Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова звітність підприємств.docxпереробл.docx...docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
58.49 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики ТА ПРОДОВОЛЬСТВА України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Факультет ОБЛІКУ І ФІНАНСІВ

Кафедра ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

Курсова робота

на тему:

МЕТОДИКА СКЛАДАННЯ І ПОДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗА МІСЦЕВИМИ ПОДАТКАМИ І ЗБОРАМИ

Керівник: Дубина О. Л.

Виконав: студентка гр. ОА-1-10

Чорна Ганна

Дніпропетровськ - 2014

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ…..4

    1. Значення та сутність складання і подання податкової звітності………………………….………………………………………………..4

    2. Економічна суть доходів місцевих бюджетів та джерел їх утворення…………………………………………………………………………7

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА СКЛАДАННЯ І ПОДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА…………………………………………………9

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства………..9

2.2. Порядок оподаткування підприємства……………………….…..12

2.3. Методика складання податкової звітності підприємства за місцевими податками і зборами……………………………………………….17

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СКЛАДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ……………………………………………………18

3.1. Удосконалення порядку складання податкової звітності……….18

3.2. Автоматизація складання податкової звітності…………………..20

ВИСНОВКИ………………..…………………………………………….23

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………..24

ВСТУП

Бухгалтерський облік є, так би мовити, літописом діяльності будь-якого господарства, дає йому змогу поновити кожен господарський факт з усіма подробицями. Бухгалтерська інформація надає суцільну, без будь-яких пропусків, картину бізнесу і має найбільшу повноту. Така повнота інформації забезпечує підприємцям достатню свободу в прийнятті управлінських рішень, а підсумкове узагальнення інформації та одержання підсумкових показників, що характеризують діяльність підприємства,здійснюється шляхом складання звітності за звітний період.

Важливим джерелом інформації виступає податкова звітність підприємства. Цінність податкової звітності для аналітичних досліджень полягає в тому, що вона складається за даними бухгалтерського обліку, який повинен точно, повно та об'єктивно відображати господарські операції і, який зобов'язані вести всі суб'єкти підприємницької діяльності юридичні особи.

Податкова звітність характеризує стан зобов'язань підприємства, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та інших обов'язкових платежів. Вона подається до органів податкової служби і позабюджетних фондів.

Мета курсової роботи – розглянути методику складання і подання податкової звітності за місцевими податками і зборами.

Виходячи з мети потрібно виділити наступні завдання:

  • розкрити економічний зміст податкової звітності;

  • розкрити методику складання і подання податкової звітності підприємства;

  • розробити шляхи удосконалення складання податкової звітності.

РОЗДІЛ 1. ЕКОНОМІЧНИЙ ЗМІСТ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ

1.1 Значення та сутність складання і подання податкової звітності

Форми обов'язкової податкової звітності (податкові декларації чи податкові розрахунки), повинні відповідати нормам та змісту відповідного податку.

Податкова звітність може бути надана за добровільним рішенням платника податків органу державної податкової служби в електронній формі, за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

Податкова звітність подається із зазначенням ідентифікаційного коду або реєстраційного номера облікової справи платників податків.

Податкова звітність повинна бути підписана:

а) керівником платника податку - юридичної особи або філіалу (відділення), представництва юридичної особи, а також особою, яка відповідає за ведення податкового обліку та за подання податкової звітності;

б) фізичною особою - платником податків (її законним представником) або іншою особою, на яку цим Кодексом або іншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування покладено обов'язки щодо подання податкової звітності.

Якщо податкова звітність подається податковими агентами - юридичними особами, вона повинна бути підписана керівником такого агента та особою, яка відповідає за ведення податкового обліку та за подання податкової звітності такого агента, а якщо податковим агентом є фізична особа - такою фізичною особою.

Якщо у підготовці податкової звітності беруть участь декілька спеціалістів, то зазначена податкова звітність підписується лише головним спеціалістом.

Інформація, наведена в податковій декларації, у випадках передбачених Податковими Кодексом України та іншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування, повинна підтверджуватися первинними документами, даними бухгалтерського обліку та відповідати вимогам ведення податкового обліку (звітності).

Податкова звітність подається платником податків або іншою особою, на яку покладено обов'язки з подання до контролюючих органів податкової звітності за звітний період у встановлені строки, за місцем, визначеним відповідним контролюючим органом центрального.

1. Податкова звітність подається за кожний базовий податковий (звітний) період - (далі звітний період), що дорівнює:

а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" частини (1) статті 16012, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

г) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян), - до 1 квітня року, наступного за звітним.

Якщо податкова декларація за квартал, півріччя, три квартали або рік розраховується наростаючим підсумком на підставі показників базових податкових періодів, з яких складаються такі квартал, півріччя, три квартали або рік (без урахування авансових внесків) згідно з відповідним законом з питань оподаткування, така декларація подається у строки, визначені цим пунктом для такого базового податкового періоду. Для цілей цієї статті під терміном "базовий податковий період" слід розуміти податковий період.

2. Платник податків - суб'єкт підприємницької діяльності незалежно від того, чи провадив він підприємницьку діяльність у звітному періоді, повинен подати податкову звітність за такий період.

Податкова звітність реєструється в контролюючих органах з додержанням таких вимог:

а) контролюючі органи зобов'язані зареєструвати податкову звітність, подану платником податків або іншою особою, на яку цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування покладено обов'язки щодо подання податкової звітності, за датою її фактичного подання;

б) платник податків має право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання податкової звітності надіслати її до контролюючого органу поштою рекомендованим листом..

в) платник податку має право не пізніше як за 5 днів до закінчення строку подання податкової звітності надіслати її до контролюючого органу електронною поштою, у порядку встановленому Кабінетом Міністрі України.

Податкова звітність подається у письмовому вигляді або (за погодженням з контролюючим органом) на магнітних носіях чи в іншій формі, що дає змогу провадити комп'ютерну обробку інформації.

Платник Податкова звітність за місцевими податками і зборами подається до органів державної податкової служби у порядку, визначеному органами місцевого самоврядування та іншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування.

У разі коли у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, такий платник податків зобов'язаний подати нову податкову декларацію, що містить виправлені показники. Штрафні санкції та пеня в цьому випадку на нараховану суму податкового зобов'язання до платника податку не застосовуються крім випадків, передбачених цим Кодексом.

иправлення помилок, описок у податковій звітності підтверджується підписом осіб, які її підписали під час подання, із зазначенням дати виправлення.