Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
304.69 Кб
Скачать

1.3. Нафтогосподарство .

Для безперебійного забезпечення паливом тракторів, автомобілів і інший сільськогосподарської техніки у господарстві було створено центральне нафтосховище та стаціонарний пост заправки. Під час польових робіт паливо до комбайнів і тракторів доставляється автоцистерною АЦ-4,2-52 на шасі автомобіля ГАЗ-53. Масла і бензин заливаються вручну за допомогою літрових кухлів і лійок. Солідол відпускається з бочок ємністю 200 літрів у ручні шприци за допомогою дерев'яної лопатки.

На току, де знаходяться всі трактори, стаціонарного посту заправки не має. Паливо доставляється автоцистерною АЦ-4,2-52 на шасі автомобіля ГАЗ-53 як на ток так и до гаражу, де знаходяться всі автомобілі

Обладнання стаціонарного посту заправлення знаходиться в задовільному стані. Усі ємності для збереження палива пофарбовані в срібний колір. Всі ущільнення і з'єднання знаходяться в справному стані, але на резервуарах відсутні дихальні клапана, що приводить до великих втрат бензину. Дизельне паливо і масла зберігаються в резервуарах без дихальних клапанів.

На посту заправки центрального нафтосховища є заправні стояки типу КЕР-40-0,5, маслороздавальні стояки відсутні.

Організація заправки відбувається за наступною схемою. Автоцистерна АЦ-4,2-52 на шасі автомобіля ГАЗ-53 виїжджає з гаражу до центрального нафтосховища, де на стаціонарному посту заправки заправляє необхідну кількість палива і транспортує його до току. На току здійснюється заправка всіх необхідних тракторів.

Що стосується обліку палива, то на кожному тракторі встановлений лічильник палива, за яким здійснюється контроль, та облік спаленого горючого.

1.4. Технічне обслуговування машинно-тракторного парку .

Технічне обслуговування машин - це об'єднання, як правило, обов'язкових операцій по перевірці, чищенню, змащуванню, кріпленню та регулюванню деталей та вузлів машин, маючи ціль запобігти передчасне зношення, з'явлення поламок, забезпечити дієздатність машин.

Технічне обслуговування - це є профілактичний захід. Своєчасне і високоякісне технічне обслуговування МТП з найменшими затратами праці і коштів можна забезпечити тільки при правильної організації технічного обслуговування. Для технічного обслуговування МТП в господарстві створюються такі ланки:

- по заправці машин нафтопродуктами ;

- по проведенню планового технічного обслуговування тракторів ;

- по усуненню експлуатаційних відмов.

Однак, при виборі організаційних форм технічного обслуговування слід враховувати такі фактори, частина з яких по своєї природі є стабільною.

До них в першу чергу відносяться кліматичні умови, розміри і направлення розвитку господарства, структура посівних площ, кількість енергонасичених тракторів, об'єм механізованих робіт, річне і сезонне використання нафтопродуктів.

До другої частини факторів, також впливаючих на вибір організаційних форм технічного обслуговування, які знаходяться в прямій залежності від діяльності господарств, відноситься насиченість ремонтних майстерень, рівень виробництва і трудової дисципліни, забезпеченість іженерно-технічними кадрами, а також об'єктами виробництва, які необхідні для правильної експлуатації енергонасичених тракторів.

Точне додержання, періодичності і виконання в повному обсязі операцій технічного обслуговування скорочує в 2...2,5 рази кількість відмов машин в процесі їх використання. Застосування при обслуговуванні машин механізованого обладнання зменшує на 27...30 % затрат праці обслуговуючого персона лу.

Все це дозволяє значно підняти технічну готовність машин і збільшити їх денний наробіток на 20...25%.

Широке застосування в сільськогосподарському виробництві має нова техніка, яка відрізняється складністю конструктивного виконання, універсальністю, це обумовлює використання сучасних методів і засобів технічного обслуговування. Щоб підвисити ефективність використання тракторів необхідно третє технічне обслуговування і усунення експлуатаційних відмов проводити в спеціалізованій майстерні пункту технічного обслуговування. Усунення нескладних експлуатаційних відмов, діагностування машин і контроль якості експлуатації повинна здійснювати спеціалізована ланка, яка складена із 2...3 висококваліфікованих майстрів-наладчиків, з використанням пересувної майстерні. Крім того, ланка повинна контролювати правильність заповнення ланкового журналу трактора, своєчасність поставки тракторів на технічне обслуговування або друге обслуговування, проводити огляд і оцінку умов експлуатації тракторів.

При такій організації відпадає необхідність перегону потужних тракторів на центральну базу, а це дозволить знизити непродуктивні холості переїзди.

Важливим фактором, який впливає на роботоздатність машини і величину витрат на її ремонт, виступає обгрунтоване визначення виду, об'єму, місця та часу ремонту. В зв'язку з цим конкретні правила оцінки критеріїв граничного стану, які регламентують обгрунтовану постановку машини в ремонт з врахуванням оптимального використання технічного ресурсу її складових частин, як показують дослідження та практика, дозволяють підвисити на 20...30% фактичним міжремонтний наробіток і зменшити на 15...20 % витрати на ремонт.

Своєчасне та високоякісне технічне обслуговування тракторів забезпечує значний приріст продуктивності агрегатів, сприяє збільшенню строків служби тракторів, скороченню простоїв за технічними причинами і зменшенню витрат експлуатаційних матеріалів.

Технічне обслуговування тракторів та сільськогосподарських, машин в Агрофірмі ,, Лиманський ” Очаківського району Миколаївської області, виконується в майстернях технічного обслуговування, майстерня з відповідним обладнанням знаходиться на току. До прибуття тракторів в ланку технічного обслуговування їх очищують, від пилу і бруду на ділянці зовнішньої змивки, віддаленої від пункту технічного обслуговування.

Пункт технічного обслуговування має і пересувні засоби технічного обслуговування, які виїжджають по заявкам і надають технічне обслуговування, в місцях роботи агрегатів, що скорочує затрати на доставку агрегатів в майстерню.

На нинішньому етапі розвитку Агрофірми ,, Лиманський ” Очаківського району Миколаївської області, у господарстві є кваліфікований інженерно-технічний підрозділ. В господарстві в останні роки була вирішена проблема необхідності у кваліфікованих майстрах-наладчиках з числа робітників, які мають середню освіту, середньо-спеціальну освіту, або висококваліфікованих слюсарях та механізаторах.

Дослідженнями встановлено, що найвпливовішими факторами, які позначаються на технічному стані є: якість технічного обслуговування і поточного ремонту, якість палива і мастил, підготовка механізаторів (кваліфікація), зберігання техніки.

Все з вище приведеного у свою чергу забезпечується факторами: якість ТО - додержанням періодичності його проведення та виконанням переліку операцій, складом виконавців, устаткуванням, що використовується, якість палива і мастил - додержанням правил зберігання, механізацією заправки, контролем їх якості, дотриманням сортів палива тощо; кваліфікація механізаторів - класністю, професійною підготовкою, стажем роботи, якість зберігання машин - наявністю бази на зберігання, додержанням правил зберігання.

Враховуючи вищевказане, в особливості те, що господарство забезпечене необхідним персоналом для ТО, гострою залишається проблема нестачі деякого обладнання.

Таблиця 1.11