Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехніка.2 модуль.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Програма позаурочної самостійної підготовки

1. За конспектом лекцiй та рекомендованою лiтерaтypою ознайомитись з призначeнням,будовою i принципом дії трифазних асинхронних електpодвигyнiв з короткозамкненим i фазним ротором.

2. Вивчити i засвоїти позначення виводів обмоток статора електродвигуна i схеми з'єднань "трикyтником" i "зiркою". Засвоїти правило вмикання трифазного електродвигуна в трифазну електричну мережу.

3. Пiдгoтyвати рабочий зошит, в який записати:

- назву, мету і програму роботи;

- електричнi cxeми дослiдiв за рис 4.1 i 4.2;

- таблицю 4.1 дослiдних i розрахункових даних.

3Агальнi методичні вказівки

У сiльськогосподарському виробництвi застосовується багато рiзних машин i aгpeгaтiв, якi приводяться в дію електричними двигунами.

Електрвчпий двигун - це електрична машина, яка перетворює електричну енергiю в мехaнiчну. 3 ycix рiзновидiв електродвигyнiв найширшого застосування в промисловостi, i в сiльському господарствi знайшов трифазний асинхронний електродвигун з короткозамкненим ротором. Близько 95% електродвигунiв - це асинхроннi електродвигуни з короткозамкненим ротором серiй А, А2, АО, АО2, 4А , 4АМ i АИР.

За будовою трифазний асинхронний електродвигун складається з нерухомого статора, рухомогo ротора i двох пiдшипникових щитiв з підшипниками кочення або ковзання в центрi щита.

Статор електродвигyна складaється з корпусу, осердя i трифазної обмотки. Корпус виготовляють з чавуну, стaлi або сплаву алюмінію.

Осердя статора набирається зi штампованих листiв електротехнічної сталi у виглядi кiлець. Листи стaлi мають товщину 0,35 чи 0,5 мм, поверхня покрита iзоляцiйним лаком чи окисною плiвкою для зменшення втрат енергії на вихровi струми при перемагнiчуваннi стaлi осердя. На внутрiшнiй поверхнi осердя завдяки формi кожного кiльця, утворюються поздовжнi пази, в які всипаютъ витки котушок прямокутно-овальної форми з мiднoгo, рiдше алюмiнiєвого дроту круглого перерiзу, iзольованогo по поверхнi емалевою iзоляцiєю.

вихровi струми при перемaгнічуванні стaлi осердя На внутpiшнiй поверxнi осердя завдяки формi кожного кiльця, yтворюються поздовжн.i пази, в якi всипають витки котушок прямокyтно-овaльної форми з мiдного, рiдше алюмiнiєвого дроту круглого перерiзу, iзолъованого по поверхнi емалевою iзоляцією. Розмiри i кiлькiстъ котушок, схема ix з'єднанъ обумовлюють характер мaгнiтного поля, кiлъкiстъ пар мaгнiтних полюсiв. статора. Так, наприклад якщо осердя статора має 36 пазiв (кiлъкiсrъ пазів трифазних двигyнiв завжди кратна 6), а котушка має форму i розмiри, що дозволяютъ зaйняти умовний перший паз,а протилежна сторона котушки займає дiаметралъно протилежний дев'ятнадцятий паз, iнша котушка займає вiдповiдно 2-й i 20-й пази i т.д, тобто одна катушка охоплює четверту частину осердя сердечника, то магнітне поле статора електродвигуна матиме чотири полюси і менше вдвічі швидкість або частоту обертання.

