Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_landshaftne-moye.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра автомобільних доріг, основ і фундаментів

053-99

Методичні вказівки

до виконання розрахунково-графічної роботи

на тему «Оцінка проекту ділянки дороги за критеріями зорової плавності» з дисципліни «Ландшафтне проектування автомобільних доріг» студентами напрямку підготовки 6.060101

«Будівництво» денної та заочної форм навчання

Рекомендовано методичною

комісією напрямку підготовки 6.060101 «Будівництво»

Протокол №___ від ______.11

Рівне 2011

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи

на тему «Оцінка проекту ділянки дороги за критеріями зорової плавності» з дисципліни «Ландшафтне проектування автомобільних доріг» студентами напрямку підготовки 6.060101 «Будівництво» денної та заочної форм навчання / Л.М.Піліпака. – Рівне: НУВГП, 2011.- 15с.

Упорядники: Л.М.Піліпака, асистент

Відповідальний за випуск: В.А.Гайдукевич, к.т.н., доцент, завідувач кафедри автомобільних доріг, основ і фундаментів

© Піліпака Л.М., 2011

© НУВГП. 2011

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Вихідні дані для розробки розрахунково-графічної роботи та її склад

8

2. Оцінка зорової плавності в плані ……………………...

10

3. Хвилястість поздовжнього профілю …

11

4. Довжина прямої вставки в поздовжньому профілі ……

15

Висновки…

35

Список рекомендованої літератури…………………………..

43

ВСТУП

Критерії плавності дороги визначаються перш за все зоровим сприйняттям людиною просторових співвідношень і характеристик об'єктів. В якості основної характеристики зорової плавності розглядають зміну кривизни ліній, що утворюють зображення дороги, і швидкість зміни цієї кривизни. Зорову плавність можна оцінити математичними характеристиками ліній, які утворюють зображення дороги на картинній площині. В якості ведучої лінії приймають внутрішню кромку проїзної частини. Математичною характеристикою ведучої лінії є радіус кривизни Ra в екстремальній точці (точка з найбільшою кривизною).

Суб'єктивна оцінка плавності однієї і тієї ж лінії в залежності від того, представляється вона одна чи в складі зображення дороги і фону, яким слугує ландшафт навколишньої місцевості, не однакова: ведуча лінія, яка сприймається як плавна в складі зображення дороги, при одиночному представленні може визвати відчуття різкої кривизни. Зорова плавність залежить не тільки від геометричних характеристик ведучої лінії, але і додаткових ознак. В зв'язку з цим потрібно оцінювати плавність не однієї якої-небудь лінії, а всієї проїзної частини дороги і говорити про плавність не траси, а всієї дороги.

Критерій зорової плавності пов'язаний з математичними характеристиками видимого зображення дороги. Тому при проектуванні оцінити зорову плавність дороги можна тільки розрахунком. По перспективним зображенням надійно виконати цю оцінку неможливо, тому для оцінки зорової плавності немає необхідності викреслювати перспективне зображення дороги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]