Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методрекомендації заочники Земельне та аграрне...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
15.38 Mб
Скачать

Задача 3

У зв’язку з розвитком міжнародних зв’язків облдержадміністрація прийняла рішення про розширення меж території аеропорту обласного центру і встановлення нових міжнародних авіаліній. Збільшення території аеропорту передбачається за рахунок земель сільськогосподарського акціонерного товариства та полігону військової частини.

Військова частина не заперечувала проти зміни меж землекористування при умові, що буде збережено всі її навігаційні споруди, лінію телефонного зв’язку та електропередач, або ж вони будуть перенесені на нову територію у розмірах, визначених законодавством.

Однак департамент авіаційного транспорту не погодився на збереження вказаних споруд і комунікацій, вважаючи, що це перешкоджатиме навігаційній роботі авіаційного транспорту.

Командир військової частини звернувся з позовом до господарського суду про захист своїх земельних прав.

1. Визначити коло суспільних правовідносин.

2. Чи підлягає позов задоволенню?

3. Вирішити справу.

Задача 4

За межами селища міського типу збудовано виробничі споруди спільного підприємства з виробництва нітробензолу, хлорбензолу та нітроанілу. Відповідно визначено санітарно-захисну зону підприємства.

У процесі прийняття до введення в експлуатацію виробничих корпусів представник Міністерства охорони навколишнього природного середовища звернув увагу членів комісії на те, що на відстані 270 метрів від виробничих споруд розміщено гуртожиток та два житлові будинки для працівників підприємства, неподалік уже функціонує дитячий садок, закінчується спорудження школи на 300 учнівських місць.

Однак голова приймальної комісії спростував зауваження представника державного управління, вказуючи на те, що це один із оптимальних варіантів економії енергоресурсів та будівельних матеріалів. Таке розміщення об’єктів соціальної інфраструктури економить значні кошти на транспортне перевезення працівників.

Представник Мінприроди відмовився підписувати документ про введення вказаних об’єктів в експлуатацію і довів до відома обласної ради вказані факти.

1. Визначити коло суспільних правовідносин.

2. Чи правомірно діяв представник Мінприроди?

3. Вирішити справу.

Задача 5

У зв’язку із збільшенням транспортних перевезень через територію області, облдержадміністрація ухвалила рішення про розширення мережі автомобільних доріг загальнодержавного значення. З цією метою були використані землі суміжних власників і землекористувачів.

На одному із автомобільних перегонів були визначені земельні ділянки під земельне полотно, розміщення зелених насаджень, транспортні розв’язки, водостічні споруди. У смугах відведення, громадяни Костенко та Германчук почали зводити дорожній ресторан, автозаправку та житлові котеджі. Державний інспектор з використання і охорони земель виніс постанову про припинення будівництва, оскільки воно ведеться із порушеннями земельного законодавства, та наклав на вказаних осіб адміністративні штрафи у розмірі 500 грн. на кожного.

Громадяни Костенко та Германчук звернулися зі скаргою до суду про визнання постанови незаконною та відміну адміністративного штрафу.

1. Визначити коло суспільних правовідносин.

2. Чи підлягає скарга задоволенню?

3. Вирішити справу.