Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пит. на модуль фынанси.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Джерела формування та класифікація фінансових ресурсів підприємств

Джерелами формування фінансових ресурсів є власні кошти підприємства і залучені з різних джерел кошти.

Для здійснення такої діяльності підприємства використовують окремі види ресурсів: матеріальні, трудові, фінансові, а також грошові кошти. Матеріальні ресурси є основою процесу виробництва. Їх формування здійснюється, як правило, за рахунок різних джерел: власного капіталу підприємства, позичених і залучених фінансових ресурсів. Всі фінансові ресурси фірми як внутрішні, так і зовнішні в залежності від часу, протягом якого вони знаходяться в розпорядженні фірми, діляться на короткострокові (до одного року) і довгострокові (понад одного року). Цей розподіл досить умовний, а масштаб тимчасових інтервалів залежить від фінансового законодавстві конкретної країни, правил ведення фінансовоїзвітності, національних традицій. З визначення фінансових ресурсів випливає, що по своїй природі вони розподіляються на внутрішні (власні) та зовнішні (залучені). В свою чергу внутрішні в реальній формі представлені в стандартній звітності у вигляді чистого  прибутку  і  амортизації,  а в перетвореній формі - у вигляді зобов'язань перед службовцями фірми, податковими органами, позабюджетними фондами і іншими фірмами. Чистий прибуток являє собою частину прибутковості  фірми, яка утворюється після вирахування із загальної суми прибутків обов'язкових платежів - податків, зборів, штрафів, пені, неустойок, частини відсотків і інших обов'язкових виплат. Чистий прибутокзнаходиться в розпорядженні фірми і розподіляється за рішеннями її керівних органів.

 Власні фінансові ресурси - це базова частина всіх фінансових ресурсів фірми, яка утвориться  на момент створення фірми  і  знаходиться  в її розпорядженні на всьому періоді протягом її життя. Цю частину фінансових ресурсів прийнято називати статутним фондом або статутним капіталом фірми.

Залучені кошти – це кошти, які не належать підприємствам, але внаслідок діючої системи розрахунків постійно знаходяться в їх обігу. Формуються вони за рахунок усіх видів кредиторської заборгованості підприємства.

Усі види названих джерел беруть участь як у формуванні активів підприємства, так і в здійсненні його виробничо – господарської діяльності з метою одержання відповідного доходу, прибутку. Під фінансовими ресурсами слід розуміти загальну суму власного, позиченого й залученого капіталу, що використовується підприємствами для формування своїх активів і здійснення виробничо – господарської діяльності з метою одержання прибутку.

Можна виділити такі основні складові фінансових ресурсів підприємства:

- прибуток;

- амортизаційні відрахування;

- обігові кошти;

- бюджетні асигнування;

- надходження з цільових фондів;

- надходження з централізованих корпоративних фондів;

- кредити.

Прибуток – це найголовніша фінансова категорія на рівні підприємницьких структур, що відображає позитивний фінансовий результат господарської діяльності підприємства, характеризує ефективність виробництва і в кінцевому рахунку свідчить про обсяг  і якість виробленої продукції, стан продуктивності праці, рівень собівартості. Одночасно прибуток впливає на зміцнення комерційного розрахунку, інтенсифікацію виробництва при будь – якій формі власності.

Прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства - це багатоцільове джерело фінансування його потреб, але основні напрямки її використання можна визначити як нагромадження і споживання. Пропорції розподілу прибутку на нагромадження  і споживання визначають перспективи розвитку підприємства.