Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехніка.2 модуль.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Вказівки до виконання роботи

1. Ознайомитись з будовою трифазного асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором по його макету на робочому столі.

2. Ознайомитись з обладнанням і приладами робочого столу, скласти електричну схему для дослідження за рис. 4.1 (а). Після перевірки викладачем подати напругу, зафіксувати робочі лінійні та фазні струми і напруги, записати їх значення в таблицю 4.1. Зупинити електродвигун, вимикачем QS1 розірвати одну фазу живлення, спробувати запустити електродвигун, зафіксувати пусковий струм (досвід не розглядати в часі, пусковий струм протікає за тривалістю до 10 с).

3. Скласти електричну схему для дослідження за рис. 4.1 (б), приєднавши електродвигун до джерела живлення більш низької напруги. Повторити досліди, які виконувались у п. 2. Результати занести до таблиці 4.1.

4. За вказівкою викладача переписати в робочий зошит паспорт одного з електродвигунів. За допомогою допоміжного методичного матеріалу з'ясувати інформацію, яку містить тип електродвигуна. Виконати за паспортними даними розрахунки згідно з п. 4 програми роботи, використавши формули 4.1 та 4.2. Повну потужність S, B*A, яку споживає електродвигун при номінальному завантаженні, визначають за формулою

S = √3*Uлл (4.3)

Активну потужність Р, Вт, визначають за формулою

Р = √3*Uлл*соsφ (4.4)

Реактивну потужність Q, Вар, визначають за формулою

Q = √3*Uлл*sinφ = S* sinφ (4.5)

Величини потужності визначити для двох можливих схем з'єднань статорної обмотки – „зіркою” і „трикутником”

Рис. 4.1 Принципові електричні схеми вмикання трифазного асинхронного електродвигуна з коротко замкнутим ротором при з'єднанні обмоток статора в:

а ) „зірку”; б) „трикутник”.

Рис. 4.2 З'єднання виводів обмоток статора на клемній дошці електродвигуна для схеми вмикання „зірка” і „трикутник”.

4.1 Результати експериментальних досліджень

Схема з'єднань обмоток статора

Напруга, В

Сила струму, А

Кратність пускового струму, кі

Uл

Uф

Uл/ Uф

Іл

Іпуск

Іф

Ілф

„Зірка”

„Трикутник”

Лабораторна робота №5

Дослідження трифазного асинхронного електродвигуна при живленні від однофазної електромережі

Мета роботи:

ознайомитись з деякими схемами з'єднань обмоток статора трифазного електродвигуна, дослідити і засвоїти операції пуску, роботи і зміни напрямку обертання ротора при живленні обмоток статора трифазного електродвигуна від однофазної (двохпровідної) електричної мережі.