Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moya_IDZ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
554.5 Кб
Скачать

4. Фактори, що зберігають якість товару

4.1. Маркування і упаковка м’ясних консервів

Маркування м’ясних консервів виробництва Перемозького м’ясокомбінату ТОВ „Лад-М” досліджували шляхом огляду відібраних для подальшого фізико-хімічного та органолептичного дослідження консервів групи Шинка. Результати огляду представлені у табл. 4.1.

Таблиця 4.1

Дослідження маркування м’ясних консервів виробництва Перемозького м’ясокомбінату ТОВ „Лад-М”

Показник

Шинка Альмі

Шинка Ароматна

Шинка Пріма

Шинка Екстра

Шинка Любительська

1) найменування підприємства-виготівника

+

+

+

+

+

2) адреса підприємства-виготівника

+

+

+

+

3) товарний знак

+

+

+

+

4) повне найменування консервів

+

+

+

+

+

5) позначення нормативно-технічної документації (ГОСТ, ТУ)

+

+

+

+

6) маса нетто

+

+

+

+

+

7) склад

+

+

+

+

+

8) харчова цінність

+

+

+

+

9) енергетична цінність

+

+

+

+

10) дата вироблення

+

+

+

+

+

11) термін зберігання консервів з дня вироблення

+

+

+

+

+

12) умови зберігання

+

+

+

+

13) спосіб підготовки до вживання відповідно до вказівок в НТД на продукцію

+

14) штрих-код

+

+

+

+

+

15) відмітка про сертифікацію

+

+

+

+

+

16) відсоток сторонніх синтетичних (штучних) домішок (харчових добавок)

+

У результаті дослідження було відзначено наявність чіткого літографського відтиску на всіх досліджуваних консервах та проаналізовано зміст етикетного напису.

Як видно з табл. 4.1, в результаті дослідження виявлені деякі недоліки маркування м’ясних консервів групи Шинка виробництва Перемозького м’ясокомбінату ТОВ „Лад-М”.

Зокрема, на консервах „Шинка Альмі” не позначені: товарний знак, ГОСТ (або ТУ), спосіб підготовки до вживання відповідно до вказівок в НТД на продукцію, відсоток сторонніх синтетичних (штучних) домішок (харчових добавок).

На консервах „Шинка Ароматна” відсутні позначення способу підготовки до вживання відповідно до вказівок в НТД на продукцію, відсотку сторонніх синтетичних (штучних) домішок (харчових добавок).

Такі ж позначення відсутні й на консервах „Шинка Пріма”, крім того, відсутня ще адреса підприємства-виготівника.

На консервах „Шинка Екстра” відсутні позначення умов зберігання, способу підготовки до вживання відповідно до вказівок в НТД на продукцію, відсотку сторонніх синтетичних (штучних) домішок (харчових добавок).

На консервах „Шинка Любительська” не зазначені харчова та енергетична цінність. Отже, необхідно звернути увагу підприємства-виробника на те, що необхідно удосконалити маркування даної продукції відповідно до діючих вимог до маркування м’ясних консервів.

Після дослідження маркування нами визначалися дефекти тари: порушення герметичності, здуття кришок і донець, „пташки” тощо. У металевих банок відмічали деформацію корпусу, іржаві плями і ступінь їх розповсюдження, дефекти поздовжнього і закаточного швів. Проте на відібраних для дослідження зразках зазначені дефекти виявлені не були, що свідчить про високу якість тари, що використовується, а також технологічного процесу упакування вмісту консервів.

М'ясні консерви фасують у металеві банки циліндричні і фігурні збірні і ціль-ноштамповані різної місткості (від 96 до 3020 см), з яких банка №8 місткістю 353,4 см" прийнята за умовну. Часом використовують і скляні банки, місткістю до 1 д\г\

Основним матеріалом для виготовлення металевої тари є жерсть електролітичного і гарячого лудження, а також алюмінієва лакована стрічка.

За товщиною шару олов'яного покриття жерсть поділяють на класи:

І. II, III — з однаковою товщиною покриття на кожній стороні листа;

ДІ, Дії, ДНІ — з диференційованим покриттям, тобто з різною товщиною на кожній стороні листа.

