Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична на БЖД.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
29.14 Кб
Скачать

Практичне заняття № 1.

Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності. Ризик, як кількісна оцінка небезпе.

Мета роботи: Виявлення вражаючих факторів місцевих загроз. Визначення пара-метрів та наслідків найнебезпечної загрози місцевості.

Завдання № 1. Визначити вражаючи фактори місцевості Миколаївської області:

А) Визначити вражаючи фактори місцевих загроз згідно варіантів.

Б) Визначити параметри та наслідки найнебезпечної загрози місцевості згідно варіантів.

На території миколаївського району присутній аміако та хлоропровід строк експлуатації якого закінчився ще 21 рік тому. Аварії на цих установах можуть призвести то хімічної аварії. Під час таких аварій хлор та аміак потрапляють у грунт та водойми і забруднюють їх, що робить не придатними до споживання воду та земельні ресурси в продовж довгих років. Також вони розташовані в безпосередній близькості до населеного пункту, що є дуже небезпечним оскільки хлор летуча речовина то він легко розповсюджується в повітрі і вражає органи дихання, зору та шкіру. Інколи призводить до летальних наслідків.

Практичне заняття № 2.

Небезпеки природного середовища

Мета роботи: Виявлення небезпек природного середовища, їх вражаючих факто-рів для районів та міст Миколаївської області.

Завдання № 2. Визначити небезпеки природного середовища Миколаївський області:

А) Визначити небезпеки природного середовища згідно варіантів.

Б) Визначити параметри та наслідкі найнебезпечної загрози природного характеру місцевості згідно варіантів.

Оскільки миколаївщина та миколаївський район знаходиться в степовій зоні то перш за все ця територія підлягає такій природній загрозі як блискавки та сильні зливи, або навіть град велик розмірів. Кожен з цих факторів по своєму впливає на навколишнє середовище, так наприклад блискавки можуть викликати лісові та степові пожежі, а бо навіть просто вражати людей та пошкоджувати лінії едектро передач та комунікацій. Сильні зливи загрожую потопам таким які були минулого літа коли затопило одну із вулиць міста Миколєва. Сильні зливи також можуть негативно впливати на навколишнє середовище не тільки потопами, а й переносом хворомб. Оскільки дощу маси води переносать із каналізаційних колекторів у водойми нечистоти які проникають у грунт. Неподалік за територією міста знаходиться скотобійня, під час дощу всі хвороботворні бактерії проникають у грунт та підземні води викликаючи епідемії холери, тифу та ін.. інфекційних хвороб.

Практичне заняття № 3.1

Техногенні небезпеки та їх наслідки.

Мета роботи: Виявлення техногенних небезпек та їх вражаючі фактори для районів та міст Миколаївський області.

Завдання № 3. Визначити небезпеки техногенного середовища Миколаївської області:

А) Визначити небезпеки промислових аварій, катастроф згідно варіантів.

Б) Визначити небезпеки подій на транспорті та аварії на транспортних комунікаціях місце-вості згідно варіантів.

В) Визначити гідродинамічні небезпеки (аварії) згідно варіантів.

Як уже було сказано, на території миколаївського району знаходиться аміакопровод та нафтопереробна база. Аварія на такому підприємстві як нафтоперобний завод можуть мати тяжкі наслідки, оскільки відбуваються викиди нафтопродуктів та їх похідних у повітря та грун, що призводить до не придатності їх використання.

Всім відомо що строки експлуатації аміакопроводу стік ще 21 рік тому. Аміак являється дуже небезпечною речовину яка негативно впливає на людський організм, вражаючи органи зору, дихання та шкіру. А при потраплянні його у грунт та воду робить їх непридатними для вживання та експлуатації. Ліквідації таких аварій дуже дорого обходяться.

Неподалік від Миколаєва знаходиться Ташлицька ГЕС, відомо що ГЕС по суті дамба. Прорив на таких станціях веде до підвищення рівня води вище за течією що може призвести до потопу.