Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське_тема4(1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
42.07 Кб
Скачать

6.Правовий статус некомерційних суб'єктів господарювання

Господарські організації — суб'єкти господарювання поділяються на:

комерційні організації — суб'єкти підприємницької діяльності, основною метою діяльності яких є одержання прибутку (наприклад, комерційні підприємства та їх об'єднання, господарські товариства, виробничі кооперативи);

некомерційні (неприбуткові) організації, що не переслідують як головну мету отримання прибутку і не розподіляють його між своїми засновниками (наприклад, товарні і фондові біржі, тор­гово-промислові палати, саморегульовані організації професійних учасників ринку цінних паперів тощо).

Некомерційне господарювання — це самостійна систематична гос­подарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарюван­ня, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку (ст. 52 ГКУ).

Не можуть здійснювати некомерційну господарську діяльність органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх поса­дові особи.

Некомерційна господарська діяльність здійснюється суб'єк­тами господарювання державного або комунального секторів еко­номіки у галузях (видах діяльності), де забороняється підприєм­ництво, а також іншими суб'єктами господарювання, яким здій­снення господарської діяльності у формі підприємництва заборо­няється законом.

Так, згідно із ч. З ст. 1 Закону України «Про товарну біржу» товар­на біржа не займається комерційним посередництвом і не має на меті одержання прибутку. Відповідно до ч. 4 ст. 33 Закону України «Про цінні папери і фондову біржу» фондова біржа - організація, яка також створюється без мети отримання прибутку та займається виключно організацією укладення угод щодо купівлі-продажу цін­них паперів та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з цін­ними паперами від власного імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депозитарію.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» торгово-промислова палата є недержав­ною неприбутковою самоврядною організацією, що об'єднує юридичних осіб, які створені і діють відповідно до законо­давства України, та громадян України, зареєстрованих як під­приємці, та їх об'єднання. Торгово-промислова палата може займатися підприємницькою діяльністю лише в тому обсязі, в якому це необхідно для виконання її статутних завдань. Одержаний нею прибуток не розподіляється між членами торгово-промислової палати, а спрямовується на виконання її статутних завдань.

Відповідно до Положення про діяльність саморегулівної організа­ції професійних учасників ринку цінних паперів, затвердженого рі­шенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 18.03.2002 р. № 107 саморегулівна організація — неприбуткове об'єд­нання професійних учасників ринку цінних паперів, яке створюєть­ся згідно з чинним законодавством з метою захисту інтересів своїх чле­нів і учасників ринку цінних паперів. Члени (учасники) саморегулівної організації не одержують прибутків від її діяльності.

Таким чином, товарні і фондові біржі, торгово-промислові палати, саморегулівні організації професійних учасників ринку цінних па­перів тошо є некомерційними суб'єктами господарського права.