Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zanjattja_12.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
618.99 Кб
Скачать

Заняття №12

Тема: Загальні поняття та характеристика табличного процесора Microsoft Office Excel 2007.

Мета: Отримати наступні знання:

1. Призначення і функції програми Excel.

2. Інтерфейс.

3. Загальні дії з електронною таблицею. Виділення, введення, редагування даних, вилучення, копіювання, переміщення даних.

4. Формати комірок.

5. Створення та використання формул. Введення формул, використання посилань у формулах.

6. Робота з функціями.

7. Діаграми і графіки.

Теоретичні відомості:

Microsoft Excel – це складова частина пакетно-прикладних програм Microsoft Office.

Microsoft Excel – призначений для створення електронних таблиць, найбільшою перевагою яких є можливість досліджувати, аналізувати дані і виконувати обчислення. Інтерфейс Microsoft Excel вміщує ряд стандартних елементів Windows і ряд елементів властивих тільки Microsoft Excel.

Електронні таблиці (ЕТ) - це двовимірні масиви, які називаються робочими аркушами і складаються з рядків та стовпців. ЕТ – найбільш розповсюджена і потужна інформаційна технологія для професійної роботи з даними. Для керування електронною таблицею створені спеціальні програмні продукти – табличні редактори (процесори).

Програмні засоби для проектування і керування ЕТ називаються табличними процесорами. Основним призначенням ЕТ є введення даних до комірок й обробка за формулами. Головна перевага ЕТ - можливість миттєвого перерахування всіх даних, пов'язаних формульними залежностями у випадку змінення значення любого операнда.

Функції табличних процесорів.

  • Створення і редагування ЕТ, оформлення та друк ЕТ;

  • Створення багатотабличних документів, об'єднаних формулами;

  • Побудова діаграм, їхня модифікація й розв'язання задач різними методами;

  • Робота з ЕТ як із базами даних (сортування, вибірка за запитом);

  • Створення підсумкових і зведених таблиць;

  • Розв'язання задач типу "Якщо" шляхом підбору параметрів;

  • Розв'язання оптимізаційних задач;

  • Статистичне опрацювання даних та інше.

Сфери застосування електронних таблиць:

  • економічні розрахунки;

  • створення документів без усіляких розрахунків, які мають табличне представлення (наприклад, прайс-листи в магазинах, розклади);

  • інженерні задачі;

  • статистична обробка даних;

  • пошук оптимальних значень параметрів;

  • побудова графічних залежностей і діаграм;

  • однотипні розрахунки над наборами даних;

  • моделювання складних фінансових ситуацій, бухгалтерські розрахунки;

  • обробка результатів експерименту.

Інтерфейс програми дуже схожий з Microsoft Word. Після запуску програми екран Excel містить (по порядку зверху вниз):

полоса заголовка, на ній відображено ім’я файлу та назву програми; вкладки зі стрічками панелей інструментів; рядок формул; вікно книги; рядок стану.

Основною відмінністю від Word є присутність замість вікна документа, так званого вікна книги, іншими словами електронної таблиці.

Книга Excel розбита на кілька аркушів (таблиць). Листи можна видаляти або додавати нові. Як і всяка таблиця, лист Excel складається з рядків і стовпців, перетинання яких утворюють комірки (мінімальний елемент ЕТ, який має адресу – складається з імені стовпця й рядка, на перехресті яких розташована дана комірка). Сукупність комірок ЕТ називається діапазоном.

Стартове вікно програми містить три порожніх аркуша робочої книги.

У нижній частині вікна книги знаходиться кілька кнопок, за допомогою яких можна переходити від одного аркуша до іншого. Якщо видно не всі ярлички листів, то для перегляду змісту книги можна використовувати чотири кнопки, розташовані в нижньому лівому кутку вікна.

Вгорі знаходяться сім стрічок з інструментами: Головна, Вставка, Розмітка сторінки, Формули, Дані, Рецензування, Вид. Деякі з них (Розмітка сторінки, Вид) дуже схожі на своїх "побратимів" з Word 2007.

Кожна стрічка складається з панелей, на яких, власне, і розташовані інструменти для роботи із електронними таблицями. Як правило, на панель винесені найбільш часто використовувані інструменти. Для виклику повного набору інструментів тієї чи іншої панелі треба відкрити вікно даної панелі, натиснувши на стрілочку в правому нижньому кутку.

При цьому відкриється відповідне вікно з інструментами.

У лівому верхньому кутку вікна програми знаходиться головна кнопка програми "Office". Не забувайте, що за замовчуванням програма зберігає файл з розширенням xlsx, який не зможуть прочитати попередні версії Excel. Для того, щоб документ був сумісний з попередніми версіями електронних таблиць, необхідно під час збереження файлу вибрати відповідну опцію.

Д ля налаштування параметрів Excel 2007 необхідно натиснути кнопку «Office» та далі кнопку «Параметры Excel» . В вікні, що зявиться, і виконати відповідні налагодження. Вони будуть стосуватися всіх файлів, з якими буде працювати користувач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]