Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zanjattja_12.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
618.99 Кб
Скачать

Введення і редагування даних

Введення даних у таблицю Excel – це запис до комірок деяких значень або формул. Можливі два варіанти введення даних:

  • Введення безпосередньо до комірки;

  • Введення в рядок формул.

Операції переміщення і копіювання даних можуть здійснюватись за допомогою двох стандартних засобів – це Drag and Drop і буфер обміну. Крім того, для копіювання в Excel передбачений спеціальний засіб – маркер заповнення (міститься на межі комірки у правому нижньому куті).

Істотно спростити введення даних до ЕТ можна за допомогою автозаповнення, що забезпечує заповнення комірок даними з визначених послідовностей, передбачених в Excel. Наприклад, якщо ввести в комірку слово «Январь», навести покажчик миші на маркер заповнення цієї комірки і протягнути маркер на декілька комірок вниз або праворуч, то після того, як відпустите кнопку миші, в цих комірках з’являться написи наступних місяців. Послідовність з списком місяців року, днів тижня належать до заздалегідь створених в ЕТ Excel.

Засіб автозаповнення дозволяє також створювати арифметичні прогресії. Якщо ввести в дві комірки числа 2 і 4, виділити ці комірки і протягнути маркер заповнення цього діапазону униз на декілька комірок, то в цих комірках одержимо числа арифметичної прогресії з кроком 2 (6, 8, 10)..

Можливості Excel у створенні прогресії цим не обмежуються. Можна побудувати геометричну прогресію або послідовність дат. Для цього треба ввести в комірку число, протягнути маркер заповнення правою кнопкою миші до деякої комірки, відпустити кнопку миші і обрати у контекстному меню опцію Прогрессия. Обрати відповідні налаштування (Расположение… по строкам або столбцам, Геометрическая, Шаг). Натисніть ОК і геометрична прогресія готова.

Форматування ет

Дані, введені до комірок ЕТ, повинні мати певний формат (це стосується як параметрів відображення змісту комірок, так і параметрів самої комірки).

Формати даних

Основні формати: числа, логічні значення (истина і ложь), текст (його ознакою є наявність у запису пробілів або нецифрових символів), дата і час.

Форматування вмісту комірок

  • Вирівнювання даних (за допомогою кнопок вирівнювання на вкладці Главная, група Выравнивание або контекстного меню опція Формат ячеек).

  • Задання параметрів шрифту (за допомогою кнопок вирівнювання на вкладці Главная, група Шрифт або контекстного меню опція Формат ячеек).

Форматування рядків і стовпців

Існує декілька можливостей зміни висоти рядка і ширини стовпця в таблицях Excel.

  • Перетягування роздільника заголовка рядка (стовпця).

  • Одночасна зміна висоти кількох рядків (ширини кількох стовпців).

  • Точне завдання висоти рядка (ширини стовпця).

Умовне форматування

Таке форматування є зручним для аналізу даних - можна розфарбувати робочий лист так, що кожен колір буде відповідати певним даним. У такому випадку вистачить навіть побіжного погляду на лист документа, щоб оцінити проблемні місця. Для застосування умовного форматування служить кнопка Условное форматирование на панелі Стили стрічки вкладки Главная.

Стилі в Excel

Стилі істотно спрощують роботу користувача (аналогічно стилям в Word 2007). Для роботи зі стилями - вкладка Главная, група Стили).

Робота з формулами

Формули – це вирази, що описують обчислення в комірках. Формули вписуються в рядок формул і можуть містити такі компоненти:

  • Символ =;

  • Оператори, тобто інструкції для виконання дій (в ЕТ є чотири виду операторів: арифметичні, текстові, оператори порівняння й оператори посилань адресні);

  • Числа або текстові значення;

  • Функції з набору вбудованих функцій Excel;

  • Посилання на комірку і діапазони.

Арифметичні оператори: +(додавання), -(віднімання), -(заперечення), /(ділення), *(множення), ^(піднесення до степеня), %(відсоток). При введенні формул з арифметичними операторами потрібно враховувати порядок їх виконання (пріоритет операторів).

Оператори порівняння: =(дорівнює), >(більше), <(менше), >=(більше або дорівнює), <=(менше або дорівнює), <>(не дорівнює). Вони використовуються для надання твердженням значень Истина або Ложь.

Текстовий оператор: &(амперсанд). Він об’єднує послідовності символів із різних комірок в одну послідовність (оператор об’єднання). Текстові значення у формулах беруть в лапки.

Адресні оператори використовуються при вказівці посилань на комірки таблиці: двокрапка і кома(А3:К13,С5), також порожній пробіл(В1_В7).

Пріоритет операторів (у порядку зменшення):

1. Адресні.

2. Заперечення.

3. Відсоток.

4. Піднесення до степеня.

5. Множення і ділення.

6. Додавання і віднімання.

7. Об’єднання послідовностей символів.

8. Оператори порівняння.

Оператори з однаковим пріоритетом виконуються в порядку зліва направо. Щоб змінити порядок виконання операторів, використовують круглі дужки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]