Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Слідчий огляд .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

6. Огляд кореспонденції.

Огляд кореспонденції проводиться лише після накладення арешту на кореспонденцію у встановленому законом порядку (ст. 187 КПК). Огляд проводиться в присутності не менше двох понятих і, як правило, вдень. Проте у невідкладних випадках, особливо коли йдеть­ся про огляд місця події, він може бути проведений і в нічний час. Залучення понятих при провадженні огляду здійснюється з урахуван­ням вимог ст. 127 КПК. Виняток становить огляд кореспонденції, при проведенні якого поняті запрошуються з числа службовців установи зв'язку.

У необхідних випадках для проведення огляду слідчий може за­просити спеціаліста (ст. 128-1 КПК), який може надати допомогу у вигляді консультацій з питань, що вимагають спеціальних пізнань; допомогти у виявленні, закріпленні і вилученні слідів, що мають до­казове значення, встановленні механізму їх утворення.

Якщо це необхідно, при оглядах слідчий особисто або за допомогою спеціаліста має право робити вимірювання, складати плани, креслен­ня, застосовувати фотографування, проводити кіно-і відеозйомку міс­цевості і предметів, що знаходяться на ній, а також робити зліпки знайдених слідів ніг, рук та ін., що має бути відображене у протоколі. Плани, креслення, схеми, фотографії і кінострічки є додатками до протоколу, але протокол не замінюють. Він обов'язково складається особою, яка проводить огляд, повинен фіксувати хід і результати цієї слідчої дії і відповідати вимогам статей 85, 195 КПК.

7. Фіксація ходу і результатів слідчого огляду і його процесуальне оформлення.

У протоколах огляду і освідування повинні фіксуватися факти, що мають доказове значення. У них не дається пояснень, інтерпретації знайдених фактів, явищ, не висловлюються думки слідчого про меха­нізм утворення тих або інших слідів, про походження і приналежність знайдених предметів. У них лише фіксуються фактичні дані, одержані в результаті безпосереднього виявлення і спостереження обстановки і предметів. У вступній частині протоколу повинно бути вказано: час і місце його складання, час початку і закінчення слідчої дії, дані про особу, що провадить слідчу дію (посада, звання, прізвище, ім'я, по батькові), і осіб, що беруть у ньому участь (прізвище, ім'я, по батькові, а в необ­хідних випадках і їх адреси); посада, звання, прізвище, ім'я, по бать­кові спеціаліста, що брав участь у провадженні слідчої дії.

Повинно бути зазначено, що понятим та іншим учасникам слідчої дії роз' яснені їх права і обов'язки.

У протоколі також необхідно відобразити умови провадження слідчої дії (стан погоди, освітлення і т.п.).

В описовій частині протоколу зазначаються всі дії слідчого в тій послідовності, як вони проводилися, а також фіксується все знайдене в ході провадження слідчої дії.

В описовій частині протоколу огляду місця події необхідно вказати межі місця події, його місцезнаходження; загальну характеристику місця події (адреса, число поверхів, якщо будівля багатоповерхова, розташування будівлі відносно навколишнього оточення); входи і ви­ходи з приміщення; детально, вичерпним чином має бути описана обстановка місця події і всі об' єкти огляду із зазначенням місця їх ви­явлення. Місце події і знайдені предмети описуються, як правило, послідов­но — від загального до окремого.

При виявленні і дослідженні на місці події слідів транспортних засобів, слідів рук, взуття, тварин, знарядь злому, предметів, докумен­тів тощо, у протоколі огляду повинно бути вказано місце їх виявлення, пошкодження (якщо вони є), кількість, характер, форма, конфігурація, наявність індивідуальних ознак, використовувані для їх виявлення і вилучення засоби, вказані прийоми вилучення (виготовлення зліпка, відтиснення, вилучення предмета в натурі).

У протоколі огляду має бути відображено, які предмети (або до­кументи) і в якому вигляді вилучені для подальшого вивчення, направ­лення на експертизу і т.п. Відсутність подібного запису в протоколі може бути розцінена в подальших стадіях процесу як відсутність вка­зівок на джерело походження такого роду речових доказів, що тягне за собою втрату їх доказового значення.

У протоколі огляду документів повинне бути відображене найме­нування документа, коли, ким, кому, де і для якої мети він виданий, коли і хто його підписав, реєстраційні дані, спосіб виготовлення до­кумента, його зміст (короткий або повний), матеріал, на якому він виготовлений, дані про відтиснення штампів, друк, зовнішній вигляд і стан документа, а також інші дані.

Якщо виявлено підчистки та інші сліди зміни тексту документа, то це необхідно відобразити в протоколі, вказавши, яким способом це виявлено. У протоколі огляду трупа повинні бути зафіксовані: поза трупа і його положення на місці події; зовнішній вигляд одягу і взуття; описа­но тіло трупа (стать, вік, зріст, колір волосся, очей померлого); харак­тер, ступінь і локалізація трупних явищ і ушкоджень (їх походження визначається лише при судово-медичному дослідженні трупа), наяв­ність крові на одязі і біля трупа, стан зубного апарата, наявність виді­лень; знаряддя спричинення смерті у випадках, коли вони знаходяться безпосередньо на трупі, механічно сполучені з ним (наприклад, за­тягнена на шиї петля, ніж, що стирчить з грудей трупа); предмети, знайдені в кишенях та інших частинах одягу трупа. Якщо труп не впізнаний, повинні бути вказані його прикмети, а також дані про те, чи проводилося фотографування і дактилоскопування.

Протокол освідування складається за тими ж правилами і в такому ж порядку, що і протокол огляду. У протоколі указується, чи мало міс­це оголення тіла оглянутого, чи заперечував він проти цього чи ні, а також вказуються результати освідування, що, в якому вигляді і в яко­му місці тіла виявлено.

Оскільки в процесі освідування можуть бути знайдені сліди, що швидко змінюються, то їх слід описати в протоколі максимально де- 316 тально і точно. Якщо фіксуються сліди тілесних ушкоджень, доцільно описати їх локалізацію, розміри, конфігурацію, колір, характер країв. При фіксації особливих прикмет опис їх доцільно здійснювати за пра­вилами словесного портрета. Малюнок і колір татуювання також під­лягає докладному опису. Указується місцерозташування татуювання, повністю відтворюється його текст (якщо він є).

У протоколах оглядів і освідувань слід відображати: чи застосову­валося фотографування, кіно- або відеозйомка, а також технічні засоби, які саме і в чому полягало їх використовування.

Додатки до протоколу - фотознімки, кінострічки, діапозитиви, плани, схеми, зліпки і відтиснення слідів — мають бути відображені в протоколі із зазначенням способу їх вилучення і упаковки. Протокол підписують особи, що брали участь у провадженні слід­чої дії, поняті і слідчий.

ЗАТВЕРДЖУЮ» Прокурор Київської області Дер­жавний радник юстиції 2-го класу

Підпис (А. Д. Прохоренко) 12 квітня 2006 р.