Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
характеристика до.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
215.47 Кб
Скачать

11.3. Реферативне видання

  • Реферативне (РВ) – це інформаційне видання, що містить впорядковану сукупність бібліографічних записів, які включають реферати.

Завдання РВ – виклад суті первинного документа, рекомендація нової, цінної і корисної документної інформації для її оптимального використання у всіх сферах людської діяльності. РВ – носій реферативної інформації (конкретні дані, відомості, факти).

За цільовим призначенням реферат може бути загальний і спеціалізований; за способом характеристики – конспективний і проблемно-орієнтований; за глибиною згортання – короткий і розширений; за формою – анкетний (позиційний), табличний, телеграфного стилю, схематичний; за методом викладу – реферат-екстракт, перифразований, синтезований; за способом підготовки – інтелектуальний (ручний) і автоматизований; за кількістю охоплених джерел – монографічний і оглядовий (зведений); за авторським виконанням – автореферат і реферат, складений іншою людиною (референтом).

Питання класифікації РВ до нашого часу носить дискусійний характер. Єдиної класифікації поки ще немає. Більшість фахівців розподіляють РВ на такі види: реферативний журнал, реферативний збірник, експрес-інформація, інформаційний листок.

Реферативний журнал (РЖ) публікує в систематизованому вигляді реферати документів з якої-небудь галузі, предмета, проблеми.

Реферативний збірник (PЗ) містить підбірки рефератів з конкретних чи часткових проблем.

Експрес-інформація – це розширений реферат якого-небудь найбільш значного первинного документа, що випускається в світ у дуже стислі терміни.

За конструкцією РВ малооб'ємні, видаються в обкладинці, звичайно без ілюстрацій, але з таблицями, формулами, що допомагають розкрити основний зміст первинного документа. РВ можуть випускатися засобами оперативної поліграфії.

 

11.4. Оглядове видання

  • Оглядове (ОВ) – це інформаційне видання, що містить публікацію одного або кількох оглядів, що включають результати аналізу й узагальнення представлених у первинних документах відомостей.

За характером інформації (ступенем згортання первинної інформації, методам аналізу й характером) ОВ розподіляються на бібліографічні, реферативні, аналітичні й прогностичні.

Бібліографічний огляд (БО) є зв'язною розповіддю про первинні документи.

Реферативний огляд (РО) є зведеною характеристикою питань, що розглядаються в первинних документах, без їх критичної оцінки.

Аналітичний огляд (АО) містить всебічний аналіз даних первинних документів, їх критичну аргументовану оцінку, обґрунтовані висновки й рекомендації по суттю досліджуваних питань.

Прогностичний огляд (ПО) містить оцінку тенденцій розвитку науки, виробництва, суспільства, на основі якої компетентні органи можуть ухвалити рішення, розробити короткотермінові й довготермінові плани розвитку тієї або іншої галузі, території, наукових досліджень і т.ін.

*ОВ за конструкцією – видання, невелике за обсягом, в обкладинці, іноді з ілюстраціями. АТ буває велике за обсягом, виходить у палітурці, ілюструється малюнками, графіками, таблицями, діаграмами тощо.

12.1.Видання для дозвілля

12.2.Рекламне видання

12.3. Літературно-художнє видання