Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92025.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Соціальні функції культури

культура суспільство комунікативна

Культура як форма діяльності зрештою призначена для збереження і розвитку свого власного змісту, тобто людини. Призначення культури, її роль, яку вона грає в людському житті, виражені в її функціях.

Функції культури - це сукупність ролей, які виконує культура по відношенню до співтовариства людей, що породжують і використовують (практикують) її у своїх інтересах; сукупність селектированих історичним досвідом найбільш прийнятних за своєю соціальною значимістю і наслідкам способів (технологій) здійснення колективної життєдіяльності людей. При цьому усі функції культури соціальні, тобто забезпечують саме колективний характер життєдіяльності людей, а також визначають або коригують майже усі форми індивідуальної активності людини в силу його зв'язаності з соціальним оточенням.

В ході історії культура включається різноманітними способами і формами.

Вони виражають суб'єктивно-особову сторону діяльності громадської людини, способи і норми соціальної організації і регулювання процесів життєдіяльності, виконують найважливішу соціальну функцію трансляції досвіду, знань, матеріалізованих результатів людської діяльності.

Нарешті, художня, наукова, технічна, соціальна творчість в тій мірі, в якій воно з'являється як винахід, відкритий, творення нового, унікального, дає результати, які включаються потім в історичний процес, вносять в нього нові елементи; тобто нові ідеї, що лише очікують свого втілення в соціальну дійсність, і матеріалізовані результати людської діяльності, і сама діяльність як подальша ланка між ними.

Багатовимірність культури як соціального явища проявляється в наступних функціях.

Інформаційна функція

Культура в суспільстві - це велике інформаційне поле. Воно включає машинну мову, пам'ять, програми переробки інформації. Культура дає суспільству мови - знакові системи. Її необхідним компонентом є соціальна пам'ять, в якій зберігаються духовні досягнення людства. У ній міститься програми людської поведінки, що відбивають досвід багатьох поколінь предків. Тому культура виступає як свого роду інформаційне забезпечення суспільства, причому суспільство саме створює своє інформаційне забезпечення.

Світ культури з'являється в трьох основних артефактах:

1. Світ артефактів

2. Світ сенсів

3. Світ знаків

Феномен культури - це будь-які артефакти, які несуть в собі сенси, тобто виступають як знаки, що мають значення. Сукупність знаків утворюють тексти, в яких міститься соціальна інформація.

Інформаційна функція забезпечує історичну спадкоємність і передачу соціального досвіду. У людини немає іншого шляху збереження, примноження і поширення в часі і просторі накопичених духовних багатств, як через культуру.

Культура не наслідує генетичним і біологічним шляхом. У просторі передача культури відбувається завдяки міграція носіїв інформації і культури. Каналом передачі інформації в часі і просторі є не лише духовна культура, але і матеріальна культура. Будь-яке знаряддя виробництва або предмет споживання, будучи лише черговою ланкою в нерозривному ланцюзі споріднених виробів або явищ, за законами семіотики несе на собі певну інформацію про людину, про громадські стосунки своєї епохи і своєї країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]