Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКРАЇНА В ПІСЛЯВОЄННІЙ ВІДБУДОВІ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
177.15 Кб
Скачать

15. Освіта та наука.

З усіх сфер культури в Україні протягом війни найбільше постраждала осві­та. Загинули тисячі учителів, викладачів вищої школи, більшість освітніх закла­дів лежали в руїнах. Тому основними подіями післявоєнного часу стало віднов­лення чи будівництво нових шкіл. У містах на будівництво 703 шкіл на 200 тис. місць асигнувала кошти держава. Ще 163 школи були побудовані коштом про­мислових підприємств. На селі 2400 шкільних приміщень було зведено методом «народної будови». Завдяки народному ентузіазму та праці будівельників у 1950 р. в Україні працювали 36 тис. шкіл різного типу, де навчалося 7,2 млн уч­нів. Знову всі діти шкільного віку відвідували школу. Для тих молодих людей, які в роки війни і повоєнної розрухи не мали змоги навчатися, були відкриті школи робітничої та сільської молоді, а також вечірні школи, у яких здобували освіту без відриву від виробництва. У 1953 р. в республіці була запроваджена обов'язкова 7-річна освіта в селах і 10-річна в містах. У школах відновилося обов'язкове складання випускних екзаменів. Кращих випускників почали наго­роджувати золотими та срібними медалями.

До кінця 1940-х років відновили роботу Київський, Харківський і Одеський університети та інші вищі навчальні заклади, які діяли перед війною. Крім того, було відкрито 16 нових вищих навчальних закладів і окремих факультетів. Се­ред них Ужгородський університет, Інститут іноземних мов у Києві. Загалом на 1950 р. в Україні діяли 160 вищих навчальних закладів і 500 технікумів.

Головним науковим закладом республіки була Академія наук УРСР, яку в 1946 р. після смерті академіка О. Богомольця очолив академік О. Палладій. Українські вчені Київського, Донецького, Дніпропетровського, Харківського та інших наукових центрів активно працювали в галузі теоретичної та атомної фізики, металофізики, проблем напівпровідників, кібернетики, хімії, мікробіо­логії. Незважаючи на труднощі післявоєнного часу, у 1946 р. в Києві було розпочато будівництво проблемної лабораторії ядерної фізики. Це дало можливість Інституту фізики АН УРСР під керівництвом Митрофана Пасічника успішно розвивати дослідження атомного ядра. У Харківському фізико-технічному інституті займалися фізикою надвисоких і середніх енергій, фізикою наднизьких температур, радіофізикою.

Продовжив роботу над опануванням реактивного руху уродженець Київщини академік Архип Люлька — винахідник першого в СРСР турбореактивного двигуна. Розпочавши свою роботу ще до війни в Харкові, він продовжив її в Ленінграді. Улітку 1947 р. в повітря піднялися перші радянські літаки СУ-11 та Іл-22, оснащені двигунами А. Люльки.

Українські вчені досягали всесвітньо значущих успіхів. Під керівництвом Сергія Лебєдева в Інституті електроніки протягом 1948-1950 рр. у Києві було розроблено й виготовлено першу в Європі електронну цифрову обчислювальну машину. Інститут електрозва­рювання АН УРСР ім. Є. Патона продовжував розробку й запровадження у виробництво нової зварювальної тех­ніки. У 1953 р. в Києві був уведений у дію найдовший тоді у світі (1543 м) суцільнозварений міст. З 1948 р. розпочалися перспективні дослідження в галузі порош­кової металургії.

Директор Інституту фізичної хімії АН УРСР Олександр Бродський разом зі своїми учнями розро­бив теорію розділення ізотопів. Його «Хімія ізотопів» стала першою у світовій науці підсумковою працею в цій галузі хімії. Науковий колектив під керівництвом математика Михайла Лаврентьєва створив новий на­прям у теорії функцій, що посприяло розвитку газо- та гідродинаміки.

У повоєнні роки продовжили плідну роботу відомі українські вчені: математик М. Боголюбов, мікробіо­лог М. Гамалія, селекціонер В. Юр'єв.

Разом із тим розвиток української науки суттєво спо­вільнювався догматичним і диктаторським утручанням влади. Наприклад, невизнання кібернетики стримувало розвиток електроніки, запровадження наукових розро­бок у виробництво. Розвиток атомної та теоретичної фізики стримувався критиканством теорії відносності А. Ейнштейна..