Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
304.69 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Миколаївський державний аграрний університет

Кафедра транспортних

технологій та технічного сервісу

Пояснювальна записка

до курсового проекту

на тему:

,,Обґрунтування складу і планування роботи

машинно-тракторного парку

Проект виконав:

студент групи П 4/1

Чепкий І.Ю.

Керівник:

Миколаїв-2011

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………...3

1. Характеристика господарства..........................................................................4

1.1. Загальні відомості про господарство………………………………………4

1.2. Машино тракторний парк…………………………………………………12

1.3. Нафтогосподарство……………………………………………………….15

1.4. Технічне обслуговування машинно-тракторного парку………………..16

2. Визначення оптимальної структури МТП та планування його використання…………………………………………………………………………………...20

2.1. Підбір машин для комплектування агрегатів……………………………20

2.2. Розробка технологічної карти. Складання річного плану механізованих робіт по маркам тракторів. Розрахунок операційної карти на ЕОМ…………..21

2.3. Побудова графіків завантаження тракторів та сільськогосподарських машин………………………………………………………………………………26

2.4. Розрахунок потреби в автомобілях………………………………………28

2.5. Обгрунтування потреби в механізаторах та допоміжних праців-никах……………………………………………………………………………….31

2.6. Аналіз показників використання тракторів……………………………...32

2.7. Визначення витрат при роботі машинно-тракторного агрегату………..35

3. Складання операційної карти на виконання визначеного виду роботи…………………………………………………………………………………...38

Література………………………………………………………………………53

Вступ

Значення тракторного парку в господарській діяльності аграрних підприємств важко переоцінити, адже за допомогою тракторів виконуються майже всі мобільні сільськогосподарські роботи, пов’язані з вирощуванням сільськогосподарських культур. Крім того, тракторний парк широко використовується на транспортних роботах і для обслуговування тваринництва.

В останні роки підприємства тракторного і сільськогосподарського машинобудування України модернізували існуючу та освоїли нову номенклатуру сільськогосподарських машин і обладнання для рослинництва, тваринництва і галузей переробної промисловості. В результаті рівень забезпеченості технологічних процесів в АПК вітчизняною технікою зріс до 78 % проти 27 % у 1992 р. Освоєно, зокрема, виробництво нових тракторів з потужністю двигунів 25,35, 50, 60,80 та 170 кінських сил, а також нового покоління ґрунтообробної техніки, яка не поступається зарубіжним аналогам: п’ятикорпусних універсальних плугів ПУН -5-40, обертових чотирикорпусних ПО-4-40, начіпних і напівначіпних восьмикорпусних, ґрунтообробних комбінованих агрегатів та ін.

Нові вітчизняні трактори, як наприклад, ХТЗ-170, за техніко-економічними показниками використання також не поступаються зарубіжним аналогам і користуються попитом не лише в Україні, але й за її межами. Високі техніко-експлуатаційні характеристики мають також трактори ХТЗ-17 021, ХТЗ-16 231, ХТЗ-16 132, ПМЗ-6 та ін. Вітчизняні гусеничні трактори стали випускатися з гумоармованими гусеницями, які значно зменшують тиск на ґрунт, а отже, набагато менше руйнують структуру ґрунту. Значно вищою стала економічність роботи двигунів вітчизняних тракторів, яка нерідко досягає рівня економічності закордонних тракторів — 150 г палива на 1 к.с. потужності за годину роботи.

У 2000 р. у сільському господарстві України працювало 319 тис. фізичних тракторів проти 503 тис. у 1990 р. В найближчі роки потрібно істотно збільшити тракторний парк аграрних підприємств.

