Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56,57,58,59,61,27,32.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

61. «Дніпроì» — українське видавництво художньої літератури. Розташоване в Києві.

У радянський час «Дніпро» входило до п'ятірки найбільших видавництв світу і експортувало книги до 110 зарубіжних країн. Щороку видавало 250—255 назв книг загальним накладом близько 14 млн примірників.

Бере початок від Всеукрвидаву, заснованого 1919 року. 1922 року перетворено на Державне видавництво України (ДВУ). Становленню видавництва сприяли, серед інших, Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний і Георгій Нарбут.

Сучасна назва — з 1964 року.

Свого часу «Дніпро» входило до п'ятірки найбільших видавництв світу і експортувало книги до 110 зарубіжних країн. Щороку у видавництві випускалося 250—255 назв книг загальним накладом близько 14 млн примірників. Протягом 2-ї половини 20 століття видавництво випустило понад 10 тис. назв книжок загальним накладом близько 600 млн примірників.

У «Дніпрі» уперше були випущені романи «Собор» Олеся Гончара та «Мальви» Романа Іваничука, збірки Василя Симоненка та Івана Драча. Також видавництво «Дніпро» сприяло становленню української школи художнього перекладу. Загалом були перекладені книги з понад 100 іноземних мов.

"Видавництво Івана Малковича «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» — українське книжкове видавництво, перше приватне дитяче видавництво незалежної України, засноване у Києві 1992 року[1]. З 2008 року друкує книжки для усіх вікових груп. Засновник, директор та головний редактор видавництва — український поет Іван Малкович. Він повністю контролює процес видання кожної книги — від рукопису до поліграфії.

Назва видавництва походить з оповідання Івана Франка «Грицева шкільна наука», у якому вислів «А-ба-ба-га-ла-ма-га» означав абетку.

Історія видавництва «для малят від 2 до 102 років»[3] почалась з публікації дитячої абетки у липні 1992 року.

У 1995 році права на книжку «Котик та півник» купує американське видавництво Alfred A. Knopf.[5] Це був перший випадок в історії українського книговидавництва, коли велика Західна компанія купує ліцензію в українського видавця.

Після успіху на Московській міжнародній книжковій виставці-ярмарку у 2001 році, де були продані усі його книги, Малкович вирішує розпочати видавництво у Росії[7].2004 року видавництво відкриває представництво у Москві. Філія друкує книжки російською мовою з приміткою «Без права продажи в Украине».

2008 року «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» видає першу книгу для дорослої аудиторії — «Гамлет, принц данський» у перекладі Юрія Андруховича, яка одразу ж завойовує гран-прі Всеукраїнського конкурсу «Найкраща книга львівського книжкового форуму»

Видавництво видало понад 100 назв книг загальним накладом понад 4 мільйони примірників.

Сьогодні «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» — одне з найуспішніших видавництв країни, права на книжки якого придбали видавництва 19 країн світу.

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» друкує видатних авторів минулого й сучасності, українських та іноземних у власному перекладі. З видавництвом співпрацювали Юрій Андрухович, Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Сашко Дерманський, Марина та Сергій Дяченки, Андрій Кокотюха, Всеволод Нестайко, Дмитро Павличко, Володимир Рутківський, Юрій Винничук.

Переклади іноземних авторів для видавництва виконували Юрій Андрухович, Віктор Морозов, Роман Осадчук, Євген Попович, Юрій Винничук, Валентин Корнієнко. Пані Катерина Ющенко переклала англійською мовою книжку Івана Малковича та Софії Ус «Мед для мами».

Серії книгНа сьогодні видавництво має сім серій книг:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА — поезія, Гаррі Поттер, Доросла серія, Книги, які здолали час, Міні-диво. Найкращі ілюстратори світу, СміхоТерапія

Видавництво «Махаон-Україна» було створено в 1997 році, й воно одразу стало лідером у галузі видання літератури для дітей.

Видавництво випускає ліцензійну літературу. Укладено угоди з такими гігантами книговидавничої справи, як «Templar», «Mondadori», «Weldon Owen», «Larousse», «Kingfisher» та іншими щодо видання їх енциклопедій-бестселерів.

Один з нових напрямків діяльності – задоволення потреб дорослих читачів – видання та представлення на книжковому ринку України найкращих творів художньої літератури у співпраці з видавництвом «Азбука» та видавничою групою «Аттикус». За роки існування видавництва «Махаон-Україна» світ побачило понад дві тисячі назв книжок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]