Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

Тема 7 «Управління силами та засобами об’єкта господарства під час надзвичайної сітуації]» лекція 7

Тема «Управління силами та засобами обєкта господарства під час надзвичайної сітуації]»

Мета: дати студентам знання про надзвичайні ситуації, порядок їх класифікації, їх класи та рівні. Розвивати уміння класифікувати надзвичайні ситуації; визначати та аналізувати причини виникнення НС; оцінювати рівень небезпеки в НС; визначати принципи та заходи захисту в умовах НС; організовувати ліквідацію наслідків НС. Сприяти усвідомленню студентами високої відповідальності майбутніх фахівців як керівного персоналу і працівника адміністрації за долю населення, яке підпадає під дію НС, розумінню, того, що в центрі уваги повинна бути людина як головна цінність держави.

Питання для розгляду

1. Поняття „надзвичайна ситуація” та причини виникнення надзвичайних ситуацій

2. Класифікація надзвичайних ситуацій.

3. Прийоми та способи проведення рятувальних робіт.

4. Призначення та види індивідуального захисту життя.

Питання для самостійного вивчення:

1. Мета і загальна характеристика рятувальних та інших невідкладних робіт

Ключові поняття та терміни

  • Надзвичайна ситуація Аварія

  • Соціальні надзвичайні ситуації Катастрофа

  • Катаклізм Локальна НС

  • Техногенні надзвичайні ситуації Місцева НС

  • Об’єктова НС Стихійне лихо

  • Національна НС Регіональна НС

Рекомендована література:

  1. Желiбо Є. П., Заверуха Н М., Зацарний В В. Безпека життєдіяльності: Навчальний посiбник для студентiв вищих закладiв освiти України I-IV рiвнiв акредитації / За ред. Е. П. Желiбо i В. М. Пiчi. – Київ: «Каравела», Львiв: «Новий Свiт – 2000», 2001. – 320с.

  2. Желібо Є.П., Заверуха Н М., Зацарний В В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред. Є П. Желібо. 5-е вид. – К.: Каравела, 2007. – 344 с.

  3. Лапiн В. М. Безпека життєдіяльності людини. Навчальний посібник / В. М.Лапін. – Львів: Львiвський банкiвський коледж, 1998. - 192 с., с. 89-110

  4. Пiстун І. П. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник / І.П.Пістун. – Суми: Видавництво «Унiверситетська книга», 2000. – 301 с.

Зміст лекції

1. Поняття „надзвичайна ситуація” та причини виникнення надзвичайних ситуацій

В Україні щороку виникають тисячі надзвичайно складних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривень. Сьогоднішня ситуація в Україні щодо небезпечних природних явищ, аварій і катастроф характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості природних і особливо техногенних НС, складність цих наслідків змушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці окремої людини, суспільству та навколишньому середовищу, а також стабільності розвитку економіки країни. Для роботи в районі надзвичайної ситуації потрібно залучати значну кількість людських, матеріальних і технічних ресурсів. Запобігання надзвичайним ситуаціям, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилося на загальнодержавну проблему і є одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління всіх рівнів.

Закон “Про цивільну оборону України” (1993 р.) визначає надзвичайну ситуацію (ст. 2) як порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, що спричинена аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, пожежею, використанням засобів масового враження, яке призвело або може призвести до людських чи матеріальних втрат.

Ознаки надзвичайної ситуації

  • небезпека для життя та здоров’я значної кількості людей; суттєве порушення екологічної рівноваги;

  • повне або часткове припинення господарської діяльності

  • значні матеріальні та економічні збитки

Зростання масштабів господарської діяльності і кількості великих промислових комплексів, концентрації на них агрегатів і установок великої і надзвичайно великої потужності, використання у виробництві потенційно небезпечних речовин у великих кількостях, великий знос основних фондів на об’єктах економіки  все це збільшує вірогідність виникнення надзвичайних техногенних ситуацій, раптове виникнення яких приводить до значних соціально-екологічних і економічних збитків, необхідності захисту людей від дії шкідливих для здоров’я факторів ураження, проведення рятувальних, невідкладних медичних і евакуаційних заходів, а також ліквідації негативних наслідків, які склалися внаслідок виникнення надзвичайних техногенних ситуацій.

Події природного походження або результат діяльності природних процесів, які за своєю інтенсивністю, масштабом поширення і тривалістю можуть вражати людей, об’єкти економіки та довкілля, звуться небезпечними природними явищами. Руйнівне небезпечне природне явище – це стихійне лихо.

Причинами надзвичайних ситуацій можуть стати також

Потенційна небезпека - це прихована сила.

Причина – це пусковий механізм.

Надзвичайна ситуація (НС) - реалізована небезпека. Це порушення нормальних умов життєдіяльності людей на об‘єкті, території або акваторії, викликане аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншим небезпечним явищем, яке призвело (може призвести) до загибелі людей чи значним матеріальним втратам.

АВАРІЯ – це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об‘єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров‘я людей та приводить до руйнування будівель, обладнання та транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди навколишньому середовищу.

КАТАСТРОФА - це великомасштабна аварія або подія, яка приводить до важких трагічних наслідків.

СТИХІЙНЕ ЛИХО – руйнівне природне або природне антропогенне явище чи процес значного масштабу, внаслідок якого може виникнути або виникла загроза життю і здоров'ю людей, статися руйнування чи знищення матеріальних цінностей і компонентів довкілля.  

ЕПІДЕМІЯ – це масове розповсюдження інфекційної хвороби людей у часі та просторі, у межах певного регіону, що перевищує звичайний рівень захворюваності, який реєструється на цій території, в 1,5 рази протягом 3-х днів – в 1–2 районах.

ЕПІЗООТІЯ – одночасне поширення інфекційної хвороби серед великої кількості одного чи багатьох видів тварин, що значно перевищує звичайний зареєстрований рівень захворюваності на певній території.

ЕПІФІТОТІЇ – масове інфекційне захворювання рослин, що супроводжується чисельною загибеллю культур і зниженням їх продуктивності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]