Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология убийцы.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
54.4 Кб
Скачать

2.2. Маньяк

Маніяк - людина, що не знає почуття міри у своїй діяльності.

Маніяк (фр. maniaque, від др.-греч. Μανία - безумство, захопленість, пристрасть) - людина, одержимий манією небудь. В переносному сенсі - людина, що випробовує сильну пристрасть до чого-небудь.

Маніяк - серійний вбивця

Сексуальний маніяк - гвалтівник.

Медичного терміна «маніяк» в радянській традиційної психіатрії не існувало. Найбільш близьким діагнозом був «маніакально-депресивний психоз». Характеризується чергуванням підвищеного настрою і сумом. У маніакальному стані хворий дійсно здатний «на геройство». Однак, всупереч розхожій думці, не всі люди, які скоювали злочини на сексуальному грунті, цим страждали.

2.3. Загальний психологічний портрет маніяка, серійного вбивці

Недавно дали довічний термін австрійському гвалтівнику Йозефу Фріцлю, жахнувшисьта весь світ. Засуджено і дніпропетровські маніяки Супрунюк, Саєнко і Ганжа. Хоч сучасної криміналістиці багато чого відомо, попередити такі злочини вона поки не в змозі.

Кримінологія розрізняє такі злочини з множинними жертвами:

  • Масове вбивство

Більше чотирьох жертв. Одне місце і один епізод: наприклад, розстріл у школі чи іншому місці

  • Ланцюгове, або «запійний» вбивство

Не менше трьох жертв, не менше двох місць. Загальний епізод розтягнутий у часі. Злочинець може переїжджати з місця на місце, але всі злочини він здійснює «на одному диханні»

  • Серійне вбивство

Не менш трьох жертв в трьох різних епізодах. Між ними у злочинця наступають періоди емоційного затишшя - від декількох днів до декількох років

Загальний портрет:

- Гетеросексуальний чоловік 20-30 років

- Зайнятий на «нешкідливою», малопомітною роботі

- Часто змінює зовнішність

- Вибирає жертв по якомусь ідеальному образу, який може включати стать, вік, зовнішність

- Контролює себе, вибирає для злочину зручне місце і час

- Виріс в неповній сім'ї, не отримував достатньо душевного тепла

- У дитинстві зазнавав фізичному, можливо, сексуальному насильству і приниженням

- Чи відчуває себе в ізоляції від суспільства

- Мучить, убиває тварин

- У ранньому віці здійснював спроби самогубства

- Починає вбивати в 20-30 років

Типологія:

  • IQ нижче середнього - 80-9

  • Неорганізований вбивця

  • Замкнутий, ізольований від суспільства через нетипової поведінки, соціально неадаптовані, відчуває свою неповноцінність.

  • IQ вище середнього - 105-120

  • Організований вбивця

  • Ізольований від суспільства за власним вибором, соціально адаптований, може мати сім'ю. Тип «мисливця за людьми».

Фантазії

Нав'язлива ідея, яка втілюється в різного роду мріях, з'являється у майбутнього серійного вбивці задовго до першого злочину. У фантазії відображаються потреби, мотиви, передбачає «вигоди» від вбивства.

Вистежування

Організований вбивця ретельно розраховує час і місце злочину, довго вистежуючи жертву. Неорганізований може напасти на жертву випадково, при зручних обставинах.

Викрадення

Неорганізований вбивця частіше атакує раптово (тріо Саєнко - Супрунюк - Ганжа, Онопрієнко). Організований - може хитрістю заманити жертву в потрібне місце (Хамар, іноді Ткач).

Акт вбивства

Відомі два варіанти поведінки злочинців. Для одних важливий результат - смерть жертви, а не супутнє сексуальне задоволення (Саєнко - Супрунюк - Ганжа, Довженко, в більшості випадків Онопрієнко). В цьому випадку саме вбивство відбувається швидко. Інші зосереджуються на процесі взаємодії з жертвою, що приводить до її смерті, і наступному поводженні з тілом. Така поведінка типово для серійника, що шукає гострих відчуттів або затверджує свою владу (Ткач, Хамар). Вбивця такого типу зазвичай діє за стереотипу, де повторювані слова і дії можуть виконувати функцію ритуалу.

Труп

Одні серійні вбивці залишають тіло жертви, втративши інтерес (Онопрієнко, Саєнко - Супрунюк - Ганжа, Довженко). Інші прагнуть виставити його напоказ чи, навпаки, сховати (Хамар, іноді Ткач).

Депресія

За визнанням багатьох серійних убивць, після злочину вони не відчували емоційної розрядки. Навпаки, їх охоплювали безнадійність і безсилля. Організований вбивця стежить за розслідуванням, нерідко бере участь в операціях по затриманню себе ж в якості добровольця, може затіяти гру з міліцією (Ткач). Неорганізований - не стежить за розслідуванням.