Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.1.4. Повірка ваговимірювального устаткування

Усі види вимірювального устаткування періодично піддають технічному огляду і контрольним іспитам на точність, чутливість, стійкість і сталість показань, щоб з'ясувати їхню придатність до експлуатації. Під час технічного огляду перевіряють чистоту і справність ваг. При контрольних іспитах звіряють міру і показання ваг зі зразковими (виявлені відхилення не повинні перевищувати припустимих погрішностей). Прилади, що мають відхилення понад установлених стандартами припустимих погрішностей, направляють у ремонт чи списують як непридатні до експлуатації. Перевірка ваговимірювального устаткування виробляється представником «РОСТЕСТ». На пломбі ставиться рік таврування і зірочка.

Повірка настільних циферблатних ваг. Перед повіркою перевіряють справність ваг: вони повинні мати добре укріплені шкали, чіткий циферблат. Стрілки шкал мають бути на одному рівні, плавно переміщатися уздовж циферблата і зупинятися після трьох-чотирьох коливань. Ваги повинні бути встановлені строго за рівнем.

Чутливість рівня перевіряють, підкладаючи під рівнобіжні гвинтові ніжки металеву пластину товщиною 1 мм: пухирець рівня повинен зміститися на 1 мм.

Стійкість ваг перевіряють, виводячи їх із рівноваги: стрілка має плавно повернутися на нульову поділку, між нею і початком шкали циферблата не повинно бути видимого зазору.

Точність і сталість ваг перевіряють у ненавантаженому стані на найбільшу межу зважування і на 1/10 найбільшої межі. На гирьову і товарну площадки встановлюють зразкову гирю, що відповідає масі у восьми положеннях  стрілка повинна залишатися на нулі.

Чутливість ваг перевіряють, установлюючи на товарну площадку зразкову гирю і додаючи до неї вантаж, маса, якого дорівнює найменшій поділці шкали: стрілка повинна відхилитися на одну поділку. Перевірка точності ваг у межах шкали здійснюється послідовним розміщенням на товарній площадці гир масою 500, 1 кг: стрілка повинна показувати відповідну масу.

Повірка товарних ваг. Спочатку перевіряють, чи стоять ваги горизонтально. Стійкість перевіряють, виводячи ненавантажені ваги з рівноваги, після декількох коливань покажчики рівноваги повинні повернутися у вихідне положення.

Точність і сталість ваг перевіряють на 1/10 найбільшої межі зважування в п'ятьох положеннях (у центрі і по кутах платформи). Для цього на платформу і гиреутримувач поміщають зразкові гирі відповідної маси. Якщо покажчики рівноваги не збігаються, то на платформу додають (чи знімають) вантаж-допуск, рівний 0,02% найбільшої межі зважування ваг: коромисло має урівноважитися чи рівновагу чи відхилитися в протилежну сторону не менш ніж на 5 мм.

Повірка електронних ваг. Перед роботою на вагах здійснюється технічний огляд усіх складових частин ваг.

Чутливість рівня перевіряють, підкладаючи під рівнобіжні гвинтові ніжки металеву пластину товщиною 1 мм: пухирець рівня повинний зміститися на 1 мм.

Для перевірки системи тарокомпенсації на товарну площадку кладуть вантаж вагою 3 г і натискають на кнопку тарокомпенсатора. На табло мають з'явитися нулі  «0000». Допускаються показання «0001». Після зняття вантажу і натискання на кнопки тарокомпенсатора знову повинні з'явитися нулі. Чутливість перевіряють, ставлячи на площадку гирю 500 г у чотирьох різних точках: показання ваг повинні бути в будь-якій точці однаковим 500 г. Погрішність у кожній точці не повинна перевищувати  2 г.

Перевірка торгових гир здійснюється на зразкових вагах і за допомогою зразкових гир. Якщо гиря, що перевіряється, важча, за зразкову то до зразкової гирі додають вантаж-допуск, рівний припустимій погрішності. Якщо гиря, що перевіряється, легше чи важча за зразкову (більше припустимої погрішності), то її вилучають.