Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
51.19 Кб
Скачать

4.Кількість населення Землі та регіонів.

  • Кількість населення –це момент ний показник,який завжди належить до певного моменту часу.

  • Населення Землі — загальна кількість людей на планеті Земля. Згідно з підрахунками ООН досягло 7 мільярдів осіб 31 жовтня 2011 року.

  • Населення у світі розподілене нерівномірно: найбільше населення проживає в зарубіжній Азії - понад 60 % населення світу, в Африці - 15 %, в Західній Європі - 10 %, в Латинській Америці - 8 %, в країнах СНД та Балтії - 6 %, в Північній Америці - 5 %, Австралії і Океанії - 0,5 %.

  • Найбільші за кількістю населення країни-Китай(1345,9),Індія(1241,3),США(311,7),Індонезія(238,2),Бразілія(196,7),Пакистан(176,9),Нігерія(і62,3),Бангладеш(150,7),Росія(142,8),Японія(128,1).

5. Джерела інформації про населення:

Головним засобом отримання інформації про населення є перепис – це загальний процес збору, узагальнення, аналізу і публікації демографічних, економічних, і соціальних даних про все населення, яке проживає у певний момент часу в країні. Під час перепису населення враховують кількість і структуру постійного та наявного населення. Головні принципи проведення перепису: все загальність охоплення населення країни, одномоментність, періодичність, єдність програми перепису, поіменність перепису, анонімність інформації та ін..

Поточний облік подій полягає збиранні відомостей про випадки народжень, смерті, укладання та розірвання шлюбів. Крім дати настання відповідної демографічної події, яка відбувається з кожною людиною, додатково збирають інформацію демографічного, соціального, етнічного характеру.

Реєстри населення – це поіменні та регулярно оновлювані переліки мешканці певної території.

Вибіркові обстеження населення полягають у тому, що інформацію збирають не по всьому населенню, а лише по певній частині.

Пробні переписи передують всезагальним переписам.

Мікропереписи охоплюють кілька відсотків населення країни і проводять для збирання інформації з вузького кола питань демографічного характеру.

Анамнестичні обстеження потрібні для вивчення інтенсивності демографічних подій у минулому.

6. Історія переписів населення у світі

Перші обліки населення відомі з III тис. до Хр. Обліки населення проводили у Давній Месопотамії, Вавилоні, Давньому Єгипті, у Давній Греції та Давньому Римі. В Китаї обліки відомі з ІІ тис. до Хр. Різні форми обліку населення існували у Давній Індії і Японії. Перші переписи мали податкові та військові цілі, тому спочатку описували лише чоловіче населення. Згодом на облік ставили сім»ї з описанням землеволодінь. Усі відомості містилися у спеціальних книгах. У середні віки подібні книги існували майже у всіх країнах Західної Європи. Однак переписи населення проводили зрідка.

Перший організований перепис населення було проведено у Швеції 1750 р. Проте перші переписи мали багато недоліків. У другій пол.. ХІХ ст.. розвинулася теорія переписів. 1846 р. у Бельгії вперше було проведено одноденний перепис. Переписи запровадили у багатьох країнах Америки, Азії і Африки. У ХІХ ст.. розпочалася історія переписів на території України. В Західний Україні перший перепис провели 1859 р. У Східній Україні - 1897 р. Перший всеукраїнський перепис населення провели 5 грудня 2001 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]