Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

1. Огляд літератури

У скотарстві залежно від природних і економічних умов застосовують стійлово-пасовищну, стійлово-вигульну, цілорічну стійлову і потоково-цехову системи утримання. Засоби утримання корів можуть бути прив'язними і беспривязный.

При будь-яких утримання корів необхідно знаходити можливість їх випасу на природних або культурних поливних пасовищах. Зелену масу, якої не вистачає до потреби, тварини отримують за рахунок її підвезення і згодовування з годівниць.

Цілорічне стійлове утримання застосовують рідко. При цій технології корів містять на фермі в зимових приміщеннях, де тварини відпочивають в стійлах на прив'язі, отримують основну частину кормів денного раціону з годівниць. Доять корів так само як в стійлах корівника. У періоди між годівлею і доїнням тварин відв'язують і випускають для прогулянок на вигульні майданчики, розміщені біля корівника. Якщо біля ферми є пасовище, то корів випускають. Значним недоліком такого утримання є неможливість зчистків, дезинфекції і капітального ремонту приміщення із-за постійної присутності в нім тварин. Це створює підвищену загрозу виникнення інфекційних захворювань худоби.

Стойлово–пасовищну систему утримання широко застосовують в молочному скотарстві. Цю систему застосовують в районах з недостатніми природними випасами. При літньому утриманняі корів можна приганяти на доїння і нічліг в зимове приміщення, переводити в літні табори. У першому випадку тварин випасають на пасовищах, розташованих не далеко від ферми. Перегони понад 2-3 км від місця доїння до пасіння невигідні, оскільки при цьому затоптується багато рослинності і скорочується час випасу і відпочинку тварин.

При табірному утриманняі нічний і денний відпочинок корів, а так само доїння і відгодівлю проводять в літніх таборах.

Переваги стійлово-пасовищного утримання в тому, що тварини користуються активним мационом, сприятливий вплив надає пасіння на тільних корів, телята отримані від таких корів володіють більшою резистентністю, чим телята, що народилося від корів, що знаходяться на цілорічному стійловому утриманні. У тварин підтримується висока природна резистентність, продуктивність і відтворювальні якості.

При табірному утриманні будують літні табори, будівництво подібних таборів коштує дорого. У таборах повинні бути дороги, водопровід, система електропостачання та інші інженерні комунікації. Взимку все це не використовується, вона підлягає частковому руйнуванню, тому навесні щорічно потрібні витрати на ремонт.

Стійлово-вигульна система утримання прийнята на фермах з вищою концентрацією тварин (більше 600 корів) і доїнням корів по зрушеному графіку з тривалістю кожного циклу по 4 години. При цій системі використовується стійлове утримання тварин з прогулянкою в загородах, розташованих безпосередньо біля тваринницьких приміщень, і згодовують зелену масу в скошеному вигляді. Цю систему застосовують для вирощування ремонтних телиць і нетелів.

Потоково-цехова система утримання дозволяє здійснити внутрішньофермерську цехову спеціалізацію на основі пристосування технології до особливостей фізіологічного стану тварин в різні періоди їх використання. При потоково-цеховій системі утримання всі виробничі операції виконуються в спеціальних цехах, що забезпечує реалізацію генетичних завдатків високої продуктивності з урахуванням фізіологічних особливостей корів в різні періоди лактації. При цьому ефективно використовуються корови і приміщення, це здешевлює продукцію, заглиблюється селекцеонно-племенную роботу, поліпшується організація відтворення поголів'я.

Ця система виробництва створює конвєєр, в якому тварини переміщаються залежно від фізіологічного стану і знаходяться в цехах – сухостійних корів, отелення, роздоювання, запліднення і виробництва молока.

Тому легко проводити ветеринарно-санітарні заходи, можна використовувати як прив'язне і безприв'язне утримання.

Прив'язне утримання характеризується тим, що корови відпочивають в стійлах і поїдають корм в зафіксованому положенні, тобто на прив'язі. Доять корів теж в стійлах на прив'язі. Гній із стійл згрібають уручну в гнойові канали, де проходить транспортер, який видаляє його з корівника.

