Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.2.3. Роб час і час відп..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

301, 304,307 Групи

Скласти наказ про переведення працівника на скорочену тривалість робочого часу.

Задача № 1

Роботодавець механічного заводу уклав угоду з художником Колесовим про художнє оформлення заводу до дня святкування 1 травня. Оскільки часу до свята залишалось мало, Колесов запевнив роботодавця, що він буде працювати по 9—10 годин в день, а художнє оформлення заводу до свята закінчить.

Голова профспілкового комітету, вбачаючи в угоді власника і Колосова порушення трудового законодавства, яке полягало, на його думку, в тому, що збільшена тривалість робочого часу без дозволу профспілки фактично є надурочними робота­ми, звернувся до директора заводу з вимогою про обмеження робочого дня Колесова 8 годинами.

Чи правильні вимоги голови профкому?

Задача № 2

На будівництві заводу проводився монтаж котлів, що вимагало виконання зварювальних робіт. Бригада електрозварників, яка виконувала ці роботи в середині котла, працювала по 8 годин в зміну протягом одного місяця.

Після закінчення зварювальних робіт в котлах електрозварники звернулися з заявою про оплату їм надурочної роботи, виходячи з 6-годинного робочого дня.

Роботодавець в оплаті надурочних робіт відмовив на тій підставі, що електрозварники не значаться в переліку професій з скороченим робочим днем і що письмового розпорядження на проведення надурочних робіт не було. Електрозварники звернулися до комісії по трудових спорах.

Вирішіть справу.

Задача №3

Рутин був прийнятий на роботу черговим електриком. Через деякий час директор заводу, посилаючись на те, що для Рутина немає роботи протягом нормальної тривалості робочого дня, що для виконання його обов'язків достатньо 4 годин на день, видав наказ про встановлення для Рутина неповного робочого дня з пропорційним зменшенням заробітної плати.

Рутин з наказом не погодився і звернувся з позовом до місцевого суду, пославшись при цьому на ст. 56 КЗпП України.

Представник заводу в судовому засіданні проти позову заперечував, вважаючи, що у даному випадку слід користуватись ч. 3 ст. 32 КЗпП України, яка передбачає можливість «встановлення або скасування неповного робочого часу». При цьому представник заводу запевняв суд, що двомісячний строк попередження буде дотриманий.

Як вирішити даний спір?

Задача №4

У зв'язку з відсутністю роботи дирекція заводу запропонувала працівникам написати заяви з проханням надати відпустку строком на 1-2 місяці. Окремі працівники такі заяви написали і одержали відпустку без збереження заробітної плати. Частина працюючих писати такі заяви відмовилась.

Чи можна вважати відпустку на один місяць і більше корот­костроковою? Які правові наслідки можуть настати для тих працівників, які відмовились писати заяву на відпустку?

Задача № 5

Неповнолітній працівник Дудін звернувся до роботодавця заводу з заявою, в якій просив надати йому відпустку в березні 2010 року.

Роботодавець відмовив в цій вимозі, пославшись на те, що по закону відпустка неповнолітнім повинна надаватися в літню пору року.

Чи правильні дії роботодавця?

Задача № 6

Робітниця трикотажної фабрики Пшеченко усиновила ди­тину тритижневого віку і звернулась до роботодавця фабрики з вимогою про надання їй відпустки по вагітності і пологах. Роботодавець відмовив в задоволенні цієї вимоги, проте заявила, що Пшеченко щоденно будуть надаватись перерви для годуван­ня дитини.

Чи правильні дії роботодавця?

Задача 7

Працівники механічного цеху судноремонтного заводу звернулися в юридичну консультацію за роз'ясненням. Начальник цеху оголосив, що у зв'язку з ремонтними ро­ботами в цеху протягом місяця працівники не будуть забез­печені роботою. Перевести їх на інші робочі місця немає можливості. Адміністрація заводу на цей період запропону­вала працівникам написати заяви про надання відпустки без збере­ження заробітної плати. Працівники ж вважають, що опла­та за цей період повинна проводитися за правилами ст. 113 КЗпП України, що передбачає порядок оплати часу прос­тою.

Однак адміністрація на вимоги працівників відповіла від­мовою, мотивуючи її тим, що в колективному договорі на 2010 рік передбачений порядок надання відпусток без збере­ження заробітної плати, у тому числі і на період простою.

Вирішіть справу.

Укажіть, чи є протиріччя між статтею 26 Закону Ук­раїни "Про відпустки " і ст. 113 КЗпП України ?

Як може бути вирішено в колективному договорі питання про порядок надання відпусток без збереження заробітної плати уразі простою підприємства?