15

10

5

Фосфор

5

5

5

Калий

8

8

8

Тюльпани не здатні доставати воду з глибини через будову своєї кореневої системи, тому важливо підримувати оптимальну вологість грунту. Регулярними та в достатній мірі поливання тюльпанів повинні в період бутонізації та цвітіння. Важливо, щоб вода не потрапляла на поверхню листка.

Зріз тюльпанів проводять в фазі забарвлених бутонів, рано вранці або ввечері. Нів’якому разі не можна користуватися одним ножем, не дизенфікуючих його, для уникнення переносу вірусів пістороліпестності з хворих рослин на здорові. Після того, як квіти поставити в воду вони ще підростуть на 2-3 см.

Тюльпани варто викопувати кодного року. Це способствує утворенню великих цибулин, покрашенню розмноження та вибракування хворого матеріалу. Викопування розпочинають при пожовтінню 2/3 листків рослини. Бажано викопувати тюльпани так, як і саджати, по сортам, починаючи з ранніх сортів. Потрібно відразу ж проводити вибракування цибулин з хворобами.

Після протравлювання луковиці сортують, потім відсортувати на протязі 3-4 тижнів їх просушують при температурі +23—25 °С та гарній вентиляції. В серпні температуру знижують до +20 °С, а в вересні до +17 °С. Такий температурний режим при збереженні цибулин має велике значення, так як саме в цей час в ній відбувається самі важливі процеси: формування заміщаючої та дочірніх цибулин, квітконоса та квітки. Порушення температурного режиму збереження може призвести при вигонці в період цвітіння до появи «сліпих» бутоні.