Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП Пожежогасіння.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
403.97 Кб
Скачать

4.3. Перелік типів і марок вогнегасників із вказівкою їх конструктивних особливостей, порядку приведення в дію (включення) і області застосування

Ручні вогнегасники застосовуються для гасіння невеликих вогнищ пожежі в початковій стадії. По виду вогнегасного заряду вони підрозділяються на пінні (повітряно-пінні, хімічні пінні, хімічні повітряно-пінні), порошкові й газові (вуглекислотні, вуглекислотно-брометилові, хладонові й ін.).

Обмеження по застосуванню різних типів вогнегасників:

пінні не можна використати для гасіння електроустановок й електромереж, що перебувають під напругою, а також речовин, що запалюються при взаємодії з водою. Не можна також застосовувати при негативній температурі навколишнього середовища;

вуглекислотні не можна застосовувати для гасіння електроустановок й електричних мереж під напругою понад 1000У, а також лужних і лужноземельних металів:

вуглекислотно - брометилові непридатні для гасіння електроустановок й електричних мереж під напругою понад 380У, а також лужних і лужноземельних металів. Заряд таких вогнегасників токсичний, тому загоряння в закритих приміщеннях обсягів менше 50 м3 гасити рекомендується через віконні й дверні прорізи. Після гасіння необхідно ретельно провітрювати приміщення;

- порошков і хладонові не можна використати для гасіння електроустановок й електричних мереж з напругою понад 1000У.

4.3.1. Призначення, особливості й область застосування установок пожежогасіння

Типи установок:

1) спринклерні й дренчерні;

2)УВП-400;

3) газового пожежогасіння типу БАЗ (і ін.)

Спринклерні й дренчерні установки відносять до автоматичних засобів пожежогасіння й застосовують найбільше широко. Вони призначені для гасіння пожеж розпиленою водою.

Спринклерні установки це мережа водопровідних труб, розташованих під перекриттям приміщення й обладнаються спринклерними голівками на відстані 2,5-3 м одна від інший, котра розрахована на гасіння одним спринклером 9-12 м площі. Отвори закриті металічними діафрагмами, а замки зроблені з легкоплавильних сплавів. У трубах цієї системи постійно перебуває вода.

Дренчерні установки відрізняються від спринклерних тем, що голівки не мають легкоплавних замків і постійно відкриті.

Автоматичні установки пінного пожежогасіння. Для утворення повітряно - механічної піни й подачі її на захищає объект, що, застосовують сплінкерні й дренчерні пінні зрошувачі.

Для гасіння пожеж на об'єктах, що представляють собою значну матеріальну цінність застосовують газові установки:

батареї з ручним пуском - 2БР-2МА;

батареї автоматичні з електричним й автоматичним пуском БАЗ.

При виборі установок газового пожежогасіння кількість балонів з агентом, що гасить, визначають, виходячи з обсягу, що захищає, і питомої витрати агента.

4.4. Склад, принцип дії й область застосування пожежної сигналізації

Для виявлення початкової стадії пожежі, повідомлення про місце його виникнення й включення установок пожежогасіння застосовують наступні установки пожежної сигналізації: на базі автоматичних пожежних оповіщувачів; на базі автоматичних і ручних пожежних оповіщувачів.

Установки електричної пожежної сигналізації незалежно від їхніх типів складаються з оповіщувачів - датчиків, установлюваних у захищають помещениях, що, прийомної станції, джерел харчування й ліній зв'язку.

Автоматичні оповіщувачі перетворять неелектричні фізичні величини в електричні сигнали, які передаються по провідних лініях зв'язку на прийомну станцію.

Пожежні оповіщувачі залежно від того, який параметр середовища викликає їхнє спрацьовування, діляться на теплові, димові, РИД різних модифікацій, світлові, комбіновані, ультразвукові й ін.

Принцип дії й пристрій пожежних оповіщувачів залежать від їхніх основних характеристик: инерційності, зони дії й конструктивного виконання.

При виборі оповіщувачів ураховують необхідну швидкість дії системи пожежного захисту, їхню кількість, середовище, у якій буде працювати оповіщувач.

У лінію зв'язку оповіщувачі можна включати послідовно або паралельно.

Схеми електричної пожежної сигналізації по забезпеченню надійності електроживленням відносять до електроспоживачів 1 категорії, тобто повинні мати резервне незалежне джерело харчування з автоматичним включенням у випадку відмови основного джерела харчування.

Призначення установки РУОП-1: виявлення місць загоряння по появі диму; подача звукового й світлового сигналів тривоги; включення системи правопорушення; охорона об'єктів за допомогою контролю цілісності шлейфів блокування.

Призначення ультразвукового пристрою ДУЗ - 4: виявлення загоряння в приміщеннях і проникнення в них сторонніх осіб.