Kількість полюсів мaгнітного поля статора трифазного асинхронного електродвигyна визначaється як частка вiд дiлення кiлькоcтi всіх пазiв осердя статора на кiлъкiстъ пазiв, що охоплює одна котyшка. Коли всі котушки всипані в пази, початки і кінці котушок з'єднують таким чином, щоб утворилось три фази, однакові за кількістю котушок, але зміщених по внутрішній поверхні осердя статора на рівні відстані. Початки і кінці фаз позначають:

Фаза

Початок

Кінець

А

С1

С4

В

С2

С5

С

С3

С6

Короткозамкнений ротор складається зi стального вала., що опирається на два пiдшипники, на частину мiж пiдшипниками насаджується осердя, набране, як i осердя статора з окремих лиcтiв електротеxнiчної стaлi у виглядi плоских дисків з отвором пiд вал по центру. На зовнiшнiй поверхнi осердя ротора пiсля складання утворюютъся пази, в які закладаютъ мiднi чи алюмiнiєвi стрижнi без iзоляцiї, які утворюють короткозамкнену обмотку ротора. На торцях осердя ротора стрижнi з'єднують мiж собою мiдними чи алюмiнiєвими кiльцями. Короткозамкнута обмотка ротора без осердя нагадує за констрyкцiєю клiтку. Трифазний електродвигyн з такою будовою ротора одержав назву асинхронного з короткозамкненим ротором.

Ротор електродвигуна може мати й iншу будову: в пази осердя ротора можна вкласти котушки, по формi подібні котушкам статора. Котушки з'єднуються так, щоб утворились три фази. Кінці фаз з'єднують в одну точку, а початки приєднують до трьох кiлець, якi розмiщуютъ на валу. Кiльця iзольованi одне вiд одного i вiд валу. На кiльця накладають ковзнi щiтки з графiту, а до нерухомих щiток приєднують зовнiшнi опори у виглядi пускового чи регульованого реостату. Трифазнi електродвигуни з такою будовою ротора одержали назву - асинхронний з фазним pотором або елекгродвигyн з контaктними кiльцями.

Принцип дії асинхронного електродвигуна полягає у взаємодії індукованого струму обмоток ротора з обертовим магнітним полем статора. При приєднанні обмоток статора трифазного електродвигуна до джерела живлення трифазним змiнним струмом по обмотках статора протікають струми, які зумовлюють результуюче магнітне поле статора, що обертaється з синхронною частотою nс, об/хв

nс = 60·f / p, (4.1)

де: f – частота струму, Гц;

р – число пар полюсів магнітного поля статора, утвореного струмом в його обмотках (число полюсів магнітного поля статора у вигляді цифри записано в типі електродвигуна, що наводиться в його паспорті).

Якщо зважити, що стандартна частота струму дорівнює 50 Гц, то при двох полюсах магнітного поля статора синхронна частота обертання дорівнюватиме:

nс = 60·50 / 1 = 3000 об/хв.,

що є найбільшим числом.

Силові лінії магнітного поля статора при обертаннi перетинають стержнi короткозамкненої чи провідники фазної обмотки ротора і в них індукується ЕРС, яка обумовлює появу струму в обмотцi ротора. Вiдомо, що на провiдник зi струмом, розмiщений у магнітному полi, дiє мехaнiчна сила Ампера. В силу того, що на poтopi є провiдники з протилежними напрямками струмів, на нього діють двi сили, протилежнi за напримком i прикладенi до рiзних, діаметрально протилежних провiдників. Таким чином, на ротор починає діяти обертальний момент, під дією якого ротор набирає обертального руху. Частота обертання ротора дещо менша частоти обертання магнітного поля статора, то в обмотці ротора зникла в ЕРС, зникли б струм і сила, яка обертає ротор. Ротор повинен мати частоту n обертання, меншу вiд частоти nс обертання магнітного поля статора, тобто n< nс.

Величина, що визначає відставання ротора при обертанні порівняно з обертанням магнітного поля статора, одержала назву ковзання:

s = (nс - n) / nс *100, (4.2)

де s – ковзання електродвигуна, %

nс – синхронна частота обертання (див.4.1), об/хв..

Існуючі асинхронні електродвигуни нормального виконання мають ковзання в межах 1…6%.

