Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хiмiчна кiнетика. Основнi положеня.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Графічний метод

 

Порядок реакції зручно визначати графічним методом. Нижче приведені диференціальні рівняння швидкостей реакцій різних порядків і їхнього рішення:

кінетичний рівняння хімічна реакція

Порядок

Рівняння швидкості реакції

Рішення рівняння

1

2

3

Відклавши на осі абсцис час τ, а на осі ординат lgС, 1/C і 1/C2, для досліджуваної реакції одержують три лінії. Та з них, що відповідає порядкові даної реакції, буде прямою. Наприклад, якщо реакція має другий порядок, то 1/C, представлена як функція від τ, буде прямою, а функції lgС і 1/C2 від τ виявляться кривими.

Вплив температури на швидкість хімічних реакцій

Відомо, що швидкість більшості хімічних реакцій збільшується з підвищенням температури. Кількісно вплив температури на швидкість реакцій можна оцінити двома шляхами. Для реакцій у розчинах, що протікають при порівняно низьких температурах, можна використовувати емпіричне правило Вант Гоффа: При підвищенні температури на кожні 10 о С швидкість реакції зростає в 2-4 рази. Більш точно і науково обгрунтовано вплив температури на швидкість реакції описує теорія активних зіткнень, основи якої запропоновані шведським вченим С. Арреніус. Суть цієї теорії відображена в трьох її положеннях: 1 Для того щоб прореагувати, молекули реагентів повинні зіткнутися. 2 Щоб зіткнення частинок дійсно призвели до хімічного перетворення, надлишкова енергія зіштовхуються молекул повинна перевищувати енергію активації (Е а), тобто молекули реагентів повинні подолати якийсь потенційний бар'єр. Енергією активації хімічної реакції називають надлишкову енергію, якої повинні володіти молекули в момент зіткнення, щоб прореагувати. Молекули, що мають надлишкову енергію, більше, ніж енергія активації, називаються активними молекулами. У залежності від частки активних молекул, швидкість реакції може бути більше або менше. Залежність константи швидкості реакції від температури та енергії активації описує рівняння Арреніуса: . Тут k 0 - предекспоненціальний множник - постійна величина. Однією з проблем хімічної кінетики є знаходження k 0 і Е а за експериментальними даними. В якості прикладу розглянемо методику знаходження значень цих величин для реакції З 12 Н 22 Про 11 + Н 2 О → С 6 Н 12 О 6 + З 6 Н 12 О. Сахароза Глюкоза Фруктоза Була вивчена кінетика цієї реакції в присутності сірчаної кислоти концентрації 1,45 моль / л при різних температурах. За експериментальними даними будується графік залежності ln k - 1 / T. Виходячи з рівняння Арреніуса, - це лінійна залежність (рис. 4). Знаходиться рівняння прямої, і зіставленням його з прологаріфмірованним рівнянням Арреніуса ln k = ln k 0 - розраховуються шукані величини: E a = 12064 ∙ R = 12064 ∙ 8,314 = 100300 Дж / ​​моль, k 0 = e 36,729 = 8,94 ∙ 10 15.