Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.2.3. Роб час і час відп..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

302, 305,308 Групи

Скласти

наказ про переведення працівника на роботу з неповним робочим часом..

Задача № 1

Комплектуючи колектив працівників, які обслуговують виставку товарів широкого вжитку, дирекція райхарчоторгу прий­няла для лоткової роботи гр. Краснян з тривалістю робочого дня 4 години. Наказ про зарахування Краснян на роботу був опроте­стований прокурором району з мотиву, що сторони трудового договору не мали права на свій розсуд скорочувати робочий день.

Чи підлягає протест задоволенню?

Які методи нормування тривалості робочого часу Ви знаєте?

Задача № 2

17-річний Соловков був прийнятий на роботу з тривалістю робочого тижня 26 годин. При нарахуванні заробітної плати за перший місяць роботи виникло питання, чи є встановлений Соловкову робочий тиждень скороченим чи неповним, а відпо­відно, як повинна йому нараховуватись і виплачуватись заробі­тна плата: пропорційно відпрацьованому часу чи повністю, як при скороченій тривалості робочого часу.

Проаналізуйте дану ситуацію і дайте відповідь.

Задача №3

Рутин був прийнятий на роботу черговим електриком. Через деякий час директор заводу, посилаючись на те, що для Рутина немає роботи протягом нормальної тривалості робочого дня, що для виконання його обов'язків достатньо 4 годин на день, видав наказ про встановлення для Рутина неповного робочого дня з пропорційним зменшенням заробітної плати.

Рутин з наказом не погодився і звернувся з позовом до місцевого суду, пославшись при цьому на ст. 56 КЗпП України.

Представник заводу в судовому засіданні проти позову заперечував, вважаючи, що у даному випадку слід користуватись ч. 3 ст. 32 КЗпП України, яка передбачає можливість «встановлення або скасування неповного робочого часу». При цьому представник заводу запевняв суд, що двомісячний строк попередження буде дотриманий.

Як вирішити даний спір?

Задача №4

Ткачук був прийнятий на сезонну роботу кочегаром котельні побуткомбінату. Оскільки зима сезону 2009-2010 рр. виявилася суворою і затяжною, Ткачук фактично пропрацював 7 місяців.

В зв'язку з тим, що Ткачук пропрацював більше 6-ти місяців, він зажадав виплати йому компенсації за невикористану відпус­тку за весь час роботи.

Роботодавець побуткомбінату згоден виплатити компенса­цію лише за один місяць, бо попередні 6 місяців становлять сезонну роботу, під час якої компенсація за відпустку виплачу­ватись не повинна.

Чи має право Ткачук на компенсацію за відпустку? Якщо має, то за який період?

Задача № 5

17-річному робітнику Кашкіну, який працював за умов, що дають право на додаткову відпустку, роботодавець надав черго­ву відпустку тривалістю один календарний місяць. Кашкін за­жадав, щоб йому надали і додаткову відпустку.

Які існують види відпустки і яка їх тривалість? Коли вини­кає право на відпустку і який порядок її надання? Якої трива­лості повинна бути надана відпустка Кашкіну?

Задача № 6

Головному механіку автопідприємства Сушко під час відпу­стки був доставлений наказ про те, що він відкликається з відпу­стки. Сушко дома не було і посланець директора залишив наказ дружині. Сушко наказу не підкорився і на роботу не вийшов, за що директор на нього наклав дисциплінарне стягнення — до­гану.

По закінченні відпустки Сушко звернувся до директора із заявою про скасування наказу про стягнення, оскільки він не вважає себе таким, що порушував трудову дисципліну.

Чи відповідають вимогам закону клопотання Сушко?