Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методи оцінки якості соняшнику

.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Кафедра

Селекції насіннецтва

Реферат

МЕТОДИ ОЦІНКИ ЯКОСТІ СОНЯШНИКУ

Виконав:

ст. гр. Асп – 1- 11

Донченко Олег

Дніпропетровськ 2012

МЕТОДИ ОЦІНКИ ЯКОСТІ СОНЯШНИКУ

Визначення лузжистості сім’янок соняшнику. Лузжистість — де маса оплодня, виражена у відсотках до маси сім’янок. Вона харак­теризує якість урожаю соняшнику. Ця ознака значною мірою впли­ває на вихід олії із сім’янок.

Лузжистість визначають на всіх етапах селекційного процесу, при випробуванні сортів, у насінництві і при оцінці товарної про­дукції.

У селекційній і насінницькій практиці лузжистість визначають у типових сім’янок. Із середнього зразка, висушеного до повітряно- сухого стану, беруть 2 наважки по 10 г і зважують їх з точністю до 0,01 г. Насіння кожної наважки облущують за допомогою пін­цета. Відокремлені від ядра оболонки (лузгу) зважують з точніс­тю до 0,01

Результати визначення лузжистості виражають у відсотках до маси взятої для аналізу наважки. Середнє з двох визначень при­ймають за лузжистість зразка насіння. Розбіжність між паралель­ними визначеннями допускається не більше 1 %. Вміст лузги в різних сортах соняшнику 22—42 %.

Попередню оцінку рослин соняшнику за лузжистістю можна проводити в полі, випробовуючи оплодень на злам. Для цього зня­тий із сім’янки оплодень перегинають. При високій лузжистості оплодень ламається, і такі рослини за цією ознакою вибракову­ють. Рослини, у яких оплодень сім’янок не ламається, а згинається, характеризуються меншою лузжистістю.

Для визначення вмісту олії (сирого жиру) в сім’янках соняш­нику в процесі селекції використовують метод С. В. Рушковського, який детально викладений у спеціальній літературі.

Для прискореного визначення олійності насіння соняшнику за­стосовують також рефрактометричний метод, методика якого ви­кладена в спеціальній літературі, а також у державному стандарті.