Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА ОЗНАЙОМЧА 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

6. Обсяг і структура звіту по практиці

Зміст ознайомлювальної практики студентів визначається сукупністю питань, необхідних для вирішення теоретичних і практичних завдань, які стоять перед студентом.

Структура звіту про проходження ознайомлювальної практики, як рекомендується наступна:

Титульні аркуші (додатки а, б).

Завдання на практику (додаток В).

Реферат (додаток Г)

Зміст

Вступ

1. Стисла характеристика об'єкта практики

2. Характеристика продукції, що випускається та основних видів діяльності підприємства

3. Економічні показники діяльності підприємства

4. Організаційна структура управління підприємства

5. Виробнича структура підприємства

6. Організація управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства

7. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства

8. Функції і завдання економічних служб підприємства

9. Система оплати праці і матеріального стимулювання персоналу

Висновок

Список використаних джерел

Додаток (не регламентується)

Обсяг звіту 45-50 друкованих аркушів

Нумерація сторінок починається з реферату, де в нижньому правом куту штампа проставляється сторінка "3", і продовжується далі до кінця записки.

Звіт повинен мати логічну послідовність і конкретність викладу матеріалу, переконливість аргументації, стислість і точність формулювань, обгрунтованість висновків.

7. Зміст практики і звіту

У вступі розглядаються основні проблеми підприємств галузі, що обрана і які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність у сучасних економічних умовах України, мета і завдання практиці, база практики.

1. У розділі "Стисла характеристика об'єкта практики" дається характеристика ролі даного підприємства в національній і регіональній економіці, стисла історія розвитку підприємства, найменування й обсяг виробленої продукції. Характеристика організації та загальна оцінка юридичної бази, на основі якої створена і функціонує організація.

2. У розділі "Характеристика продукції, яка випускається та основних видів діяльності підприємства" описується продукція, що випускається на підприємстві (або послуги, які надаються) в номенклатурі й асортименті, у тому числі основна (профільна) продукція. Аналізується область застосування продукції і ціна одиниці цієї продукції. В розділі описиються основні види діяльності об'єкта практики.

3. У розділі "Економічні показники діяльності підприємства" аналізується прибуток, отриманий підприємством у звітному році, рентабельність виробництва (робіт, послуг), у тому числі по видах основної продукції підприємства. Аналіз фінансової та виробничо-господарської діяльності організації. На основі відповідних статистичних даних, оперативної інформації та балансу подається характеристика фінансової та виробничо-господарської діяльності організації (додатки Д – Н). Наводиться аналіз найважливіших економічних, технічних, соціальних та інших показників діяльності організації, оцінка її балансу тощо. Показується динаміка (не менш, як за чотири роки) економічних показників.

4. У розділі "Організаційна структура управління підприємства" надається загальний аналіз управління виробничо-господарською діяльністю організації, приводиться схема організаційної структури підприємства, описуються усі її елементи: кількість заступників першого керівника, відділи і виробничі підрозділи з указівкою їхньої підпорядкованості заступникам директора. Необхідно виділити підрозділи, відділи, що безпосередньо підпорядковуються директору підприємства. Вказується чисельність працюючих на підприємстві.

5. У розділі "Виробнича структура підприємства" надається опис основних і допоміжних цехів підприємства, служб, їхнього взаємозв'язку по продукціїї, що випускається, виконуваних робіт. На прикладі одного з основних цехів дається опис ділянок, у нього вхідних, і указується взаємозв'язок і спеціалізація.

6. У розділі "Організація управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства" досліджується зовнішньоекономічна форма організації досліджуваного об'єкта (спільне підприємство, консорціум, концерн, акціонерне товариство, міжнародна організація і т.д.). Надається опис організації зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Організаційна, розпорядча та довідково-інформаційна документація, на засадах якої організація вступає у міжнародні економічні відносини. Розглядаються різноманітні організаційні і технічні аспекти здійснення зовнішньоекономічних операцій, проблеми підвищення ефективності й удосконалювання організаційних форм і методів цієї діяльності.

7. У розділі "Аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства" аналізуються зовнішньоекономічні зв'язки об'єкта по таким складовим: права і відповідальність об'єкта в здійсненні зовнішньоекономічних зв'язків; види договорів, що використовує об'єкт при здійсненні ЗЕД; ціноутворення на експортовану (імпортовану) продукція; функції міжнародного маркетингу, які використовуються даним об'єктом (вивчення товарних ринків, товару, умов виробництва і збуту); застосування об'єктів реклами у ЗЕД; форми і методи міжнародної торгівлі, використовувані об'єктом; економічне обґрунтування експорту (імпорту) продукції; ефективність об'єктом іноземних інвестицій; ефект від експортних, імпортних і товарообмінних операцій. Діагностування зовнішньоекономічної діяльності підприємства проводиться з метою визначення тенденцій розвитку відповідних елементів ЗЕД і закономірностей зміни економічних показників, які характеризують кінцеві результати діяльності підприємства від ЗЕД, зокрема обсяги виробництва, обсяги продажів, прибуток, витрати, рентабельність тощо.

На підставі проведеного аналізу господарської діяльності і системи менеджменту ЗЕД підприємства надається загальний стан системи менеджменту ЗЕД, визначається тенденція, тобто напрямок розвитку явища, яке досліджується. Важливою умовою при цьому є визначення факторів та їх вагомості за допомогою емпіричних методів, соціологічних досліджень, статистичних методів, методів експертних оцінок.

8. У розділі "Функції і завдання економічних служб підприємства" дається опис основних функцій і завдань відділів і служб підприємства, таких як: зовнішньоекономічний відділ, планово-економічний відділ, відділ праці і заробітної плати, фінансових служб, виробничо-диспетчерського відділу і т.д.

9. У розділі "Система оплати праці і матеріального стимулювання персоналу" описується система оплати праці робочих, керівників і спеціалістів, а також система матеріального стимулювання їх праці.

У висновку даються власні висновки по проробленій роботі.

Список використаних джерел містить у алфівитному порядку повний перелік використаних студентом у роботі інформаційних джерел.

Додатки являють собою спеціальні документи, що використовував студент для проведення аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства, а також матеріал, що не ввійшов в основний текст пояснювальної записки.