Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Тема 6. «Менеджмент безпеки, правове забезпечення та організаційно-функціональна структура захисту населення та аграрно-технічних об’єктів у надзвичайних ситуаціях»

ЛЕКЦІЯ 6

Тема «Менеджмент безпеки, правове забезпечення та організаційно-функціональна структура захисту населення та аграрно-технічних обєктів у надзвичайних ситуаціях»

МЕТА: дати студентам знання щодо понять менеджменту безпеки. Розвивати уміння визначати небезпеки у сучасному життєвому середовищі, попереджати їх виникнення та уникати їх негативного впливу. Виховувати почуття уваги, розуміння необхідності володіти знаннями з безпеки життєдіяльності задля запобігання небезпек в процесі життєдіяльності.

Питання для розгляду:

  1. Організаційна структура органів управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.

  2. Зонування територій за можливою дією вражаючих факторів надзвичайних ситуацій.

  3. Система управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.

Питання для самостійного вивчення:

  1. Мета і загальна характеристика рятувальних та інших невідкладних робіт.

Ключові поняття та терміни

-Надзвичайні ситуації - Техногенні катастрофи

-Небезпечні підприємства -Гомосфера

- Ноксосфера

Рекомендована література:

  1. Желiбо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навчальний посiбник для студентiв вищих закладiв освiти України I-IV рiвнiв акредитації / За ред. Е.П. Желiбо i В.М. Пiчi. – Київ: «Каравела», Львiв: «Новий Свiт – 2000», 2001. – 320 с.

  2. Желібо Є.П., Заверуха Н М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. / За ред. Є.П. Желібо. 5-е вид. – К.: Каравела, 2007. – 344 с.

  3. Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності: Підручник / Є.П. Желiбо, В.В. Зацарний. – К.: Каравела, 2007. – 288 с. (С. 25-50)

  4. Лапiн В. М. Безпека життєдіяльності людини. Навчальний посібник / В. М. Лапін.- 6-те вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2007. – 332 с. (С. 32-39)

1. Організаційна структура органів управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.

Зовнішні загрози безпосередньо пов'язані з безпекою життєдіяльності населення і держави у разі розв'язання сучасної війни або локальних збройних конфліктів, виникнення глобальних техногенних екологічних катастроф за межами України (на землі, в навколоземному просторі), які можуть спричинити негативний вплив на населення та територію держави.

Внутрішні загрози пов'язані з надзвичайними ситуаціями техногенного і природного характеру або можуть бути спровоковані терористичними діями.

Принципи забезпечення безпеки життєдіяльності випливають з основних положень Женевської конвенції щодо захисту населення. Такими принципами є:

  • принцип безумовного примату безпеки, відповідно до якого концепція прогресу поступається місцем концепції безпеки;

  • принцип прийнятного ризику, який полягає в намаганні досягти такого рівня ризику на підприємствах, який можна було б розглядати як прийнятний. Його параметри мають бути обґрунтовані;

  • принцип плати за ризик. Розмір плати залежить від потенційної небезпеки техногенних об'єктів і є пропорційним величині можливого збитку. Ця плата може бути розумним самообмеженням споживання суспільства. Ці кошти спрямовуються на створення системи попередньої безпеки та підвищення оплати на виробництвах, де не забезпечується безпека (наприклад, вугільні шахти), а також на певні виплати за ризик, що мають стимулювати проведення заходів, спрямованих на забезпечення безпеки;

  • принцип добровільності, згідно з яким ніхто не має права наражати людину на ризик без її згоди;

  • принцип невід'ємного права кожного на здорове довкілля. Це право має бути гарантоване і захищене законом. Цей принцип передбачає обов'язки фізичних і юридичних осіб забезпечувати таке право і проводити свою діяльність так, щоб не завдавати шкоди довкіллю;

  • принцип правової забезпеченості передбачає, що всі аспекти функціонування системи захисту населення і територій регламентуються відповідними законами та іншими нормативно-правовими актами;

  • принцип свободи інформації щодо безпеки людини полягає в урахуванні громадської думки під час вирішення питань щодо будівництва небезпечних підприємств;

  • принцип раціональної безпеки передбачає максимально можливе економічно обґрунтоване зниження ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій і пом'якшення їх наслідків;

  • принцип превентивної безпеки – максимально можливе значення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій;

  • принцип необхідної достатності і максимально можливого використання наявних сил і засобів визначає обсяг заходів щодо захисту населення і територій у разі загрози надзвичайних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]