Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Светлана Тамаза.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

3.4 Місцеві органи влади і самоврядування в Україні.

Територіальна організація влади i самоврядування в Україні засновується на поєднанні загальнодержавних, регіональних i Місцевих інтересів. Згідно з Конституцією України i законом "Про формування Місцевих органів влади i самоврядування" місцеві інтереси представляю

обласні, районні, міські, селищні, сільські Ради народних депутатів, які обираються мз-сцевим населениям i місцеві державні адміністрацїї як колегіальні органи виконавчої влади, що являють собою діючу вертикаль виконавчої державної влади...

Вони володіють владною компетенцією, в межах якої діють самостійно.

Ради народних депутатів місцевих органів є представницькими органами державної влади. Суть місцевого самоврядування полягає в гарантованому державою праві територіальної спільності громадян і їх органів вирішувати значну частину місцевих питань і управляти на місцях, діючи в рамках законності з урахуванням поділу влади, виникаючі з цього їх повноваження і відповідальності.

Вони володіють певною правовою, організаційною і фінансовою автономією і в межах своєї компетенції мають певну свободу дій для здійснення своїх ініціатив і будь-якого питання, що відноситься до їх ведення.

Нарівні з Місцевими Радами народних депутатів і місцевими державними адміністраціями в систему місцевого самоврядування входять і інші форми територіальної самоорганізації громадян: .місцеві референдуми, загальні збори (збори громадян), суспільні комітети і ради мікрорайонів, житлових комплексів, сіл i селищ, будинкові, вуличні, квартальні комітети та інші органи.

Висновки

З вищесказаного можна зробити наступні висновки:

Поняття апарату держави – дуже об’ємне і багатогранне. Його неприпустимо ототожнювати з іншими, хоча і тісно зв'язаними з ним, але нерівнозначними йому по своєму логічному обсязі і змісту поняттями, зокрема, з поняттями системи диктатури класу і політичної системи суспільства.

Апарат будь-якої держави – це не механічне з'єднання його органів, а чітко організована, строго впорядкована цілісна система.

Незалежно від того, який зміст вкладається в поняття і зміст апарату держави, його найважливішою і невід'ємною частиною незмінно виступають державні органи. Саме державні органи, незалежно від їхнього розуміння і тлумачення, заповнюють собою весь зміст і формують усю структуру апарату держави. Від кожного з них, узятого окремо чи разом з іншими державними органами, - від рівня їхнього розвитку, чіткості визначення сфери діяльності, компетенції, упорядкованості їхніх взаємин між собою і з недержавними органами й організаціями, що входять як структурні елементи в політичну систему суспільства, - у значній мірі залежить рівень розвитку й ефективності дій апарату держави.

Необхідно при цьому пам'ятати, що державно-владні повноваження – найбільш істотна ознака державного органу.

Апарат держави виступає основним суб'єктом здійснення державної влади. Через державний апарат, його органи, держава здійснює покладені на нього задачі, впливає на стабілізацію і розвиток громадського життя, сприяє поглибленню демократії й організованості в країні, процвітанню і благополуччю населення.

У визначених випадках державні функції можуть здійснювати і недержавні організації, якщо вони на те уповноважені державою.

Орган держави — частина державного апарату — група осіб або одна особа, що має юридичне визначену державно-владну компетенцію для виконання завдань і функцій держави. Кож­ний орган держави створюється для здійснення певного виду державної діяльності, тобто має свої предмет ведення, завдання і функції.

Принцип поділу влади доповнюється системою «стримувань і противаг». Зазначена система допускає конкуренцію різних ор­ганів влади, наявність засобів для їх взаємного стримування і підтримування відносної рівноваги сил. «Стримування» і «про­тиваги», з одного боку, сприяють співробітництву і взаємному пристосуванню органів влади, а з іншого боку — створюють потенціал для конфліктів, які найчастіше вирішуються шляхом переговорів, угод і компромісів.

Державні органи, які формують державний апарат, виконують наступні функції: організаційно-регламентуючу — розробка наукових реко­мендацій, підготовка проектів документів, організація ви­борів та ін.; організаційно-господарську — бухгалтерський облік, стати­стика, постачання та ін.; організаційно-ідеологічну — роз'яснення нормативних ак­тів, формування громадської думки та ін.

Апарат держави — юридичне оформлена система всіх держав­них органів, що здійснюють безпосередню практичну роботу з управління суспільством, виконання завдань і функцій держави.

Ознаки апарату держави:

1) система державних органів, що становить собою налагод­жену структурну організацію, засновану на загальних принци­пах, єдності кінцевої мети, взаємодії та орієнтовану на забезпе­чення реалізації функцій держави;

2) система юридичне оформлених державних органів, тобто таких, що наділені компетенцією (повноваженнями, предметом ведення, юридичною відповідальністю) і займаються управлін­ням суспільством на професійній основі як носії влади;

3) система державних органів, у рамках якої діяльність дер­жавних службовців суворо відмежована від «власності», яка на­лежить їм як суб'єктам;

4) система органів, кожний із яких має матеріально-технічні засоби для здійснення цих функцій;

5) система органів, диференційованих відповідно до прин­ципу поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову;

Правові форми діяльності державного апарату мають юридич­ний характер: правотворча, правозастосовна, правоохоронна, кон­трольно-наглядова, установча.

Механізм держави — цілісна ієрархічна система державних органів, що здійснюють державну владу, а також установ, під­приємств, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави.

Ознаки механізму держави:

1) це ієрархічна система, тобто система, побудована на заса­дах субординації та координації. Політико-організаційну основу системи складають органи держави, територія держави, збройні сили та інші державні військові формування, державні символи, столиця держави;

2) це цілісна система внутрішньо організованих елементів, яка має єдині принципи побудови і єдині завдання та цілі діяльнос­ті. Кожний із суб'єктів механізму держави як його системний елемент є органічно обумовленим усіма іншими його елемента­ми і функціонуванням системи в цілому;

3) це система, яка має чітку структуру з певними зв 'язками між її елементами. Первинними елементами є державні органи.

Для підвищення ефективності і якості функціонування дер­жавного апарату необхідно, щоб в основі його організації і діяль­ності була система принципів.

Принципи організації і діяльності державного апарату — від­правні засади, незаперечні вимоги, висунуті до формування і функціонування державних органів.

Основні принципи організації і діяльності державного апарату:

  • пріоритет прав і свобод людини;

  • єдність і поділ влади;

  • верховенство права — виражається, наприклад, у праві оскарження в суді рішень державних органів, відшкодуванні шкоди, заподіяної їх незаконними діями;

  • законність;

  • ієрархічність — підлеглість по вертикалі;

  • демократизм методів і стилю роботи.