Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уч_пособие_ украинский.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

4.3. Витрати, що не включаються до собівартості реалізованих товарів

Відповідно до п. 17 П(С)БО 16 «Витрати» іс­нують витрати, що пов'язані з операційною діяльністю, однак не включаються до собіварто­сті реалізованих товарів. До таких витрат опе­раційної діяльності належать:

— адміністративні витрати;

— витрати на збут;

— інші операційні витрати.

Види витрат, що належать до адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат, наведено відповідно в пп. 18, 19 і 20 П(С)БО 16 «Витрати». Статті таких операційних витрат зазначено у зведеній таблиці (див.

табл. 31. «Групування витрат діяльності підпри­ємства торгівлі за статтями витрат»).

Зауважимо, що така категорія витрат, як загальновиробничі витрати, у торгівлі відсутня, а рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» згідно з Інструкцією № 291 підприємствами торгівлі не застосовується.

Витрати, що включаються до собівартості реалізованих товарів, а також адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні ви­трати формують витрати від однієї діяльності підприємства —операційної (тобто є операцій­ними витратами).

Разом із тим, щоб отримати повне уявлення про формування витрат торговельного підпри­ємства, потрібно згадати про витрати і від інших

видів діяльності.

Так, згідно з П(С)БО 16 «Витрати» залежно від видів діяльності витрати торговельного під­приємства поділяються на такі групи:

— витрати операційної діяльності;

— витрати фінансової діяльності;

— витрати інвестиційної діяльності;

— інші витрати звичайної діяльності;

— надзвичайні витрати.

Статті витрат, що включаються до відповідної групи витрат діяльності, перелічено в підроз­ділі 21 розділу 4 «Номенклатура статей витрат звичайної та надзвичайної діяльності підприємств торгівлі» Методрекомендацій № 145 і наведено нижчеє табл. 31. Перелік і склад статей кальку­ляції підприємство встановлює самостійно.

Таблиця 31 Групування витрат діяльності підприємств торгівлі за статтями витрат

Витрати діяльності

Статті витрат

Синтетич­ний раху­нок обліку витрат

На який суб­рахунок ра­хунка 79 «Фінансові результати» списуються витрати

1

2

3

4

Витрати операційної діяльності

1. Собівартість реалізованих товарів (проду­кції)

1.1. Собівартість реалізованих товарів та продукції власного виробництва

902

791

2. Адміністра­тивні витрати

2.1. Витрати на оплату праці адміністративно-управлін­ського персоналу 2.2. Відрахування на соціальні заходи 2.3. Витрати на оренду основних засобів, інших необо­ротних матеріальних активів, нематеріальних активів, що забезпечують адміністративні потреби 2.4. Витрати на утримання основних засобів, інших не­оборотних матеріальних активів, малоцінних швидко­зношуваних предметів, що забезпечують адміністративні потреби 2.5. Амортизація основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів, що забезпечують адміністративні потреби 2.6. Витрати на страхування майна 2.7. Податки, збори та інші передбачені законодавст­вом обов'язкові платежі 2.8. Загальні корпоративні витрати 2.9. Інші адміністративні витрати

92

1

2

3

4

3. Витрати на

збут

3.1. Витрати на оплату праці персоналу, що забезпечує збут товарів (продукції)

3.2. Відрахування на соціальні заходи

3.3. Витрати на оренду основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів, що забезпечують збут товарів (продукції)

3.4. Витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, малоцінних швидкозношуваних предметів, що забезпечують збут товарів

(продукції)

3.5. Амортизація основних засобів, інших необоротних

матеріальних активів та нематеріальних активів, що

забезпечують збут товарів (продукції)

3.6. Витрати на зберігання, підсортування, обробку,

пакування і передпродажну підготовку товарів

(продукції)

3.7. Витрати на транспортування

3.8. Витрати на проведення маркетингових заходів

3.9. Витрати на тару

3.10. Податки, збори та інші передбачені законодавст-

вом обов'язкові платежі

3.11. Інші витрати на збут

93

791

4. Інші операційні витрати

4.1. Витрати на дослідження та розробки

4.2. Собівартість реалізованої іноземної валюти

4.3. Собівартість реалізованих виробничих запасів

4.4. Сумнівні та безнадійні борги <4.5. Втрати від операційної курсової різниці

4.6. Втрати від знецінення запасів

4.7. Нестачі і втрати від псування цінностей

4.8. Визнані штрафи, пені, неустойки

4.9. Інші витрати операційної діяльності

94

5. Витрати фінансової діяльності

5.1. Відсотки за кредит

5.2. Інші фінансові витрати:

— витрати, пов'язані з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів; — витрати, пов'язані з нарахуванням відсотків за договорами кредитування (крім банківських кредитів);

— витрати, пов'язані з нарахуванням відсотків за договорами фінансового лізингу;

— інші фінансові витрати

95

792

6. Витрати інвестиційної діяльності

6. Втрати від участі в капіталі:

— збитки від інвестицій в асоційовані підприємства,

які обліковують методом участі в капіталі;

— збитки від інвестицій у спільні підприємства, які обліковують методом участі в капіталі;

— збитки від інвестицій у дочірні підприємства, які

обліковують методом участі в капіталі

96

1

2

3

4

7. Інші витрати звичай­ної діяльності

7. Інші витрати звичайної діяльності: — собівартість реалізованих фінансових інвестицій (балансова вартість та витрати, пов'язані з реаліза­цією фінансових інвестицій); — собівартість реалізованих необоротних активів (за­лишкова вартість та витрати, пов'язані з реалізацією необоротних активів); — собівартість реалізованих майнових комплексів; — втрати від неопераційних курсових різниць; — сума уцінки необоротних активів та фінансових ін­вестицій; — витрати на ліквідацію необоротних активів (розби­рання, демонтаж тощо) та залишкова вартість ліквідо­ваних (списаних) необоротних активів; — інші витрати звичайної діяльності

97

793

8. Надзвичайні витрати

8. Надзвичайні витрати: — втрати (збитки) від стихійного лиха; — збитки від техногенних катастроф і аварій; — інші збитки від надзвичайних подій

99

794 .

У загальному вигляді схему формування ви­трат торговельного підприємства показано на рис. 8.

Ознайомившись з особливостями форму­вання витрат торговельного підприємства та особливостями визначення «торговельної» собі­вартості, ще раз зауважимо, що собівартість реалізованих товарів у торгівлі (на відміну від «виробничої собівартості» у промисловості) включає виключно «товарну» складову. Така «товарна» складова, по суті, являє собою не що інше, як витрати на придбання реалізованих товарів. Усі інші витрати, пов'язані із здійсненням торговельної діяльності (наприклад, витрати на оплату праці працівників підприємства торгівлі, витрати на збут, адміністративні витрати, відра­хування на соціальні заходи, амортизація тощо), у торгівлі є витратами, що не включаються до собівартості реалізованих товарів.

Цю особливість підприємство торгівлі має враховувати при ціноутворенні. Адже, поза сум­нівом, серед цілей, які ставить перед собою тор­говельне підприємство, є отримання прибутку. А для цього встановлена ціна продажу товарів має не тільки покривати витрати на придбання товарів (тобто собівартість), але й компенсувати інші витрати, пов'язані із здійсненням торговель­ної діяльності, а також приносити торговцю ба­жаний прибуток. Так, зокрема, для торговельних підприємств, що ведуть облік за продажною вартістю, витрати, що не включаються до собі­вартості реалізованих товарів, а також сума прибутку враховуються через торговельну націнку. Тому розмір торговельної націнки встановлю­ється з урахуванням таких торговельних особ­ливостей.