Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехніка.2 модуль.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Електричні апарати електромагнітного керування

До цієї групи електричних апаратів керування слід віднести електромагнітні (в деяких випадках зустрічається назва - магнітні) пускачі, контактори й електромагнітні реле. Основною відміною цих апаратів від розглянутих раніше є те, що причиною зближення контактів у цих апаратах є сила взаємодії електромагніту і рухомого осердя, а віддалення контактів забезпечується за рахунок енергії пружин, які деформуються під дією електромагніту на осердя.

Контактні системи таких апаратів мають деяку відміну, від раніше розглянутих: нерухомі контакти віддалені один від одного, а рухомі контакти розміщуються над ними і при зближенні ніби перекривають, як міст ріку, проміжок між нерухомими контактами.

Схематично будову апарата електромагнітного керування представлено на рис. 6.2.

Електромагніт 1 - не котушка, намотана ізольованим дротом і закріплена нерухомо на основі. При проходженні струму по обмотці така котушка має властивості електромагніту, тобто може притягнути феромагнітне осердя 2. Осердя 2 жорстко зв'язане (сполучене) із ізолюючою тягою 3, на якій закріплені рухомі контакти 6. На шляху рухомих контактів 6 знаходяться з одного боку нерухомі контакти 4, з протилежного - нерухомі контакти 5. Ізолююча тяга 3 прикріплена до основи через пружину 7. На рис.6.2 приведено взаємне розміщення деталей, коли по електромагніту 1

Рис. 6.2.

струм не протікає. Якщо по електромагніту 1 пропустити струм керування, то осердя 2 втягнеться в порожнину електромагніту 1, змістить тягу 3 і рухомі контакти 6. Пружина 7 при цьому деформується (розтягується), а проміжки між нерухомими контактами 4 і 5 перекриватимуться контактними "містками" - рухомими контактами 6. У такому положенні деталі знаходитимуться протягом часу, доки буде струм у котушці електромагніту 1- Якщо струм у котушці зникне, деталі приймуть положення, що зображене нарис. 6.2.

Особливістю конструкції апаратів електромагнітного керування є те, що сила струму електромагніту на 2-3 порядки менша сили струму, який протікає через контакти апарата при їх замкненому положенні. З цієї причини електромагнітні реле можуть використовуватись як підсилювачі. Струм, що протікає по електромагніту, називається струмом керування. Цей струм може виникнути при замиканні спеціального контакту а колі керування. Пристрої, які комутують струм керування, одержали назву - командоапарати. Командоапарати за принципом дії бувають ручні і автоматичні. В ручних командоапаратах його контакт замикає рука людини (оператора), Якщо ручний командоапарат віддалений від електроприймача, таке керування називають дистанційним. В автоматичних командоапаратах контакт замикається без участі людини, за зміною контрольованих параметрів чи часу. Таке керування роботою електроприймача називають автоматичним.

Вибір електричних апаратів керування

Електричні апарати керування повинні забезпечувати потрібний режим роботи електроприймача, перед яким вони встановлені. Це буде забезпечено тільки при правильному виборі апарата керування. При такому виборі порівнюються електричні параметри апарата керування і електроприймача. При правильному виборі необхідно забезпечити, щоб

1) Іап > Іел.пр, (6.1)

тобто скла струму Іап, що вказана не електричному апараті керування, повинна перевищувати або дорівнювати силі струму Іел.лр, що буде споживати електроприймач з мережі;

2) Uап > Uмер, (6.2)

тобто напруга Uап, що вказана на електричному апараті керування, повинна перевищувати або дорівнювати напрузі Uмер електричної мережі, до якої буде приєднано споживач електроенергії.

Для апаратів електромагнітного керування потрібно перевіряти виконання ще однієї умови

3) U кот= U мер, (6.3)

тобто напруга Uкот, що вказана на електромагнітній котушці, повинна дорівнювати напрузі U мер електричної мережі, (лінійній або фазній, що й зумовлює спосіб приєднання котушки до мережі).

Електроприймач можна приєднувати до електричної мережі тільки за умови відповідності напруг електроприймача і мережі:

U мер = Uел.пр