Перший клас жерсті гарячого лудження мас номінальне покриття з двох сторін на 1 м" 25 г, а другий клас — 33.6 г. У той же час для жерсті електролітичного лудження номінатьне покриття складає, г/м2: І — 2,8/2,8, II — 5,6/5,6, III — 8,4/8,4, ДІ — 2,8/5,6, Дії — 2,8/8.4, ДНІ — 5,6/8,4.

За способом виробництва банки бувають збірні і суцільні. Збірні банки складаються із корпуса, дна і кришки. За останні роки проводять зварювання корпусу жерстяних банок і часто використовують покриття їх емаллю або лаком на внутрішній і зовнішній поверхні. Завдяки цьому краще зберігається продукт і підвищується його довговічність та стійкість, а тара захищається від високої відносної вологості повітря.

Обов'язкове лакування передбачене для внутрішньої поверхні банок з білої версті електролітичного лудження і алюмінію, а зовнішня поверхня буває лакованою чи літографованою. У банках із жерсті гарячого лудження внутрішня поверхня не лакується, а зовнішня може бути нелакованою, лакованою, літографованою.

Банки можуть бути круглої, овальної і прямокутної форми. Суцільні банки готують із алюмінієвої стрічки у вигляді єдиного дна і корпусу.

Консервна тара повинна забезпечити тривале зберігання фасованої продукції без суттєвих змін, обмежений перехід речовин з матеріалу тари і її захисного покриття в'продукт, володіти термічною стійкістю під час стерилізації.

На виробництві збірних банок із білої жерсті гарячого і електричного лудження поступово міняють пропаяннй оловяно-свинцевий припой повздовжнього шва на зварний.

Частину м'ясних консервів випускають у полімерній тарі на основі вітчизняного ламістера та імпортного — стералкана. Ламістер готується на основі алюмінієвої фольги і поліпропілену. Тара з ламістера порівняно з жерстяною і алюмінієвою має ряд переваг: легко формується в різні типорозміри, у 5 разів легша жерстяної і в 1,5 рази — алюмінієвої, має високу корозійну стійкість, високі теплофізичні характеристики, але витримує температуру тільки до 120°С, характеризується високою корозійною стійкістю, простотою відкриття, а кришка виконує функцію етикетки. Тару з ламістера готують круглої і прямокутної форми місткістю ЗО, 50, 75, 100 115, і 260 см3.

Фірма General Electric Co. на основі промислової марки полікарбонату «Лексан» і поліефіраміду «Ультем» створила новий соекструдат «гепакс» термостійкість якого складає 132°С. До складу ламінатів, отриманих екструзією із «гепаксу», в якості непроникної заслонки вводять сополімер ЕВОН. Гігієнічність «гепаксу» дозволяє використовувати його у виготовленні тари для фасування продуктів дитячого харчування із стерилізацією їх за температурою 132°С протягом короткого проміжку часу.

Упаковка являє собою пакет із слоїстого матеріалу, що складається з полієфір-ного шару, алюмінієвої фольги і поліолефеїнового шару. Вона використовується для зберігання таких продуктів, як м'ясні фрикадельки, тушкованої яловичини, сосисок, м'яса курей, які можна стерилізувати в цьому пакеті аналогічно як і в консервних банках. Упаковка може витримувати температуру до 121°С. Завдяки меншому поперечному перетину пакета з готовим продуктом, порівняно з консервними банками, стерилізація здійснюється скоріше, що виключає перегрівання поверхні продукту і тим самим підвищує його якість, а економія часу на стерилізацію складає 30—50 %. Стоячі пакети складають конкуренцію традиційним видам упаковки. Пакети «Дой-Пак» для стерилізації продуктів готують чотирьохслойними. Склад ламінату дозволяє завантажувати пакет в автоклав з температурою повітря 120— 130"С на 30—60 хв., внаслідок чого термін придатності стерилізованого продукту в Цьому пакеті збільшується до двох і більше років. За даними розробників, упаковка характеризується достатньою механічною стійкістю — забезпечує стабільність властивостей сировини, розміщеної в ній, герметичністю, необхідним ступенем проникності, відповідає міжнародним стандартам за рівнем санітарно-гігієнічних характеристик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]