Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст 4 есенціалізму.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
48.16 Кб
Скачать

Основні питання

З того часу як перенеалісти та есенціалісти розділяють багато ідей про знання, освіту, школознавство, і навчання, їхні думки можна розглядати як захист освітнього консерватизму в культурному сенсі. Вони бачать історичний досвід, як вірного провідника в питаннях освітніх проблем. Для них школа пов'язана з ідеями, знаннями, культивацією людської інтелектуальності та культурної спадщини. Завданням школи, значить, є цивілізувати людство. Перенеалісти і есенціалісти з підозрою ставляться до аргументу про те, що школа повинна бути середовищем соціалізації, життєвого пристосування. Вони стверджують, що така не інтелектуальна діяльність применшує і, в кінцевому рахунку знищує шкільну інтелектуальну та цивілізаційну ролі. Перенеалісти і есенціалісти також підозріло ставляться до освітніх змін заради змін. Вони бачать навчально-методичні відносини такі, що зосереджені на передачі і засвоєнні академічного предмета.

І есенціалісти минулого і більш пізні неоесенціалісти вважають, що школа є установою, що покликана навчити основним навичкам і предметам. Для забезпечення кваліфікованого, цивільні і освіченого суспільства, школи повинні підтримувати стандарти, які вимагають засвоєння таких навичок і предметів. Соціальна політика заохочення або компенсаційних програм, яка послаблює академічну майстерність навичок та предметів, не місце в школі. Справжня справедливість; есенціалісти стверджують, заснована на строго встановлених стандартах та на випробуваннях або вимоги, які демонструють компетенції з боку студентів. Нещодавно прийняті вимоги у багатьох країнах, які пов'язують заохочення до демонстрації академічних компетенцій через тестування є прикладом сучасного есенціалізму.

Значення для вчителя сьогодення

Учитель, який дотримується есенціалістських принципів прагне передати культурну спадщину студентам за допомогою базових навичок і предметів, які організовані в ретельно добре продумана одиниць. Основні інструментальні навички такі, як читання, письмо і арифметика, та предмети таких дисциплін, як англійська мова, іноземні мови, математика, історія, природничі науки, географія виділені на недиференційовані діяльності. Ці навички та предмети вважаються засобом ознайомлення студентів з упорядкованим і послідовним вступом до їх культурної спадщини.

Есенціалісти викладачі мають чітке уявлення навчального плану. На їхню думку, кожен предмет має бути організований окремо від інших предметів. Учитель повинен бути фахівцем в змісті предмета та здатним до організації його в навчальних одиницях. В класі есенціаліста, студенти присвячують свою енергію учінню академічних навичок і предметів, а не короткочасним, нинішнім примхам.

Текст 5

ПРАГМАТИЗМ

Прагматизм, філософія, яка склалася в Сполучених Штатах, підкреслює необхідність перевіряти ідеї, оперуючи ними. Серед її засновників були Чарльз С. Пірс (1839 - 1914), Вільям Джеймс (1842 - 1910), Джордж Герберт Мід (1863 - 1931) і Джон Дьюї (1859 - 1952). Пірс виділяв використання наукових методів в обґрунтуванні ідеї, Джеймс застосовував прагматичні інтерпретації в психології, релігії та освіті, а Мід наголошував на важливості розвитку дитини, вивчаючи та досліджуючи людський організм. Дьюї зокрема, писав про освіту. Тут ми зосередимося на його прагматичній або експериментальній філософії, яка була заснована на зміну процесу, теорії відносності та реконструкції досвіду.

Дьюї був пануючою фігурою в галузі освіти. Він запозичив з теорії Чарльза Дарвіна теорію еволюції, використовуючи терміни організм і навколишнє середовище в освіту. Згідно Дьюї, людина є біологічним і соціологічним організмом, що має імпульси, які працюють для підтримання життя і для подальшого росту і розвитку. Кожен організм живе в середовищі існування або навколишньому середовищу. В процесі життя, людський організм відчуває проблемні ситуації, які загрожують його або її подальшому існуванню чи що заважає безперервній діяльності. Успішна людина може вирішити ці проблеми і додати деталі конкретного рішення проблемного епізоду до його або її загального запасу досвіду. У освітній філософії Дьюї, досвід є ключовим словом. Досвід може бути визначений як взаємодія організму людини з навколишнім середовищем. Так як життя, залежить від здатності вирішувати проблеми, освіта стає засобом для розвитку навичок та способів вирішення проблем.

Концепція досвіду Дьюї була одним з ключових компонентів його експерименталістської філософії. Відкидаючи апріорну основу філософських точок зору ідеалістів, реалістів, і перенеалістів, випробування досвідом Дьюї означає, що людські цілі і плани можуть бути перевірені тільки чинячи їх і, судячи їх з їхніх наслідків. Необхідність судити за наслідками також відноситься до освітніх програм. Хіба окрема освітня програма, навчальний проект, або методологічної стратегії досягнуть очікуваних цілей і завдань? Для Дьюї, тільки дійсне тестування було способом випробувати цю пропозицію і судити про результати. У той час як ідеалізм, реалізм, перенеалізм і есенціалізм виділяли основи істотних знань і предметні дисципліни, Дьюї наголошував на процесі вирішення проблем. Згідно Дьюї, навчання відбувається тоді, коли людина бере участь у вирішенні проблем. В експериментальній епістемології Дьюї, учень, як індивід або як член групи, використовує наукові методи для вирішення особистих і соціальних проблем. Для Дьюї, метод вирішення проблем може бути розвинутись в звичку, яка може бути перенесена на широке коло ситуацій.