Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Светлана Тамаза.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

3.2 Президент України I його повноваження.

У кожній державі існує інститут глави держави. Ця особа, яка займає найвищу посаду в структурі державних органів управління, представляючи державу на всіх рівнях.

У відповідності зі ст. 5 Конституції Україна є республікою. Главою держави .з такою формою правління є Президент. Його повноваження регламентовані Конституцію України (ст. 102), а також законом про Президента, прийнятого 5 липня 1991 р.

Президент України виступає гарантом забезпечення i дотримання прав i свобод громадян, державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання її законів i Конституції. Повноваження його різноманітні. Він представляє українську державу в міжнародних відносинах, веде переговори, укладає міжнародні договори, угоди i так далі.

Як глава української держави Президент України е Головнокомандуючим Озброєними Силами України, призначає на посаді i звільняє від посад вище командування Збройних сил України, здійснює керівництво в сфері національної безпеки i оборони держави; очолює Раду національної безпеки i оборони Украіни.

Президент, як глава держави підписує закони, прийняті Верховною Радою України. У межах своєї компетенції, здійснюючи свої функції i повноваження, Президент видає укази i розпорядження, .які є обов'язковими для виконання всіма державними структурами i громадянами на вciй території України. Biн виступає також як стримуючий чинник i, противага відносно інших гілок влади.

Президент України представляє Верховній Раді України на твердження кандидатуру прем’єр-міністра i інших відповідальних посадових oci6 держави, приймає рішення про їх відставку. По представленню прем’єр-міністра призначає міністрів, керівників інших структур і органи державної влади, голови місцевих державних адміністрацій i припиняє їх повноваження на цих посадах.

Як глава української держави Президент утворює суди в певному порядку, призначає третину складу Конституційного суду України, а також суддів загальної юрисдикції.

Як глава держави Президент України, очолюючи систему органів виконавчої державної влади, забезпечує їх взаємодію з Верховною Радою України, подає на розгляд Верховноі Ради щорічні доповіді про виконання соціально-економічних програм i програм внутрішньополітичної i зовнішньополітичної діяльності.

До компетенції Президента України відносяться також нагородження державними нагородами України, вищих військових звань; розв'язання питань прийому е громадянство i виходу з громадянства України, помилування oci6, осуджених судами України.

3 метою забезпечення реалізації .повноважень Президента України при ньому функціонує Адміністрація Президента — допоміжний орган, що складається з досвідчених адміністраторів, наукових консультантів, політиків, економістів, правознавців. У складі Адміністрації освічені консультанти , дорадчі структури : соціально-економічна рада, комісії з політико-правових, зовнішньоекономічних питань i питань науки.

Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного прямого виборчого права при таємному голосуванні терміном на 5 років, притому не більше ніж на два терміни. Президентом України може бути вибраний громадянин України, досягнувши 35 років, що

Має право голосу, та проживає в Україні протягом останніх перед днем виборів 10 років i що володіє державною мовою. Президент не Має права передавати свої повноваження іншим особам або органам. У разі дострокового припинення повноважень" Президент України у

відповідності зі статтями 108,109, 110, 111 Конституції виконання своїх президентських обов'язків. на період до обрання i вступу на посаду нового Президента України покладається на Прем’єр-міністра (ст. 112).

Статус Президента включає також, гарантії захисту його недоторканості. За посягання на честь i гідність Президент України чинним законодавством передбачена відповідальність. Звання Президента .України охороняється законом i зберігається за ним довічно, якщо тільки він не був усунений зі свого поста в порядку імпічменту .