Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги магістр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

3.5. Основна частина

Основна частина магістерської роботи складається з розділів, підрозділів. Кожний розділ починають із нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напряму й обґрунтуванням застосованих методів досліджень. У кінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

У розділах основної частини подають:

  • огляд джерел і літератури за темою та вибір напрямків досліджень;

  • виклад загальної методики й основних методів досліджень;

  • відомості про проведені теоретичні та (або) експериментальні дослідження;

  • аналіз і узагальнення результатів досліджень.

В огляді використаних джерел магістрант окреслює основні етапи розвитку наукової думки за своєю проблемою. Стисло, критично висвітлюючи роботи попередників, магістрант повинен назвати ті питання, що залишились невирішеними і, отже, визначити своє місце у розв'язанні проблеми. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у цій галузі. Загальний обсяг огляду літератури та методів не повинен перевищувати 20 % обсягу основної частини магістерської роботи.

У наступних розділах із вичерпною повнотою викладаються результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Магістрант повинен давати оцінку повноти розв’язання поставлених завдань, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць, обґрунтування потреби додаткових досліджень, негативні результати, які зумовлюють необхідність припинення подальших досліджень. Зауважимо, що обсяг розділів, як правило, залежить від логіки та структури роботи, проте небажано, щоб один розділ був припустимо удвічі більший за інший.

Типова помилка магістрів – ситуація, коли, наприклад, два з чотирьох розділів не стосуються або виходять за межі предмета дослідження, висвітлюючи опосередковані факти або історію явища, події.

Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

3.6. Висновки

У висновках викладаються найважливіші наукові та практичні результати, одержані в магістерській роботі, які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (завдання), її значення для науки і практики. Далі формулюються висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

У першому пункті висновків коротко оцінюється стан питання. Далі у висновках розкривають методи розв’язання поставленої в магістерській роботі наукової проблеми (завдання), їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями.

У висновках необхідно наголосити на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.