Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zanjattja_12.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
618.99 Кб
Скачать

Використання масивів

Розберемо декілька прикладів для того, щоб краще зрозуміти масиви.

Давайте обчислимо, використовуючи масиви, суму значень у рядках для кожного стовпця. Для цього зробіть наступне:

1. Введіть у діапазон A1: D2 числові значення.

2. Виділіть діапазон A3: D3.

3. У рядку формул введіть = A1: D1+A2: D2.

4. Натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Shift+Enter.

Комірки A3: D3 утворюють діапазон масиву, а формула масиву зберігається в кожній комірці цього діапазону. Масив аргументів - це посилання на діапазони A1: D1 і A2: D2

Двовимірні масиви У попередньому прикладі формули масиву розміщувалися в горизонтальному одновимірному масиву. Можна створювати масиви, які містять кілька рядків і стовпців. Такі масиви називаються двовимірними.

Правила для формул масиву 1. Перед введенням формули масиву треба виділити клітинку або діапазон клітинок, який буде містити результати. Якщо формула повертає кілька значень, необхідно виділити діапазон такого ж розміру і форми, як діапазон з вихідними даними. 2. Натисніть клавіші Ctrl+ Shift+Enter для фіксації введення формули масиву. При цьому Excel укладе формулу у фігурні дужки в рядку формул. Не вводьте Піддужки ВРУЧНУ! 3. У діапазоні не можна змінювати, очищати або переміщати окремі осередки, а також вставляти або видаляти комірки. Усі клітинки в діапазоні масиву треба розглядати як єдине ціле і редагувати всі їх відразу. 4. Для зміни або очищення масиву треба виділити весь масив і активізувати рядок формул. Після зміни формули треба натиснути комбінацію клавіш Ctrl+ Shift+Enter. 5. Щоб перемістити вміст діапазону масиву, треба виділити весь масив і в контекстному меню вибрати команду "Вирізати". Потім виділіть новий діапазон і в контекстному меню виберіть команду "Вставити". 6. Вирізати, очищати або редагувати частину масиву не дозволяється, але можна призначати різні формати окремих комірок у масиві.

Робота з діаграмами

Для наочного відображення даних, які входять до ЕТ, служать діаграма і графіки. Вони розміщуються звичайно на робочому аркуші і дають можливість порівнювати дані, виявляти закономірності.

Ознайомлення з елементами діаграми

Діаграма складається з багатьох елементів. Деякі з цих елементів відображаються за умовчанням, інші можна додавати в разі необхідності. Вигляд елементів діаграми можна змінювати, переміщаючи їх на інше місце на діаграмі, змінюючи розмір або формат. Також можна видаляти непотрібні елементи з діаграми.

  Область діаграми. Уся діаграма разом з усіма її елементами..

  Область побудови. На плоских діаграмах обмежена осями область, яка містить ряди даних. На об'ємних діаграмах обмежена осями область, яка містить ряди даних, імена категорій, підписи та назви осей..

  Точки даних. Окремі значення даних, які наносяться на діаграму та зображуються стовпцями, смугами, лініями, секторами або іншими символами — так званими маркерами даних. Маркери даних одного кольору утворюють ряд даних. рядів даних Ряд даних. Пов'язані одна з одною точки даних, нанесені на діаграму. Кожний ряд даних на діаграмі має власний колір або інший спосіб позначення та представлений на легенді діаграми. Діаграми всіх типів, за винятком кругової, можуть містити кілька рядів даних., нанесених на діаграму.

 Горизонтальна вісь Вісь. Лінія, яка обмежує область побудови діаграми та служить віссю координат у вибраних одиницях виміру. Вісь Y звичайно розташована вертикально, а вздовж неї наносяться дані. Вісь X звичайно розташована горизонтально, а вздовж неї наносяться категорії. (вісь категорій) і вертикальна вісь (вісь значень), уздовж яких відкладаються дані на діаграмі.

 Легенда. Область, в якій подано кольори або інші способи позначення, що відповідають рядам даних або категоріям на діаграмі.

 Назви на діаграмах. Описовий текст, який автоматично розташовується уздовж осей або по центру вгорі діаграми. діаграми та осей, які можна використати на діаграмі.

  Підпис даних. Підпис із додатковими відомостями про маркер даних, який представляє одну точку даних або значення клітинки аркуша. для позначення окремої точки в ряді даних.

Для створення діаграми необхідно скористатися інструментами панелі "Діаграми" стрічки "Вставка".

Якщо не влаштовує жоден із запропонованих варіантів діаграм, то необхідно скористатися кнопкою виклику вікна панелі "Діаграми".

Після цього треба вказати діапазон даних для побудови діаграми. Якщо дані беруться з усієї таблиці, то достатньо вказати будь-яку клітинку таблиці. Якщо треба вибрати лише певні дані з таблиці, то треба виділити цей діапазон. Під час виділення можна користуватися кнопками Shift, Ctrl.

Для взаємної заміни даних на осях треба скористатися кнопкою "Рядок / Стовпець".

Після вставки діаграми у вікні Excel 2007 з'являється контекстний інструмент "Робота з діаграмами", що містить три стрічки "Конструктор", "Макет", "Формат". Якщо ви вже працювали з діаграмами в текстовому редакторі Word 2007, то для вас стане приємним сюрпризом той факт, що багато інструментів для роботи з діаграмами в цих програмах ідентичні. У будь-якому випадку, інструменти роботи з діаграмами в Excel 2007 настільки прості і зрозумілі, що розібратися в них не складе труднощів навіть починаючому користувачеві.

Майстер діаграм дозволяє на основі табличних даних побудувати графік. Для цього, як було показано вище, необхідно обрати на панелі Диаграмма тип График.

Діаграми поділяються на стандартні (найбільш поширені) та нестандартні (використовуються зрідка).

Найчастіше будують кругові, точкові, стовпчикові стандартні діаграми різних видів.

Кругова діаграма відображає один виокремлений рядок чи стовпець числових даних з таблиці у вигляді круга з секторами. Вона демонструє співвідношення частин і цілого, де ціле відповідає 100%.

Точкова діаграма призначена для побудови традиційних математичних графіків. Для цього ж призначена діаграма-графік. На одній координатній площині можна побудувати графіки відразу декількох функцій. Заноситимемо значення аргументу в перший стовпець, а значення функції в другий, третій тощо. Тоді перший виокремлений стовпець у таблиці програма інтерпретуватиме як вісь Х, інші – як значення одної чи кількох функцій уздовж вертикальної осі.

Гістограма показує числові дані з вибраних стовпців таблиці у вигляді стовпчиків. Її найчастіше використовують для ілюстрації змін у часі чи просторі.

Зведені таблиці

Використовують для аналізу значної кількості даних у великих таблицях. Зведена таблиця містить всі або лише потрібні для аналізу дані основної таблиці, які відображені на екрані так, щоб залежності між ними проглядалися якнайкраще. Зведену таблицю будує програма-майстер (Вставка / Таблица /Сводная таблица). Користувач залежно від умови лише має зазначити, що відображати в заголовках рядків і стовпців, які дані відображати на їх перетині, а також по якому полю з основної таблиці групувати дані.

Задачі лінійного програмування (Пошук розв’язку)

Для задач лінійного програмування (пошук рішень рівнянь та задач оптимізації) застосовують інструмент Пошук розв’язку (Solver).

Для цього необхідно обрати команду Поиск решения на вкладці Данные /Анализ /Поиск решения. Заздалегідь налаштуйте параметри Excel на вкладці Надстройка (Управление – Надстройки Excel – Перейти – флажок Поиск решения).

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]