Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.2.3. Роб час і час відп..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

303, 306 Групи

Скласти наказ про переведення працівника на скорочену тривалість робочого часу.

Задача №1

Облік робочого часу у робітника Коробко встановлений тиж­невий, а у робітників Шепелева і Мащуги — помісячний. Поси­лаючись на те, що в першій половині грудня місяця вони пере­працювали по 10 годин кожний, Коробко, Шепелев і Мащуга звернулись до роботодавця з проханням оплатити ці години як за надурочну роботу. Роботодавець, не заперечуючи переробки годин, в оплаті відмовив і дозволив робітникам недопрацюва­ти перероблені години в другій половині місяця. Робітники звер­нулись з заявою до комісії по трудових спорах.

Вирішіть справу.

Задача №2

Інженер Петухов при укладенні трудового договору обумо­вив неповний робочий час - 4 години на день. В один із днів і останнього місяця Петухов на вимогу роботодавця залишився працювати понад встановлену норму і працював протягом 8 годин.

За перероблені години Петухов зажадав оплати, як за наду­рочну роботу. Роботодавець заявив, що він погоджується зап­латити за перероблені години, але в розмірі одинарної ставки, оскільки при 5-денному робочому тижні 8-годинний робочий день становить нормальну тривалість робочого часу для підприємств, у зв'язку з чим надурочна робота не мала місце.

Як вирішити спір?

Задача № 3

Троє токарів вийшли на роботу на першу зміну, але роботодавець оголосив їм, що у зв'язку з відсутністю електроенергії токарні роботи проводитись не будуть і їм надається вихідний день (замість чергового вихідного дня). Один з токарів пого­дився з пропозицією роботодавця і відпочивав в цей день, а двоє — відмовились, перебували в цеху і зажадали оплати за цей день.

Роботодавець відмовив в оплаті, а тому робітники зверну­лись суду.

Вирішіть справу.

Задача № 4

За розпорядженням начальника тресту робітника Білова було переведено з одного будівельного управління в інше. При пере­веденні компенсацію за 6 місяців відпустки він не одержав.

Коли виникає право на відпустку у Білова?

Задача № 5

Працівниця ливарного цеху Васильєва після трьох місяців роботи була переведена в зв'язку з вагітністю на більш легку роботу, яка не є шкідливою. Через 5 місяців вона пішла у відпу­стку по вагітності і пологах, після закінчення якої зажадала на­дати їй чергову відпустку.

На які види відпустки має право Васильєва? Чи може бути їй надана авансом додаткова відпустка? Якої тривалості повин­на бути надана чергова відпустка Васильєвій, якщо по вагітності вона знаходилась у відпустці 3 місяці і 20 днів, а за шкідливість додаткова відпустка передбачена тривалістю 12 робочих днів?

Задача №6

Слюсар авторемонтного заводу Басов успішно склав вступні екзамени і був зарахований на заочне відділення технологічного інституту харчової промисловості.

Одержавши виклик на зимову сесію, що мала відбутися в грудні 2010 р., Басов звернувся до роботодавця з проханням надати йому відпустку.

Роботодавець заводу відмовив Басову в наданні відпустки, посилаючись на те, що Басов поступив до інституту без дозволу і не за фахом, який потрібний для заводу. Крім того, завод не виконував план і роботодавець не міг замінити Басова іншим працівником.

Якими пільгами користуються студенти вечірніх і заочних вищих учбових закладів? Чи правильні дії роботодавця?

6