У момент подачi напрyги на обмотки статора, коли ротор електродвигуна ще нерухомий, по обмотках статора короткочасно протiкає досить великий струм, що називається пусковим; пояснюється це тим, що струм, який споживає електродвигун у цiлому від джерела, являє собою геометричну суму cтpyмiв обмоток статора i ротора. Струм ротора при пуску є найбільшим тому, що найбільша швидкість перетину магнітними силовими лiнiями провiдникiв ротора, найвища ЕРС зумовлює найбільший струм. При обертаннi ротора ЕРС i струм в обмотці ротора зменшується, що призводить до зменшення струму, який споживаютъ обмотки cтaтора вiд джерела живлення.

Вiдношення пускового струму Iпуск електродвигyна до номінального його значення Іи називaється кратнiстю пускового струму ki:

ki = Iпуск / Іи

Трифазний acинхронний електродвигун з короткозамкненим ротором поряд з такими перевaгами, як простота конструкції, висока надійність в роботі, довговічність, невисока вартість, проста експлуатaцiя, має один iстотний недолік – велика кратність пускового струму: ki = 5...7. Великий за значенням пусковий струм, на проходження якого проводи мектричної мepeжi не розраховують за його короткочаснiстю, викликає значне зниження напруги, що негативно вiдбивається на роботi caмoгo електродвигуна (збiлъшується час розгону машин) та iнших електроприймачів (електричні лампи знижуютъ світловий потiк,"блимають"). Тому в деяких випадках, якщо робочi машини зaпускатимуться недопустимо довго, для їх приводу використовуватимуться асинхронні електродвигуни з фазним ротором.. Запуск таких електродвигунів здійснюється введенням у коло обмоток ротора допоміжного зовнiшнъого опору у вигляді пускового реостату. Це приводить до зменшення пускового стpyмy, збільшення обертового момента на валу, швидкого розгону робочого органу машини. При розгонi опір peостата поступово зменшуютъ, а коли обертання ротора електродвигуна наблизиться до номінальної частоти, зовнiшній опір від'єднують, на кiльця накладається механізм, що зв'язує їх електрично, двигун працює з короткозамкненим ротором. Застосування асинхронних електродвигунів з фазним ротором дозволяє знизити кратність пускового струму до значень kі = 1.5...2.0.

До корпусу кожної електричної мaшини при виготовленні прикрiпляють металеву табличку, яка називається паспортом. У паспорті трифазного асинхронного електродвигуна вказують:

а) тип трифазного асинхронного електродвигуна (розшифровка лiтер i цифр типу наведена в окремому методичному посiбнику на робочому місці бригади);

б) корисна або механічна потужність на валу, кВт;

в) нaпруга або дві напруги джерела живлення, до якогo cлiд приєднувати статорнi обмотки електродвигyна, В; при цьому вказується трифазна схема чи схеми з'єднань обмоток статора, наприклад, "зiрка" (Y), або "трикутник" '/"зiрка" (∆/Y);

г) номiнальний лiнiйний струм в амперах для однієї чи двох схем з'єднань обмоток статора, А;

д) номiналъна частота обертання ротора, oб/хв;

е) частота струму або ЕРС джерела живлення, Гц;

є) коефіцієнт потужноcтi соs φ i коефіцієнт корисної дії (ККД) в %;

ж) клас нагрiвоcтiйкocтi iзoляцiї електродвигyна;

з) режим роботи електродвигyна як елекrpопривода.

Kpiм цъогo, у паспортi вказано завод-виготовлювач, рік виготовлення, заводський номер виготовлення,. маса двигyна, Державний стандарт, країна-виготовлювач.

Якщо коробка виводiв обмоток статора електpодвигуна має 6 виводів (3 початки i 3 кiнцi), то допускається два види трифазних з'єднань - "зiркою" i "трикутником". Для полегшення цих з'єднанъ виводи приєднуються до щитка виводів у порядку, зображеному, зображеному на рис.4.2. Щоб з'єднати обмотки статора „зiркою”, необxiдно виводи трьох кiнцiв С4, С5 i С6 з'єднати мiж собою металевими перемичками, а до початків Сl, С2 i СЗ пiдвести трифазне живлення.

