Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.6. Комплекс для вивчення алгоритмів формування штрих-кодових етикеток і виготовлення етикеток на принтері штрих-кодових етикеток

Перше меню складається з двох полів "Прийом товарів" і "Друк етикеток". Увійшовши у друк етикеток необхідно набрати штрих-код і контрольну цифру для нього.

Цифри штрих-коду вводяться по одній, після кожної з цифр необхідно натиснути ЕNТЕR.

Контрольна цифра повинна бути розрахована за наступними правилами:

- підсумовуються всі парні цифри

- помножити одержану суму на три

- додати всі непарні цифри коду

- вирахувати з 10 останню цифру

Отриманий результат і буде контрольним кодом штрих-кодової етикетки.

Якщо він сформований успішно - після натискання ЕNТЕR переходимо в наступне меню. На ньому буде зображений сформований штрих-код. І два поля "Друк етикетки", і "Кінець роботи". Вибравши "Друк етикетки" натиснути ЕNТЕR, принтер штрих-кодових повинен бути включений, стрічка заправлена. Лампочка "АlаRМ" горіти не повинна, якщо вона горить - натиснути кнопку LF на принтері, лампочка повинна потухнути. Після цього надрукується етикетка зі штрих-кодом сформованим нами.

Натиснувши клавішу "Еsс" виходимо у верхнє меню і використовуючи пункт "Прийом товарів" можемо ввести товар зі штрих-кодом, який зроблено.

За допомогою сканера штрих-кодів відображаємо одержаний штрих-код на екрані терміналу, потім вводимо назву, кількість, ціну, короткий код товару і записуємо в базу даних на відділ МINI600-6.

Коли всі поля системи вводу товарів згасли можна здійснювати контрольний продаж цієї етикетки за допомогою касового апарату МINI600, який стоїть рядом і оснащений зчитувачем штрих-кодових етикеток.

  • Паралельно з виконанням всіх перерахованих робіт комплекс проводити "Оn Lіnе" продажу всіх товарів, які є в базі даних через всі касові апарати, які входять до комплексу. "Оn Lіnе" - це означає, що каса продає товар, який немає в її особистій пам'яті.

Програма аналізу систем штрх-кодування

Штрих-код

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

друк етикеток

кінець

Ввід товару Ввід товару Ввід товару

Ввід товару Ввід товару Ввід товару

Відділ

МІНІ 600-1

Штрих-код

570198030909

Код товару

99999

Кількість

200000000000

Ціна

3

Назва для чеку 11 букв

Повна назва

Запис товару в базу даних

Назва відділу, куди піде товар – для вибору поля стрілки вправо або Enter . Щоб проглянути всі існуючі відділи – стрілки верх або вниз

Коли касир набравши код товару натискає клавішу "Код товару" - касовий апарат посилає запит в комп'ютер, і якщо цей товар є в базі даних - комп'ютер відправляє в касу назву товару, його ціну, кількість, податкові ставки цього товару і тільки після цього каса друкує строку чеку.

Таким чином кожна отрока кожного чеку зберігається в пам'яті комп'ютера і використовуючи цю інформацію можна одержати будь-які звіти по продажу товарів через касові апарати (кількість продаж у визначені години, попит в будні і вихідні і т.д.). Прийом і продаж всіх товарів використовує штрих-кодову технологію. Сканери штрих-кодів зчитують код з етикеток і відправляють його в базу даних при прийомі товарів, інші сканери штрих-кодів посилають їх в комп'ютер для запиту продажу "Оn Lіnе" .

В комплекс входять також двоє електронних ватів, підключених до комп'ютера. Один з них зв'язаний з касою МINI600.01 , інші МINI600.04.

Виконують наступні функції:

* Обнуління маси на вагах клавіші каси 0 і "ВИДД8". Обнулюються показання лічильників ваги після установки тари або пустого посуду для фасувальних товарів;

* Ввід коду товару. На касі набирається код товару і натискається клавіша "ВИДД8". Після цього на індикаторах ватів "Ціна" загоряється ціна цього коду товару; <£* Зняття показників всіх лічильників. Після зупинки показників лічильників "Вартості" і "Ваги" натискання однієї клавіші каси "ВИДД8" визве друк строки чеку, в якій буде назва товару, його вага і вартість;

* Формування чеку на екрані. Можна використовувати не звичайну технологію продажу в учбовому класі. Якщо викладацькою системою конфігурування закріпити термінал за роботою з чеками, то на одному екрані буде формуватися до 3-х чеків з трьох різних кас. Вони будуть відображатися в три різні колонки: ліва частина екрану, середня і права.

Набравши на клавіатурі каси код товару або сканером каси зчитавши штрих-код - одержимо на екрані строку у вигляді - назва - ціна. Повторюючи цю операцію стільки разів, скільки товарів одержимо на екрані список всіх товарів майбутнього чеку з підсумковою сумою, якщо тепер натиснути клавішу "Оплата" на касовому апараті буде надрукований чек. Це відображення можливе одночасно для трьох касових апаратів зі зчитувачами штрих-кодів і без них.

Технологічна схема комп’ютерно-касової мережі аудиторії 230 кафедри ІТД Київського національного

торговельно-економічного університету