Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.реком. до курс.роб. Статистика ІІ Фінанси...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

3. Оформлення курсової роботи

Курсову роботу виконують на стандартних аркушах формату А4.

Робота розміщують на одній стороні аркуша, враховуючи 4 відстані на поле: зліва – 30 мм, справа – 15 мм, угорі – 20 мм, унизу – 20 мм.

На сторінці розміщують 28 – 30 рядків. Титульний лист оформлюють у відповідності із зразком.

Розділи курсової роботи нумерують арабськими цифрами з крапкою у кінці. Кожний розділ поділяють на підрозділи, номери яких складають із двох арабських цифр; перша – номер розділу, а друга – підрозділу. Наприклад, другий підрозділ першого розділу: 1.2. Номер розділу i підрозділу вказують перед заголовком.

Вступ, кожний розділ, висновки та пропозиції, список використаної літератури та додатки починають з нової сторінки. Їх заголовки пишуть великими літерами, а підрозділи – малими, за винятком першої. Відстань між заголовком i текстом складає один рядок.

Заголовки підрозділів пишуть на тій же сторінці, де був текст попереднього підрозділу, відступивши два ряди, але при умові, що на ній розміститься хоч один рядок наступного тексту. Назви розділів i підрозділів по тексту мають відповідати назвам, вказаним у змісті.

Всі сторінки курсової роботи послідовно нумерують арабськими цифрами. Починається нумерація з титульного аркуша i закінчується на останньому аркуші додатків, включаючи таблиці i рисунки, розміщені на окремих сторінках. На титульному аркуші, змісті i першій сторінці вступу номери сторінок не пишуть, але враховують їх у загальну кількість.

Основну частину цифрової інформації курсової роботи оформлюють у таблицях. Вони мають у стислому вигляді відображати потрібні показники, бути не громіздкими i доступними. У зв’язку з цим в одній таблиці не може бути дуже багато показників.

Кожна таблиця супроводжується текстом, який повністю або часткою має знаходитись попереду таблиці. В тексті наводять аналіз показників таблиці, який закінчують висновком i пропозицією щодо покращення наведених показників. Але в тексті не повинні повторюватись цифри, наведені в таблиці.

Таблиці складаються із рядків i колонок. При пересіканні їх виникають клітинки, у яких i розміщують цифри. У верхній частині таблиці вказують заголовки колонок, а в першій колонці по кожному рядку – заголовки рядків.

Таблиця повинна мати тематичний заголовок, згідно з її змістом, а над заголовком з правої сторони – слово “Таблиця” та номер. Заголовки таблиць, колонок i рядків починають з великої літери, підзаголовки – з малої, якщо вони є продовженням речення заголовка (наприклад, заголовок ”Прибуток”, а підзаголовок: “на 1 т”), i з великої, якщо вони є самостійними реченнями.

Нумерують таблиці у розрізі всієї курсової роботи (до додатку): Таблиця 1, Таблиця 2 i т.д. або по розділах двома цифрами: Таблиця 1.1, Таблиця 2.3.

Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті: (табл. 1.1), або на наступній сторінці. Якщо до таблиці звертаються повторно, то пишуть: див. табл. 1. Бажано таблицю розмістити на одній сторінці без переносу. Якщо це неможливо, то при переносі на обох сторінках пишуть номери колонок i тоді на другій сторінці назву їх не повторюють, а над таблицею справа пишуть “Продовження табл. ...”

Не відводять в таблицях окремих колонок “№ п/п” i “Одиниця вимірювання”. Номер рядка вказують попереду його назви, а одиницю вимірювання — позаду, відокремивши її від назви комою. Якщо одиниця виміру для всіх показників таблиці спільна, то її краще вказати в дужках в кінці заголовка таблиці.

Таблицю розміщують так, щоб була можливість читати її без повороту роботи, або, у крайньому випадку, повернувши її по ходу стрілки годинника, а не навпаки.

Крім таблиць, у курсовій роботі значне місце займають рисунки. Назву вказують під рисунком, після номера, на тому ж рядку.

Додатки. Кожний додаток починають з нової сторінки, в правому кутку вгорі пишуть “Додаток А”, а потім, по центру, тематичний заголовок. Якщо в додатку є таблиці i рисунки, то їх також нумерують окремо. Посилання на додатки в тексті роблять так само, як i на таблиці.

Скорочення i умовні позначення. Скорочення слів у тексті, заголовках розділів i підрозділів, таблиць, додатків i рисунків не дозволяється, за винятком загальноприйнятих стандартом. Якщо використовуються вузькоспеціалізовані скорочення i терміни, то їх необхідно один раз розшифрувати в дужках після першого використання в тексті, наприклад: НТП (науково-технічний прогрес).

Одиниці вимірювання необхідно вказувати за державними стандартами та іншими загальноприйнятими правилами. Наприклад, одиниці вимірювання маси: грам – г, кілограм – кг, центнер – ц, i т.д. Після таких скорочень крапку не ставлять. Грошові одиниці вимірювання позначають з крапкою: грн.

При посиланні в тексті на наведені в бібліографічному списку літературні джерела вказують їх порядковий номер в квадратних дужках, наприклад: [ 3 ].

Якщо дається дослівний текст, тобто цитується, то його можна наводити або повністю, або із пропусками, які позначають трьома крапками. З початку i в кінці цитати ставлять лапки, а поряд із номером джерела вказують сторінку [3, с. 12]. Дозволяється переказувати i своїми словами, але без порушення змісту.

Робота закінчується списком використаної .літератури.

Особливості оформлення бібліографічного списку окремих видів літературних джерел можна взяти в бібліотеці (кімната 511).