Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
характеристика до.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
215.47 Кб
Скачать

10.4. Виробниче видання

  • Виробниче видання (ВВ) призначене для використання у сфері виробництва й інших галузей практичної діяльності, містить матеріали прикладного характеру, розраховані на фахівців різної кваліфікації.

Цільове призначення ВВ – забезпечення інформацією всіх сфер практичної діяльності, зокрема виробництва.

Залежно від широти охоплення матеріалу ВВ можуть розподілятися на видання:

  1. за фахом або професією в цілому;

  2. за окремими напрямками або темами професійної діяльності.

За цільовим призначенням і характером інформації виділяють такі види ВВ: науково-виробниче, виробничо-практичне, нормативне виробничо-практичне, виробничо-практичне для любителів.

Залежно від широти охоплення матеріалу ВПВ можуть розподілятися на такі групи видань: технологія виробництва; організація й економіка виробництва; устаткування; охорона праці й техніка безпеки; обмін передовим досвідом.

Книги про наукові досягнення, що мають прикладне значення, і про поширення передового досвіду видаються в середніх форматах, пам'ятки – у малих форматах 84x108/32 і навіть 84x108/64. Ілюстрації у виробничо-практичних виданнях застосовуються, в основному, однокольорові, штрихові. Найчастіше – це креслення, схеми, технічні малюнки. Видаються виробничо-практичні видання в обкладинках із шрифтовим оформленням.

 

10.5. Навчальне видання

  • Навчальне видання (НВ) містить систематизовані відомості наукового або прикладного характеру, викладені у формі, зручній для вивчення і викладання, і розраховане на учнів різного віку й ступеня навчання.

Цільове призначення навчальних видань – забезпечення процесу навчання, сприяння засвоєнню знань в умовах певної системи освіти, підготовки й перепідготовки кадрів. Вони частково виконують також виховну функцію.

За читацьким призначенням вони поділяються на три основні групи: для загальноосвітньої школи (початкової і старшої школи), вищої школи I-II (середні спеціальні заклади), III і IV рівнів акредитації (вищі навчальні заклади).

За роллю в навчальному процесі виділяють наступні підвиди НВ: 1) підручники; 2) навчальні посібники; 3) практикуми; 4) програмно-методичні видання.

Оформлення навчальних видань залежить від того, для якого типу навчальних закладів вони призначені й до якого виду належать. У підручниках і практикумах для загальноосвітньої школи застосовуються шрифти різноманітного кегля – від кг 16-14 в книгах 1-4 кл., до кг 10 у книгах для старших класів. Система рубрикації в них відрізняється поділом і графічною яскравістю. Застосовується велика кількість різноманітних внутрішніх виділень, зокрема шрифтових набірних, колірних. У навчальних виданнях для загальноосвітньої школи ілюстрації займають до 20% площі набору, для старших класів – 12-15%. Ілюстрації часто даються і на палітурках, і на форзацах. Переважають багатоколірні ілюстрації.

 

10.6. Суспільно-політичне видання

  • Суспільно-політичне – це видання  суспільно-політичної тематики. У масово-політичному виданні агітаційно-пропагандистського й виховного характеру інформація викладена у формі, доступній широкому колу читачів.

Книжкові видання випускаються найчастіше в обкладинках. Ілюстрацій у них небагато – до 2% площі набору. Найчастіше як ілюстративний матеріал використовуються фотографії. У їх обсязі велике місце займають аркушеві видання. Крім того, велика частина газет за своїм змістом і завданням належать до масово-політичних видань.