Для корів в приміщенні обладнали стійла завдовжки частіше 1,7-1,9м. і шириною 1,1-1,2м., зустрічаються стійла завдовжки до 2,1м. Биків-плідників містять в стійлах завдовжки частіше 1,8-2,1м. Корів щодня випускають на прогулянку в загороду на 3-4 години або проводять активну прогулянку на відстані 1-2 км.

Для збереження здоров'я тварин підлоги в стійлах роблять на хорошій термоізоляційній основі, утеплені - дерев'яні. Нахил підлоги в задній частині стійла в бік гнойового проходу повинен бути 20. Стійла обладнали прив'язями для корів. Простий і поширений прив'язний пристрій – короткий металевий ланцюг, прикріплений одним кінцем внизу до стійлової рами, двома верхніми – охоплюють шию тварини і закріплюються за допомогою кільця і фіксуючої ланки. Досить часто використовують прив'язні системи Грабнера, які є підвісними двокінцевий вертикальний чіпкий, закріплений на стійловій рамі.

По цьому ланцюгу на двох кільцях ковзає короткий ланцюг, який охоплює шию тварини. Прив'язь Грабнера, легко оборудуєтся для групового відв'язування корів. При цьому ковзаючий ланцюг проходить по верху зворотної сталевої труби і надягає на куркульок. При повороті труби ланцюга падають і тварини відв'язуються самі. Кожну корову прив'язують окремо уручну. Є і інші види прив'язей, але всі вони вимагають ручної прив'язки корів, а воно достатньо трудойомке, а іноді і небезпечне. Самопрівязь ланцюжка для корів і нетелів складається з ошийника з підвіскою, які постійно знаходяться на шиї тварини. На стінці годівниці є замок - уловлювач. Робота самоприв'язі побудована за принципом фіксації підвіски з грузилом в замку – уловлювача. При підході до годівниці з кормом тварина нахиляється і підвіска з грузилом, що закріплена на шиї, зісковзує по косих направляючих плечових обмежувачах і потрапляє в замок – уловлювач. Корова самоприв'язуєтся. Використання підвіски з гумовим вантажем (маса 200-250гр.) не заподіює тваринним незручності, коли вони відв'язалися і знаходяться на вигульних майданчиках або пасовищах. У комплект стійлового устаткування входить автонапувалка педального типу. Одна автонапувалка на двох сміжно розміщених корови. Їх вмонтовують під годівницями, щоб вода не переливалася і не попадала в стійло. На багатьох фермах в умовах прив'язаного утримання використовують машинне доїння в молокопровід.

Прив'язне утримання дає можливість точніше нормувати годування тварин, успішніше проводити їх роздоювання, спостереження за станом здоров'я, появи полювання і здійснювати необхідний відхід з урахуванням особливостей тварин. На ряду з цим утримання на прив'язі вимагає значних витрат на роздачу кормів, прибирання гною, організацію прогулянок тварин і інші роботи. Тому навантаження тварин на працівника ферми при прив'язному утриманні менше, а витрати праці на 1ц. молока при рівних удоях в 1,3-1,6 разу більше, ніж при безприв'язному утриманні.

При утриманні корів на прив'язі використовується обслуговування оператом машинного доїння однієї закріпленої за ним групи корів, яких розміщують в суміжних стійлах. У зв'язку з різними термінами отелень в кожній такій групі одночасно є корови з різним періодом лактації, стільності і неоднаковим рівнем надоїв. Це створює труднощі у використанні сучасних засобів механізації для нормованої роздачі кормів з урахуванням продуктивності і фізіологічним станом тварин.

Безпрів'язне утримання полягає в тому, що тварин містять в групах і надають їм можливість для пересування в приміщенні і на вигульних майданчиках. Корів доять в доїльних приміщеннях. Годівлю організовують без фіксації тварин біля годівниці. При безприв'язному утриманні, корови знаходяться на самообслуговуванні.

