Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
характеристика до.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
215.47 Кб
Скачать

10.7. Загальна характеристика довідкового видання

  • Довідкове видання (ДВ) містить короткі відомості наукового, агітаційно-пропагандистського або прикладного характеру, викладені, оформлені й розташовані в порядку, зручному для їх швидкого знаходження, не призначені для суцільного читання.

ДВ – видання, як правило, великі за обсягом, що нерідко складаються з кількох томів. Ці видання виходять в різноманітних форматах, від найменших (60x84/32) до найбільших (84x108/8). ДВ видають у міцних палітурках, найчастіше в цільнокритих тканинних, іноді – пластмасових. Друкують їх на міцному й разом з тим тонкому паперу.

За функціональним призначенням і характером інформації ДВ прийнято поділяти на три підвиди: енциклопедичні видання, словники й довідники.

 

10.8. Енциклопедичні видання

  • Енциклопедія – довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості з однієї або кількох галузей знань і практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, розташованих в алфавітному або систематичному порядку.

Цільове призначення енциклопедій – тлумачення слів і повідомлення відомостей за суттю питання. Енциклопедія може бути однотомним або багатотомним виданням.

УВАГА! Залежно від кола включених відомостей розрізняють такі види енциклопедій: універсальну енциклопедію (БСЭ, УРЕ); спеціалізовану (галузеву) енциклопедію («Економічна енциклопедія», «Філософська енциклопедія»); регіональну (універсальну або спеціалізовану) енциклопедію («Азія», «Африка», «Латинська Америка»).

  • Енциклопедичний словник – енциклопедія, матеріал у якій розташований в алфавітному порядку. Це однотомне, зрідка багатотомне довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості з однієї або усіх галузей знань або практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, не супроводжувані списками літератури («Радянський енциклопедичний словник», «Енциклопедичний словник юного хіміка», «Книгознавство. Енциклопедичний словник» тощо).

  • Універсальна енциклопедія – це однотомне чи багатотомне довідкове видання, що містить в узагальненому виді основні відомості з усіх галузей знань і практичної діяльності, викладені у виді коротких статей, розташованих в алфавітному чи систематичному порядку.

В енциклопедіях публікуються статті-довідки, статті-огляди, статті-тлумачення. У статтях перших двох типів зустрічається багато згадувань творів друку, до них додаються списки основної літератури з теми статті. Таким чином, в енциклопедіях міститься значний обсяг бібліографічної інформації, вони широко використовуються не тільки з метою фактографічного, але й бібліографічного пошуку.

Спеціальні енциклопедичні видання

Поняття «спеціальні» поєднує галузеві й спеціалізовані за якою-небудь ознакою енциклопедії й енциклопедичні видання.

  • Галузеві енциклопедії залежно від цільового й читацького призначення іноді утворюють галузеві системи, що складаються з великих (повних), малих, популярних енциклопедій і щорічників. Приклад такої системи: «Велика медична енциклопедія» (ВМЕ) - 3-є видання, «Щорічники ВМЕ», «Мала медична енциклопедія», «Популярна медична енциклопедія».

Галузеві й тематичні енциклопедії та енциклопедичні словники мають конкретне цільове й читацьке призначення й тому відносяться до числа тих спеціалізованих довідкових видань, що повинні бути представлені в ДБФ галузевих відділів УНБ, у філіях ЦБК, що мають читачів – фахівців у даній галузі, у ДБФ спеціальних наукових і науково-технічних бібліотек. Галузеві енциклопедії, призначені для більш широкого кола читачів, включаються в ДБФ бібліографічного відділу.