Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.реком. до курс.роб. Статистика ІІ Фінанси...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

37

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Навчально-науковий інститут економіки

Кафедра маркетингу

СТАТИСТИКА ІІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

для студентів ЗОЧНОЇ формИ навчання

факультЕТУ обліку і ФІНАНСІВ

напряму підготовки 6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ»

Дніпропетровськ - 2010

Статистика ІІ. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів заочної форми навчання факультету обліку і фінансів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» / Кожушко І.Г. Дніпропетровськ: ДДАУ, 2010. – 36 с.

Укладач: Кожушко І.Г., ст. викл.

Рецензент: Мельник Л.Ю., д. е. н., професор економічної теорії та економіки сільського господарства.

Для студентів факультету обліку і фінансів ННІЕ ДДАУ заочної форми навчання.

Схвалено на засіданні кафедри маркетингу, протокол № 1 від 30.08. 2010 р.

Затверджено науково-методичною радою факультету обліку і фінансів, протокол № 1 від 31.08.2010 р.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………..……..4

1. Загальні положення по виконанню курсової роботи ……..…...6

1.1. Вибір теми і послідовність роботи.................................6

1.2. Зміст основних етапів роботи.........................................6

1.3. Складання плану курсової роботи.................................7

2. Структура і зміст курсової роботи………………………..……..8

3. Оформлення курсової роботи……………………………..…...10

4. Орієнтовні теми курсових робіт……………………….....……13

5. Рекомендовані плани до курсових робіт…………….………..15

6. Статистико-математичні методи в практичному викладі …....17

7. Організація рецензування та захисту курсових робіт……..….30

8. Критерії оцінки курсових робіт…………………………………31

9. Рекомендована література……………………………………….35

Додатки………………………………………………………………37

ВСТУП

Курсова робота студента представляє собою науково-практичне дослідження обраної теми і оформлюється відповідно до вимог, прийнятих у ДДАУ.

Мета курсової роботи полягає у поглибленні та закріпленні теоретичних і практичних знань, отриманих студентом в процесі вивчення дисципліни. Виконання курсової робити дозволяє визначити й оцінити ступінь засвоєння теоретичного матеріалу і вміння застосовувати теорію при вирішенні конкретних практичних ситуацій.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен отримати навички самостійного опрацювання різноманітних сучасних інформаційних джерел з обраної теми (наукова та періодична література, законодавчо-нормативна база з досліджуваної проблеми (у тому числі внутрішні нормативні документи організації), дані статистичної і бухгалтерської звітності, матеріали, які розміщені в Інтернеті тощо) та аналізу конкретних виробничих ситуацій. Отже, підготовка курсової роботи дасть можливість студенту глибше вивчити основні питання професійного спрямування й на підставі цього робити самостійні висновки і прогнози.

У курсовій роботі студент повинен всебічно й глибоко розкрити зміст обраної теми, показати знання літературних джерел. Зміст роботи повинен відповідати плану, який, у свою чергу, має розкривати сутність теми, що розглядається, її внутрішню структуру і логіку дослідження.

Зміст теоретичного розділу курсової роботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. Студент повинен глибоко і всебічно висвітлити актуальність проблеми. Якщо в економічній літературі немає єдиної точки зору з питань, які досліджує студент, то у цьому разі слід навести думки кількох авторів, критично їх оцінити і викласти власні погляди з даного питання. Це допоможе глибше засвоїти матеріал.

Матеріал курсової роботи має бути викладений відповідно до вимог законів формальної логіки – закону тотожності, закону суперечності, закону достатнього обґрунтування; це означає, що не можна висловлювати два суперечливих судження про один предмет; кожна висловлена думка, твердження мають бути достатньо обґрунтованими.

Рекомендації, пропозиції, прогнози та заходи щодо вдосконалення досліджуваної проблеми можуть бути розроблені студентом як самостійно, так і на підставі вивчення й узагальнення передового досвіду, висвітленого у літературних джерелах. Вони повинні бути обґрунтованими, реальними, мати теоретичну і практичну цінність.

Студент виконує роботу під загальним керівництвом викладача по одній із тем, яка рекомендована кафедрою, або за особистою ініціативою з затвердженням теми на кафедрі.

Виконана і оформлена згідно стандарту робота здається в встановлений термін на кафедру для перевірки і захисту.

1. Загальні положення по виконанню курсової роботи

1.1. Вибір теми і послідовність роботи

Тема роботи вибирається самостійно з переліку тематики кафедри (розділ 4), виходячи з особистого професійного інтересу чи планів, або видається викладачем. Тема дослідження (роботи) реєструється на кафедрі для координації і ліквідації випадків дублювання.

Для цього по кожній темі викладач конкретизує поглиблене дослідження питань кожному студенту індивідуально.

Для раціонального використання часу і кращої організації рекомендується скласти і виконувати графік виконання курсової роботи.

Викладач контролює виконання графіку шляхом перевірки зданих до контрольних термінів матеріалів і відміток в журналі обліку.

Одночасно з курсовою роботою студент здає викладачу також робочі матеріали по їх виконанню.

Порушення термінів виконання роботи є підставою для зниження оцінки. У разі списування із літературних та інших джерел курсова робота не допускається до захисту.

1.2. Зміст основних етапів роботи

Після вибору теми курсової роботи студент приступає до підбору і вивченню літературних джерел за темою. Починати рекомендуємо з вдумливого вивчення підручників і навчальних посібників, Указів Президента, програмних матеріалів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Потім слід вивчити монографічну літературу за темою. В процесі вивчення робіть висновки про важливі моменти, нові ідеї, підходи до вивчення економічних питань (відмічайте джерело з вихідними даними, сторінки).

Працюючи над літературою, необхідно дотримуватися таких правил:

а) виділити основне у прочитаному;

б) розібратися у термінології і незнайомих словах;

в) записати питання, що виникають під час роботи з літературою для консультації у викладача;

г) синтезувати прочитане питаннями:

  • Яка основна ідея автора?

  • Які аргументи приводить автор?

  • Яка різниця від загальноприйнятих положень?

  • Чи можна погодитися з автором?

  • Які слабкі сторони пропозицій автора і т.д.

В процесі роботи з літературою зіставляйте аргументи авторів при розгляді аналогічних питань, спробуйте знайти свої підходи в рішенні питань.

Результати роботи по вивченні літературних джерел представляються в теоретичному розділі.

При розробці плану курсової роботи слід орієнтуватися на вивчення літературних джерел, досвід інших досліджувачів, не копіюючи їх. На цьому етапі проводяться індивідуальні консультації викладачем курсу.

1.3. Складання плану курсової роботи

Правильно складений план є організуючим початком в роботі студентів, допомагає систематизувати матеріал, забезпечує послідовність його викладу. План роботи студент складає самостійно, з врахуванням задумки та індивідуального підходу.

Від його правильності, чіткості, логічності залежить якість роботи. План повинен синтезувати зміст вибраної теми, напрямок її дослідження, постановку окремих питань в авторському баченні, послідовне, логічне, взаємопов’язане викладення результатів дослідження. Після самостійного складання 2-3 варіантів плану роботи він представляється керівнику для обговорення і рекомендацій оптимального напрямку дослідження.

В процесі виконання роботи план може удосконалюватися, уточнюватись. При цьому одні питання можуть виключатись, а інші навпаки, - вводитись.

Кожний розділ має своє призначення. Розділи включають окремі параграфи. Приклади планів курсових робіт наведені в розділі 4.