Для з'єднань обмоток статора "зiркою" мають мicцe такі залежноcтi мiж лiнiйними i фазними напругами і струмами:

Uл = √3*Uф; Iл = Iф

Для з'єднань обмоток статора "трикyтником" у коробцi виводів металевi перемички роблять мiж початками i кiнцями обмоток з'єднуючи С1 i С6; С2 i С4; С3 i С5. Такому з'єднанню вiдповiдає правило: кiнeць першої фази (С4) з'єднати з початком дpyгої (С2), кiнeць другої (С5) з'єднати з початком третьої (СЗ), кiнець тpeтъoї (С6) з'єднати з початком першої (С1). Джерело живленя приєднують до початків трьох фаз.

Для з'єднання обмоток статора "трикутником" мають мicцe такі співвiдношення мiж лiнiйними i фазними нaпругами і струмами:

Uл = Uф; Іл = √3*Iф.

У прaктицi експлуатації електрообладнання необхідно знати, за якою схемою потрібно з'єднати обмотки статора трифазного електродвигуна. Джерелом живлення електродвигунів є існуючі електричнi мерeжi трифазногo змiнного стуму. Електрична мережа споживчої напруги, як правило, має двi напрyги - лiнiйну i фазну, наприклад, 380/220 В. У цьому позначеннi 380 В - лiнiйна напруга, 220 В - фазна напрyгa. Якщо лiнiйна напруга електричної мережi, до якої збираємося приєднати електродвигун, має лiнiйну напрyгy, що вiдповiдає одній з напруг, вказаних у паспоpтi електродвигуна, останнiй можна приєднувати до мережі.

Правило вмикання трифазного двигуна в електричну мережу. 1. Якщо лiнiйна напруга електричної мерeжi вiдповiдає бiлъш високiй напрузi, вказанiй у паспорті електродвигуна, обмотки статора необxiдно з'єднати "зiркою". 2. Якщо лiнiйна напрyга мерeжi вiдповідає меншому значенню напрyги, вказанiй у паспортi електродвигуна, обмотки статора необxiдно з'єднати "трикутником". 3. Якщо ж лiнiйна напрyга електричної мерeжi не спiвпадає нi з однією напругою, що вказанi в паспорті електродвигуна, то такий електродвигyн приєднувати до існуючої електромерeжi не можна взaгaлi. Heвірно виконане з'єднання обмоток статора, яке не відповідає рiвню напрyги мережi, може призвести до виходу з ладу електродвигyна.

Для зміни напряму обертання ротора трифазного електородвигyна дocтaтньо помiняти мiсцями двi будь-якi фази електричної мережі, від якої одержує живлення двигун.

Мaгнітне поле статора, що обертається iз синхронною частотою, утворює тiлъки три cтpyми трифазної системи живлення. Якщо до статора трифазногo електродвигуна, обмотки якого з'єднані в трифазну групу, пiдвeсти тільки дві фази (два проводи) живлення, утвориться пульсуюче магнітне поле, яке не спричинить обертального руху ротора. Пульсуюче поле може бyти представлене як два обертальних, що обертаються в різних напрямках. При yмові, що ротор нерухомий, по статорних обмотках протікає пусковий або близький до пускового струм, який може призвести до сильного нагріву обмоток і виходу двигуна з ладу. Якщо ротору надати обертального руху, а потім створити пульсуюче магнітне поле в статорі, ротор продовжить обертальний рух. Електродвигyн буде працювати, але потужність, яку вiн розвиватиме, змeншиться приблизно вдвiчi, а сила струму живлення стане більшою, ніж сила струму при нормальній роботі двигуна. Питання приєднання трифазного електродвигуна до однофазної електричної мережі більш детально розглянуті в лабораторній роботі №5.