Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогнозування-насильн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Розділ 3. Кількісні показники кримінологічного прогнозування насильницької злочинності на 2014 р.

3.1.Рівень насильницької злочинності

Рівень злочинності це - один з найважливіших її показників, які розкривають загальне число врахованих злочинів в абсолютних величинах. Поряд з рівнем врахованої злочинності можна говорити окремо про рівень насильницьких, корисливих, необережних та інших злочинів, про рівень злочинності неповнолітніх, жінок, селян, городян і інших груп правопорушників або окремих видів злочинів, зокрема убивств, крадіжок, розбоїв тощо.

Об’єктивним показником рівня злочинності є кількість злочинів у розрахунку на певну кількість населення - коефіцієнт злочинності. Коефіцієнт злочинності і рівень злочинності часто використовуються в кримінології як синоніми, але це не ідентичні один одному показники. Рівень злочинності, розрахований на населення, - не тільки більш об’єктивний показник, а й зіставний, він дозволяє порівнювати злочинність у різних країнах, регіонах, містах та інших населених пунктах1.

Загальний рівень злочинності і рівень кримінальної активності населення вимірюється кількістю скоєних злочинів та їх учасників у розрахунку на певну кількість населення, наприклад, на 10 або на 100 тисяч жителів2.

3.2.Крефіцієнт насильницької злочинності

Коефіцієнт злочинності це - конкретний узагальнюючий показник загальної кількості врахованих злочинів, співвіднесеної з чисельністю населення. Він розшифровується як кількість злочинів на 100 тис., 10 тис. або 1 тис. населення і є об’єктивним вимірником злочинності, що дозволяє зіставляти її рівні в різних країнах і в різні роки1.

Коефіцієнт злочинності дає змогу характеризувати рівень інтенсивність злочинності на певній території (країна, область тощо).

Коефіцієнт злочинності обчислюють за формулою2:

К.з. = З х 1000

Н

де З — кількість злочинів, зареєстрованих на певній території за певний період часу, Н — кількість населення, яке проживало на да­ній території в певний період часу.

Коефіцієнт злочинності використовують щоб отримати дані, придатні для коректного порівняння інтенсивності злочинності у прос­торі та часі.

Коефіцієнт злочинності можна обчислювати на все населення або на населення, яке досягло віку кримінальної відповідальності. В першому випадку коефіцієнт зло­чинності відображатиме ступінь враженості злочинністю населення даної території, в другому — ступінь його кримінальної активності. Причому для більш чіткого визначення коефіцієнта злочинності бажано вра­ховувати не все населення, а лише ті вікові групи, представники яких можуть бути притягнуті до відповідальності за злочин відповідно до чинного кримінального законодавства. Часто при обчисленні цього показника не включаються не лише діти, а й частина населен­ня похилого віку, оскільки на частку таких осіб припадає дуже не­значна кількість вчинених злочинів3.

У кримінології використовується також спеціальний коефіцієнт злочинності, який являє собою кількість злочинів певного виду, зареєстрованих на даній території за певний період часу в розрахунку на 1 тис. (10 або 100 тис.) чол. населення у віці 14 років і старше. Таким же чином можна обчислити спеціальний або деталізований коефіцієнт злочинної активності щодо статевих, вікових та інших соціально-де­мографічних груп населення.