Ступінь забезпечення аграрних підприємств тракторним парком визначається діленням фактичної наявності тракторів на їх нормативну потребу. Остання розраховується різними методами. Найбільш ефективними є метод визначення потреби за піковими періодами збігу сільськогосподарських робіт і метод оптимізації складу машинно-тракторного парку за допомогою ЕММ і ЕОМ. При використанні першого методу як найбільш поширеного виділяють піковий період для тракторів загального призначення, який для більшості регіонів України припадає на підняття зябу, і окремо для універсально-просапних тракторів на період обробітку просапних культур і збирання трав. При цьому враховуються й інші роботи, що мають бути виконані даними групами тракторів у визначені періоди. Наприклад, у першому з них, крім оранки, враховуються транспортні роботи, деякі операції по збиранню цукрових буряків і кукурудзи, посіву озимих, а у другому — обслуговування тваринницьких ферм, транспортні роботи тощо.

1. Характеристика господарства

1.1. Загальні відомості про господарство.

Агрофірма ,, Лиманський ” Очаківського району Миколаївської області розташована в південній частині центрального степу України. Місце розташування Агрофірми ,, Лиманський ”: Миколаївська область, Очаківський район, с. Куцуруб вул. Очаківська 120.

Загальна характеристика господарства представлена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Загальна характеристика господарства

Показники

Значення

Віддаленість від районного центру,

по сущі, км

7

Віддаленість від обласного центру, км

60

Віддаленість від траси обласного

значення, км

траса проходить через

господарство

Спеціалізація господарства

зерно-молочна

Господарство має сільськогосподарські угіддя, загальна площа яких становить 2861,23 га. Вибір певної організації побудови визначається розміром підприємства, характером виробничої спеціалізації і концентрації, станом транспортних шляхів, розвитком транспорту та зв’язку, кваліфікацією управлінських кадрів і спеціалістів сільського господарства.

Клімат даного господарства помірно-континентальний напівсухий, так як територія Очаківського району розміщена з півдня на північ.

Земельний масив Агрофірми ,, Лиманський ” загалом рівнинний, поверхню якого перетинає незначна кількість малих балок, довжина деяких становить до 4 км.

Опади на протязі року випадають нерівномірно і дуже рідко в теплий період, а тому мала кількість вологи та її не рівномірне зволоження ґрунту сприяють поганому забезпеченню рослин водою. Найбільша кількість опадів випадає в осінній період майже протягом всієї осені. Середнє продовження безморозного періоду складає 195 днів, вегетаційний період 220 днів.

Слабі та середні суховії спостерігаються в цій зоні щорічно. Сильні суховії бувають в цій зоні в червні чи серпні.

Сніговий покрив на території господарства нестійкий. Кількість днів з сніжним покривом не перевищує 50 за зиму.

Літо в даному агрокліматичному районі буває спекотне. В травні температура повітря збільшується до +25 С, в червні та серпні до +28 С. В окремі роки з дуже спекотним літом температура досягає +39 С.

Осінь, тепла та часто засушлива тривалістю 45 днів. Зима - холодна, малосніжна з частими відлигами. В окремі роки температура повітря в січні досягає до - 33 С. В холодний період року, переважають північно-східні вітри, в теплий період - південно-західні.

Територія Очаківського району розташована в південній частині центрального степу України. Рельєф Очаківського району має рівнинний, широко долинний характер. Територія району представляє похилу місцевість яка прилягає до Дніпробугського лиману.

Ця природно-кліматична зона характеризується недостатньою вологозабезпеченністю. Тому технологія сільськогосподарського виробництва повинна неперервно покращуватись на основі досягнень науки та техніки. Найбільшу роль в цьому грає правильний підбір тракторів та сільськогосподарських машин.

Природнокліматичні умови господарства та його місцезнаходження в загалом сприяють розвитку як рослинницької, так і тваринницької галузей.

Загальна спеціалізація Агрофірми ,, Лиманський ” Очаківського району по району зерно-молочна, але при господарстві закріплено земельний фонд, данні про який приведені в таблиці 1.2.

Аналізуючи земельний фонд господарства можна зробити висновок, що на протязі трьох років загальна земельна площа господарства майже не змінилася.

Таблиця 1.2