Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське_тема4(1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
42.07 Кб
Скачать

5.Правовий статус структурних підрозділів вітчизняних та іноземних підприємств Правова регламентація створення підрозділів підприємств

Організаційну структуру підприємств, створення, статус та діяльність структурних підрозділів регулюють такі законодавчі акти:

• статті 55, 64, 132 Господарського кодексу;

• стаття 95 Цивільного кодексу;

• пункт 1.1 ст. 1 Закону № 2181-III;

• Інструкція про порядок обліку платників податків. Слід також взяти до увагироз’яснення № 02-5/220 та № 02-5/492, листи № 4816/6/29-0116 та 224/4/15-1110, у яких роз’яснено деякі особливості правового статусу структурних підрозділів підприємств.

Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу підприємство може створювати:

• виробничі структурні підрозділи (відділення, дільниці, бригади тощо);

• функціональні структурні підрозділи апарату управління (управління, відділи, служби тощо);

• відокремлені підрозділи – філії, представництва, відділення тощо.

З вищезазначених підрозділів підприємства до суб’єктів господарювання можна віднести лише відокремлені підрозділи (філії, представництва, відділення тощо) –частина друга ст. 55 Господарського кодексу. Виробничі та функціональні структурні підрозділи (відділ, управління, бригада, дільниця) істотно відрізняються від відокремлених підрозділів i не є суб’єктами господарювання.

Суб'єкти господарювання мають право відкривати свої філії, представництва, інші від­окремлені підрозділи без створення юридичної особи. Відокремлений підрозділ юридичної особи — це філія, інший підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнахо­дженням і виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юри­дичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридич­ної особи. Відокремлені підрозділи є платниками податку на прибуток і як такі повинні перебувати на обліку в органі державної податкової служби. Статтею 17 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — під­приємців» встановлено, що в ЄДР містяться відомості щодо відокремлених підрозділів юри­дичної особи та встановлено порядок подання державному реєстратору відомостей про від­окремлений підрозділ юридичної особи для включення їх до ЄДР. Створення філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб є однією з форм залучення іноземних інвестицій в українську економіку. Згідно з ч. З ст. 117 ГК, а також з положеннями статей 116 і 392 ГК іноземні підприємства мають право створювати свої структурні одиниці (філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи), які не є юридичними особами, але мають постійне місцезнаходження на території України. Виходячи з вимог вищезазначених статей та інших законодавчих актів умови створення та діяльність таких структурних підрозділів регулюютьсязаконодавством України. Це необхідно для того, щоб попередити здійснення на території україни невигідної для неї діяльності, або діяльності, яка може порушувати економічний суверенітет України.Філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, що відкриваються в Україні, реєструються Міністерством економіки України в порядку, визначеному ст.5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».