Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.матер.для сам.роб. СтатистикаІІ Фінанси з...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
948.74 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що таке інвестиції?

  2. Які Ви знаєте види інвестицій?

  3. Класифікація інвестицій.

  4. Як оцінюються інвестиції у світовій практиці?

  5. Які Ви знаєте методики для оцінки інвестицій?

Задачі

Завдання 1. Грошові потоки проекту, що пропонується, такі:

рік І

200 млн грн.;

рік ІІ

400 млн грн.;

рік ІІІ

600 млн грн.;

рік IV

500 млн грн.;

рік V

1000 млн грн.

Первинні інвестиції в проект становлять 1400 млн. грн. Чи буде прийнятий проект, якщо нормативний термін окупності має не перевищувати трьох років?

Завдання 2. Використовуючи умови попереднього завдання, оцініть доцільність упровадження проекту за допомогою ЧСВ (ставку дисконту взято на рівні 12%).

Завдання 3. Чистий дохід компанії зріс із 100 тис. грн. до 200 тис. грн., а дохід у розрахунку на одну акцію — з 1 грн. до 2,5 грн. Обчисліть фінансовий ліверидж компанії і поясніть, що це означає.

Тема 7. Статистика сільського господарства

1. Предмет і метод сільськогосподарської статистики

2. Статистика рослинництва (статистика земельних ресурсів, посівних площ, агротехніки, урожаю і урожайності)

3. Статистика тваринництва (статистика чисельності поголів’я худоби і відтворення стада, статистка продукції тваринництва і продуктивності тварин)

4. Статистика кормової бази і кормових ресурсів

1. Предмет і метод сільськогосподарської статистики

У соціально – економічному розвитку країни сільське господарство посідає особливе місце. Це одна з головних галузей національної економіки України.

За останні роки частка сільського господарства у виробництві валового внутрішнього продукту в середньому становила 15%, а в національному доході – понад 20%. У цій галузі працює біля 20 % населення,зайнятого у народному господарстві. Продукти народного споживання, що виробляються сільськогосподарської сировини, майже на 75% покриваються за рахунок цієї галузі матеріального виробництва.

Сільське господарство є також провідною галуззю агропромислового комплексу (АПК) країни, в складі якого виділяють чотирі основні сфери:

  • перша – галузі промисловості, які поставляють сільському господарстві основні засоби виробництва (машини,обладнання, будівлі тощо) і предмети праці (паливо,енергія,мінеральні добрива, запчастини тощо), а також галузі зайняті виробничо- технічним обслугованням сільського виробництва;

  • друга – власне сільське господарство;

  • третя – галузі, що забезпечують доведення сільськогосподарської продукції до споживача (заготівля, переробка,зберігання, транспортування, реалізація);

  • четверта – виробнича і соціальна інфраструктура, що забезпечує загальні умови виробництва продукції, а також життєдіяльності людей – дорожньо- транспортне господарство, зв’язок, матеріально – технічне обслуговування, складське і господарство, галузі нематеріальної сфери тощо.

Серед суспільних наук важлива роль належить у вивченні сільського господарства належить статистиці.

Статистика сільського господарства є однією з галузей соціально-економічної статистики.

Об’єктом її вивчення є можливі ы процеси сільського господарства – його умови,розвиток,результати.

Сільськогосподарська статистика спираючись на загальні принципи і методи статистичної науки, розробляє систему об’єктивних статистичних показників,які характеризують в повному обсязі стан і розвиток сільськогосподарського виробництва.

На разі в сільськогосподарській статистиці діє така система об’єктивних показників:

  • показники земельних, трудових і матеріальних ресурсів;

  • показники виробництва с.-г. продукції;

  • показники економічної ефективності с.-г. виробництва;

  • показники взаємозв’язків з постачальниками, торговельними організаціями, фінансовими органами, банками,робітниками тощо, а також включаючи зарубіжні.

Метод статистики сільського господарства – це сукупність засобів, прийомів, способів, правил і методів, які використовуються для вивчення стану і розвитку сільського господарства. Під терміном « метод » (від грецьк. methotos) – шлях дослідження, або пізнання,теорія, наука.

На основі діалектичного методу статистика сільського господарства використовує методи, розроблені теорією статистики:

  • статистичне спостереження;

  • зведення і групування статистичних даних;

  • абсолютні і відносні показники варіації;

  • індексний, вибірковий, дисперсійний, кореляційно-регресійний, графічний та ін. методи;

  • ряди динаміки;

Сільськогосподарська статистика поділяється на три частини: статистика рослинництва; статистика тваринництва; статистика ресурсів і ефективності сільськогосподарського виробництва.

В Україні статистика організована відповідно до державного та адміністративно - територіального поділу країни.

Керівним і єдиним організаційним і методичним центром статистики в Україні, який здійснює централізоване керівництво статистичними даними в країні,у тому числі зі статистики сільського господарства, є Державний комітет статистики України. Він проводить свою роботу через відповідні статистичні органи на місцях.

Роботами зі статистики сільського господарства безпосередньо керує Департамент статистики сільського господарства та навколишнього середовища Держкомстату України.

Структурно Департамент складається із 3-х управлінь: управління макроекономічних розрахунків у сільському господарстві та статистики навколишнього середовища; управління виробництва сільськогосподарської продукції; управління організації статистичних спостережень у сільському господарстві.

В областях та Автономній Республіці Крим органами державної статистики органами державної статистики є обласні статистичні управління, в складі яких виокремлено відділи статистики сільського господарства і навколишнього середовища.

В адміністративних районах (первинна ланка) статистичні роботи, в тому числі й роботи по сільському господарстві, виконують управління статистики.

Література: 5,6,7