Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання демида.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Варіант 1

  1. Дайте визначення інтерфейсу.

інтерфейс (від англ. Interface — поверхня розділу, перегородка) — сукупність засобів, методів і правил взаємодії (управління, контролю і т. д.) між елементами системи. Цей термін використовується в багатьох галузях науки і техніки. Його значення відноситься до будь-якого сполучення взаємодіючих сутностей (як природничих, так апаратних і людино-машинних). Під інтерфейсом розуміють не тільки пристрої, але й правила (протокол) взаємодії цих пристроїв.

Приклади: кермо, педалі газу і гальма, ручка КПП — інтерфейс (управління) автомобіля або ж інтерфейс системи «водій-автомобіль»; клавіатура і миша — елементи інтерфейсу в системі «користувач-ЕОМ» (у свою чергу, і самі клавіатура і миша мають власні інтерфейси сполучення з комп'ютером). Залежно від контексту, поняття застосовне як до окремого елементу (інтерфейс елементу), так і до зв'язка елементів (інтерфейс сполучення елементів). У контексті окремого елемента інтерфейс елемента протилежний реалізації елементу (внутрішньому устрою та функціонування). Користувачеві елемента немає потреби знати, як реалізований використовуваний елемент, щоб керувати ним, але використовуваний елемент має надати інтерфейс управління. Наприклад, водієві зовсім не обов'язково знати, як влаштований двигун, щоб керувати автомобілем, достатньо користуватися інтерфейсом автомобіля (кермом і педалями).

  1. Опишіть основні функції інтерфейсу при організації взаємодії між пристроями.

Основні функції інтерфейсу полягають у забезпеченні інформаційної,

електричної та конструктивної сумісності між функціональними

елементами системи.

Основні функції інтерфейсу:

- Арбітраж інформаційного каналу

- Синхронізація обміну інформацією

- Координація взаємодії

- Обмін і перетворення інформації виконуються інформаційним каналом інтерфейсу (перетворення паралельного коду в послідовний код і навпаки, перекодування інформації, дешифрування команд і адрес, логічні дії над вмістом регістра станів)

- Буферне зберігання інформації (не обов'язково)

  1. Дайте класифікацію інтерфейсів по інформаційному і керуючому каналах.

  1. Опишіть фізичні характеристики інтерфейсу isa.

ISA- внутрішній інтерфейс (шина) - 8 - або 16-розрядна шина вводу / виводу IBM PC-сумісних комп'ютерів. Служить для підключення плат розширення стандарту ISA. Конструктивно шина ISA являє собою роз'єм на материнській платі, що складається з двох частин - 62-х контактного і примикає до нього 36-ти контактного сегментів. Максимальна пропускна здатність шини ISA не перевищує 5,55 Мбайт / с і абсолютно недостатня для сучасних вимог. Пікова пропускна здатність від 2 до 8.33 Мбайт / с. Через інтерфейс ISA раніше підключалися практично всі компоненти персонального комп'ютера, такі, як відеокарти, контролери введення-виведення, контролери жорстких і гнучких дисків, модеми, звукові карти та інші пристрої. З появою материнських плат формату ATX шина ISA перестала широко використовуватися в комп'ютерах

Максимальне адресний простір при зверненні до пам'яті, яка підтримується шиною ISA, 16 Мб (24 лінії адреси), але не всі слоти підтримують повністю це адресний простір. Максимальне адресний простір для пристроїв введення / виводу, підтримуване шиною ISA становить 64 Кб (16 адресних ліній). Всі слоти підтримують 16 адресних ліній.

Тактова Частота -8 МГц

Розрядність даних -16

Розрядність адреси -24

Швидкість передачі даних - 8 Мбайт / с

  1. Намалюйте блок-схему формування сигналу “Готовність/початок перетворення” зовнішнього АЦП, підключеного до шини ISA по 220 адресу порта (так званий сигнал”включити/виключити АЦП”).

Варіант 2

  1. Наведіть приклад агрегатного принципу проектування інтерфейсів.

  1. Опишіть чотирьохрівневу процедуру переривання в міжмодульному паралельному інтерфейсі.

  1. Які ви знаєте машинні(системні) інтерфейси.

  1. Наведіть приклад принципу взаємозаміни при проектуванні інтерфейсів.

  1. Наведіть блок-схему алгоритму процедури “Включити АЦП” по 220 адресу порта.