Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 Слідчий огляд .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать
  1. Огляд трупа на місці його виявлення.

На сучасному етапі огляд трупа на місці його виявлення — це слідча дія, що проводиться слідчим або особою, яка провадить дізнання, на місці знаходження трупа з метою виявлення ознак, що дозволяють встановити особу потерпілого, місце, час, обставини і причини смерті, а також для виявлення ознак, які вказують на можливого злочинця. Огляд трупа проводиться в присутності двох понятих і за участю судово-медичного експерта (або іншого лікаря). Порядок огляду трупа регламентований ст. 192 КПК України.

В процесі проведення огляду трупа спеціаліст в галузі судової медицини звертає увагу слідчого на всі особливості, які можуть мати значення для даного випадку, консультує слідчого з питань, які пов'язані з зовнішнім оглядом трупа на місці його виявлення і наступним проведенням судово-медичної експертизи і надає слідчому пояснення з приводу дій, які він виконує.

При огляді трупа встановлюють фактичні дані, доступні безпосередньому спостереженню, фіксуються положення і поза трупа, стать, приблизний вік, особливості одягу і взуття, предмети, сліди, документи, що є на трупі і біля нього, а також тілесні ушкодження та трупні зміни.

За загальним правилом огляд трупа складається з двох етапів - загального і детального, проте досить доречно в монографії В. Комаха зазначаються дві стадії огляду трупа: статичну та динамічну. 

Зміст статичної стадії огляду трупа на місці його виявлення складають огляд і опис місцеположення і пози трупа, предметів на трупі і його верхнього одягу. Ця стадія огляду закінчується складанням схеми місцеположення, пози трупа і фотозйомкою.

Для огляду вмісту кишень, нижнього одягу приходиться змінювати початкове положення трупа і його одягу - отже, з цього моменту статична стадія огляду трупа на місці його виявлення переходить в динамічну.

При загальному огляді досліджуються:

1) місцезнаходження трупа і його положення по відношенню до найближчих об'єктів - стіни, дерева і т. ін., куди направлені голова та ноги, відстань до вказаних об'єктів;

2) поза трупа, тобто взаєморозташування окремих частин тіла трупа в момент огляду (як лежить - на спині, на животі або на боку, направлення обличчя вгору, вниз або вбік, положення рук та ніг);

3) зовнішній стан одягу на трупі;

4) знаряддя заподіяння смерті, що знаходяться на трупі. 

При детальному огляді досліджуються: 1) ложе трупа (ділянка підлоги або ґрунту під трупом); 2) одяг трупа — що одягнуто і в якій послідовності, в якому стані знаходяться одяг та взуття, які пошкодження маються на одязі, їх розміри та місце розташування тощо;

3) тіло трупа та ушкодження на ньому. 

При огляді оголеного трупа фіксуються:

  • угодованість, колір шкіри, статура, зріст, вік і стать;

  • трупні явища (охолодження, висихання тіла, трупні плями, ознаки гниття) і в якому ступені вони виражені;

  • вид голови та обличчя (наявність та колір волосся, відкриті чи закриті очі, відкритий чи закритий рот, відсутність окремих зубів, наявність протезів, мостів і коронок, положення язика тощо); вид живота (впалий, здутий тощо), стан полових органів, заднього проходу; індивідуальні особливості, які спостерігаються на тілі (рубці, татуювання тощо);

  • ушкодження на трупі. Ушкодження описуються за місцем їх розташування, формі та розміру. Вказується характер ушкоджень і описуються ознаки, які дозволяють висловити припущення про знаряддя злочину (тупе, ріжуче, колюче та ін.). Обов'язково відмічається колір синців.

Зовнішній огляд трупа на місці його виявлення закінчується пошуком слідів біологічного походження (кров, сперма, кал, слина, волосся тощо), їх фіксацією, вилученням і відповідною упаковкою.

По закінченні огляду трупа складається протокол огляду трупа. Труп фотографують, у випадку необхідності слідчий може складати схеми, плани і виконувати замальовування, які відповідним чином оформлюються на окремих аркушах паперу в якості додатку до протоколу огляду трупа.

Огляд трупа є самостійним видом слідчого огляду, якщо проводить­ся не на місці події, а в лікарні, морзі тощо (ст. 192 КПК). Якщо огляд трупа здійснюється на місці події, то він є складовою частиною огляду місця події. Якщо виникає необхідність повторно оглянути труп після його поховання, пред'явити труп для впізнання, піддати його повторній або додатковій судово-медичній експертизі, проводиться ексгумація, тобто виймання трупа з місця поховання (ч. 2 ст. 192 КПК). Про про­ведення ексгумації слідчий виносить постанову, яка повинна бути за­тверджена прокурором.