Це зменшує щоденну кількість операцій, які необхідні для догляду за тваринами. Така технологія в більшості випадків вимагає порівняно меншої кількості сучасних машин і механізмів, і вони використовуються з більшою ефективністю. При цьому кількість робочого персоналу на фермі скорочується в 2-2,5 рази, знижується собівартість молока. Безприв'язне утримання корів в зимовий і літній періоди року більший, ніж прив'язне, відповідає основним положенням інтенсивної маловитратної технології виробництва молока. Успішне використання такого утримання можливе тільки за наявності високопродуктивної молочної худоби, придатної до промислової технології і забезпеченої повноцінними кормами.

Залежно від способів, які використовуються для організації відпочинку тварин, – боксове, комбібоксове і утримання на глибокій підстилці.

Безприв'язне – боксове утримання корів є одним з найбільш досконалих засобів безприв'язного утримання. Відпочивають тварини в спеціально влаштованих боксах. Розмір боксу залежить від живої маси корів. Зазвичай його довжина 170-190см., і ширина 100-120см. Підлога в боксах на 18-20см., вище, ніж в проході. У проходах встановлюють щілинні підлоги. Обмежувачі боксів роблять з круглих труб.

Корови відпочивають в боксах лежачи триваліший час, ніж в стійлах, шкіра їх менше забруднюється, скорочується в 3 рази витрата підстилки, тварини бувають рухомішими і рідше хворіють на мастити. У боксах завжди сухо і тепло, тому що весь гній потрапляє тільки в прохід. У коровнику з боксами тварин ділять також на групи і містять їх по секціях, відокремлюваних знімними перегородками. Сухостійних корів і нетелів розміщують в секції в торцевій частині двору в протилежному кінці від доїльного приміщення.

У групі потрібно мати не більше 50-60 тварин. З кожної секції обладнаний вихід на вигульний майданчик. Площа вигульного двору з твердим покриттям з розрахунку на 1 тварина 8м2.

Годують тварин з групових годівниць, розташованих окремо від боксів, в доїльному залі. Роздачі кормів тваринам здійснюється за допомогою мобільних засобів, наприклад кормороздавачі КТУ-10, ГСП-10, АРС-10. Видалення гною організовують через щілинну підлогу в підвальне гноєсховище, через щілинну підлогу в підвальні канали і далі самосливом, через щілинну підлогу в підвальні канали, а далі транспортером. Але щілинна підлога не дуже зручна, заподіює пошкодження ніг твариною, і дорогою при будівництві.

Комбібоксове утримання має особливість в тому, що годівля і відпочинок тварин відбувається в приміщеннях з укороченими боксами. З цією метою в передній частині боксу обладнали годівницю. Решта всіх елементів утримання аналогічна безприв'язно-боксовому. Довжина боксу 1,5-1,6м., а ширина 1,2м. Видалення гною здійснюється скреперною установкою. Комбібоксове утримання корів використовують при реконструкції молочних ферм з прив'язним утриманням корів. Дослід експлуатації показав, що корови на таких фермах часто бувають брудними. Забруднюються вони через те, що під час годівлі рухаються вперед до годівниць і екскременти потрапляють в бокс.

Безпрів'язне утримання тварин на глибокій підстилці. Особливість такої технології є використання глибокої довго незмінної підстилки в приміщенні для відпочинку корів. У приміщенні для відпочинку корів немає ніякого устаткування. Двері постійно відкриті, і тварини можуть вільно виходити на вигульно-кормові майданчики для прийому корму і води. Солому стелять з розрахунку 3 кг на голову. Регулярне внесення сухої підстилки зменшує її витрати, забезпечує тваринним сухе, м'яке і тепле утримання. Протягом 8-9 місяців в коровнику висота шаруючої підстилки і экскрементів, які потрапили в неї, збільшується до 1,2-1,5м.

Організація відпочинку корів на глибокій солом'яній підстилці не вимагає великих капіталовкладень, економить витрати праці на прибирання гною. Разом з цим істотно збільшується його вихід, забезпечується висока якість, створюється задовільний мікроклімат в приміщенні без додаткових витрат, не порушується навколишнє екологічне середовище.